Turcii fac prăpăd printre kurzii din Siria, aliații SUA. „Nu ne înclinăm în fața celor ce-i susțin”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.10.2023 - 16:04
Turcii fac prăpăd printre kurzii din Siria - Foto: new.thecradle.co (imagine cu caracter ilustrativ)

Turcii fac prăpăd printre kurzii din Siria, aliații SUA. „Nu ne înclinăm în fața celor ce-i susțin”. Un atac aerian al Turciei de luni a ucis 20 de membri ai personalului de securitate kurd și a rănit zeci de oameni într-un centru de instruire pentru poliție din nord-estul Siriei

SHARE

Turcii fac prăpăd printre kurzii din Siria, aliații SUA. „Nu ne înclinăm în fața celor ce-i susțin”.

Turcia bombardează ținte din nord-estul Siriei, aflat sub control kurd, încă de joi, lovind și infrastructura civilă, chiar și după ce americanii din Hasakas, aliații kurzilor, au doborât o dronă turcească în apropierea bazei lor.

Turcii fac prăpăd printre kurzii din Siria, aliații SUA. „Nu ne înclinăm în fața celor ce-i susțin”

20 de persoane au fost ucise și peste 50 au fost rănite după ce un avion de război al Turciei a vizat un centru de instruire aparținând forțelor de securitate internă kurde, cunoscut sub numele de Asayish, la periferia orașului Al- Malikiyah.

Kurzii au recunoscut atacul, spunând că „un număr dintre forțele noastre au fost ucise, iar altele rănite”, potrivit thedefense.com.

Martorii au declarat că spitalele sunt pline de victime.

Pe fondul haosului conflictului civil de lungă durată din Siria, kurzii din Siria au creat o zonă semi-autonomă în nord-estul țării, susținuți de americani, pe motiv că luptă împotriva teroriștilor ISIS care au mai rămas în țară.

„Turcia va face tot ce este necesar pentru a proteja țara de organizațiile teroriste”, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan.

„Nu ne înclinăm în fața celor care-i susțin și se folosesc de organizații teroriste. Nu ezităm să facem orice este necesar pentru securitatea Turciei", a spus Erdogan înaintea celui de-al 4-lea Congres extraordinar al Partidului Justiție și Dezvoltare (AK), în capitala Ankara.

Citește și: Avioanele de război ale Turciei au bombardat Kurdistanul. 20 de ținte ale teroriștilor PKK, distruse

Ministerul turc al Apărării a declarat vineri că a lansat noul val de lovituri aeriene ca răzbunare pentru atentatul de la Ankara, la începutul acestei luni, care a rănit doi membri ai securității.

O filială a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) – listată ca grup terorist de către Ankara și aliații săi occidentali – a revendicat responsabilitatea pentru primul atentat care a lovit capitala Turciei din 2016.

Citește și: SUA au doborât o dronă a Turciei care se îndrepta spre trupele americane din Siria. Ce urmărea ?

Turcia a lansat lovituri asupra pozițiilor PKK din nordul Irakului la câteva ore după atacul de la 1 octombrie, ministrul de Externe, Hakan Fidan, spunând câteva zile mai târziu că atacatorii „au venit din Siria și au fost antrenați acolo”.

Forțele Democratice Siriene - SDF -  (kurzi), susținute de SUA, a negat că cei din spatele atacului de la Ankara ar fi fost din Siria.

Turcia consideră Unitățile de protecție a poporului kurd (YPG) care domină SDF o ramură a PKK.

Atacurile Turciei au vizat infrastructura energetică, inclusiv centralele electrice și instalațiile petroliere, joi și vineri, ucigând cel puțin 15 oameni.

Din 2016, Turcia a desfășurat operațiuni terestre succesive pentru a expulza forțele kurde din zonele de frontieră din nordul Siriei, iar președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat cu o nouă incursiune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te