Klaus Iohannis se întâlnește astăzi cu Joe Biden, preşedintele Statelor Unite ale Americii

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.05.2024 - 14:02
Klaus Iohannis se întâlnește astăzi cu Joe Biden, preşedintele Statelor Unite ale Americii - Foto: Profimedia Images

Klaus Iohannis se întâlnește astăzi cu Joe Biden, preşedintele Statelor Unite ale Americii. Președintele României, un aliat european solid al Statelor Unite.

SHARE

Klaus Iohannis se întâlnește astăzi cu Joe Biden, preşedintele Statelor Unite ale Americii. Președintele României, un aliat european solid al Statelor Unite ale Americii.

Președintele Iohannis are un bun prilej pentru reafirmarea rolului României, ca furnizor de securitate în Europa Centrală şi de Est.

Klaus Iohannis se întâlnește astăzi cu Joe Biden, preşedintele Statelor Unite ale Americii

Președintele Iohannis va fi decorat la Washington și va fi primit de președintele Biden, la Casa Albă. Întâlnirea dintre președinții Klaus Iohannis și Joe Biden, la Casa Albă, este o recunoaștere a relației foarte bune România – SUA.

Iohannis primește Distinguished International Leadership Award, fiind primul şef de stat european onorat cu acest premiu, în cei 24 de ani de la înfiinţarea acestuia.

Casa Albă, despre întâlnirea Biden – Iohannis: Președintele Biden îi mulțumește președintelui Iohannis și apreciază contribuția României, un aliat NATO de încredere.

Citeşte şi: Iohannis: „Viitorul Ucrainei se află în Uniunea Europeană”

Președintele României, Klaus Iohannis, se află în vizită de lucru la Washington, D.C., Statele Unite ale Americi, în perioada 7-9 mai. Klaus Iohannis este primit astăzi la Casa Albă de către Președintele SUA, Joseph R. Biden, Jr., conform anunțului Administrației Prezidențiale.

Întâlnirea dintre cei doi președinți este o recunoaștere a relației foarte bune dintre România și SUA și o dovadă în plus a faptului că președintele Biden îl consideră pe președintele Iohannis un lider european important și România un aliat european solid al Statelor Unite ale Americii.

Vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA reprezintă un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca furnizor de securitate în zonă și actor activ în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Citeşte şi: România îl propune pe Klaus Iohannis secretar general NATO

Potrivit Casei Albe, în cadrul întâlnirii de astăzi, cei doi lideri sărbătoresc aniversarea a 20 de ani de când România este membră NATO.

„Președintele Biden îi mulțumește președintelui Iohannis pentru că a găzduit militari americani în România și apreciază numeroasele contribuții pe care România, un aliat NATO de încredere, le aduce securitătii flancului estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre”, a transmis Secretarul de presă Karine Jean-Pierre cu privire la vizita președintelui Iohannis la Casa Albă.

Cu prilejul acestei întâlniri importante, vor fi discutate teme prioritare ale agendei internaționale și bilaterale, conform comunicatului de la Cotroceni:

Oportunitate

“Un loc aparte în schimbul de opinii al celor doi șefi de stat îl va ocupa situația din Ucraina și din bazinul Mării Negre, precum și întărirea securității în spațiul euroatlantic.

Dialogul la nivel înalt va fi o bună oportunitate pentru ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și reconfirmarea relațiilor bilaterale privilegiate dintre cele două state și a cooperării multisectoriale.”

Președintele Klaus Iohannis va primi miercuri la Washington și un premiu de mare prestigiu internațional, Distinguished International Leadership Award, în cadrul galei Atlantic Council.

Recunoaştere a carierei

Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu Președintelui României, ca o recunoaștere a carierei sale și a rolului său de lider transatlantic și european. Consiliul Atlantic a premiat până acum patru președinți americani – inclusiv pe actualul președinte Joe Biden, în perioada în care era vicepreședinte.

Președintele Klaus Iohannis este primul șef de stat european onorat cu această distincție, în cei 24 de ani de la înființarea premiului, conform Administrației Prezidențiale. Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizație americană de tip „think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaționale.

Anual, Consiliul premiază un număr restrâns de personalități care întruchipează esența relației transatlantice și care au contribuit la consolidarea acesteia, în toate dimensiunile sale (politic, economic, securitate și apărare, artă, activități umanitare etc.).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 1

Denes Kovacs 07 mai 2024 18:34
#1

Președintele Este Complice la Grup de Crima Organizata Transfrontalieră pentru Uciderea Tatălui Meu la comanda unui milionar din Germania care venea la Casele de Copii din Romania din ani 1990

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te