VIDEO România ia din SUA, la suprapreț, tancuri Abrams ce nu pot fi transportate pe drumurile țării

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.04.2024 - 09:15

România ia din SUA, la suprapreț, tancuri Abrams care nu pot fi transportate pe drumurile țării, se arată într-o analiză internațională. Prețul pentru tancul Abrams ar fi cel puțin dublu, iar drumurile României nu sunt făcute să transporte asemenea vehicule militare grele.

SHARE

Într-o analiză, publicată de portalul Defence EXpress se evidențiază inițiativa lăudabilă a României de a achiziționa tancuri moderne care să le înlocuiască pe cele achiziționate în vremea comunistă.

Citește și: VIDEO Convoaie de tancuri Abrams și sisteme de artilerie Paladin de 9.600.000 $ tranzitează România

VIDEO România ia din SUA, la suprapreț, tancuri Abrams ce nu pot fi transportate pe drumurile țării

În analiză se arată că România are nevoie de 300 de tancuri moderne și că, până acum, a reușit să prefecteze achiziția a doar 50 din SUA. Autorul articolului spune că prețul de achiziție al unui tanc Abrams este mult umflat, iar vânzările către alte state pare să confirme acest lucru.

Autorii atrag atenția că România trebuie să își refacă infrastructura rutieră, deoarece tancurile Abrams sunt mult prea grele și nu pot fi transportate prin țară.

Defence Express scrie, citând surse de la București, că Ministerul român al Apărării este înclinat să achiziționeze și tancuri K2 din Coreea de Sud, dar înainte de a lua o decizie finală, trebuie să aibă loc teste ale acestui vehicul blindat de luptă pe teritoriul României.

Ministerul român al Apărării intenționează acum să extindă gama de armament pe care intenționează să o cumpere din Coreea de Sud, iar pe lângă tancurile K9 și K2 contractate, ia în calcul și varianta achiziționării de vehicule de luptă a infanteriei K21 Redback, scrie aceeași sursă.

A costat un tanc 50.000.000$?

Autorii se întreabă de ce a fost nevoie sa România să își îndrepte atenția spre Coreea? „De ce achiziția deja convenită a 54 de tancuri M1 Abrams din Statele Unite, în valoare de 1 miliard de dolari, nu a fost suficientă pentru România? Și de ce nu a putut Bucureștiul pur și simplu să-și mărească comanda existentă de Abrams?”.

Și tot ei oferă răspunsul: „Statele Unite au fost de acord să vândă României doar 54 de tancuri, la prețul exorbitant de 1 miliard de dolari. În consecință, Bucureștiul, cu ambiția sa de a primi până la 300 de tancuri noi pentru a înlocui vechiul TR-85 și TR-85M1 Bizonul modernizat, trebuie să caute opțiuni suplimentare pentru vehicule blindate de luptă moderne”.

Citește și: FOTO Tancuri Abrams de 2.500.000.000$ au ajuns în România în mare secret. Unde au fost văzute?

În relatarea analiștilor militari apare o eroare, deoarece breakingdefence scrie că prețul este mult mai mare: „Departamentul de Stat al SUA a aprobat ca România să cumpere 54 de tancuri de luptă principale M1A2 SEPv3 Abrams, cu un preț potențial de 2,53 miliarde de dolari.

Potențiala vânzare a fost anunțată pe site-ul Agenției de Cooperare pentru Securitate și Apărare (DSCA). Anunțurile făcute de DSCA nu sunt definitive, deoarece Congresul poate interveni în continuare și se poate opune vânzării, deși este aproape sigur că acest lucru nu se va întâmpla în cazul a trei națiuni NATO. Este important de precizat faptul că cantitățile finale și sumele totale în dolari se pot schimba în timpul negocierilor”.

Reuters spune că un tanc Abrams ar avea un preț de început de 10.000.000$.

Drumurile nu rezistă

Mai există o problemă în această poveste. Cea mai neașteptată dintre ele este că infrastructura de transport a României pur și simplu nu este proiectată pentru vehicule atât de mari precum M1 Abrams, astfel că drumurile țării vor trebui să fie literalmente reconstruite.

„În plus, poziția proactivă a Coreei de Sud însăși ar fi putut juca un rol (în decizia României de cumpăra tancuri n.red.), deoarece aceasta lucrează sistematic nu doar pentru a crește producția de noi echipamente militare, ci și pentru a maximiza interesul potențialilor cumpărători ai armelor sale, uneori chiar aruncându-le la gunoi”, este concluzia autorilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te