VIDEO Putin atacat de Ucraina cu temutele avioane F-16 chiar de luna viitoare. Mii de drone, ajută

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.04.2024 - 17:49
F-16, în Ucraina de luna viitoare - Foto: front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)
Miile de drone ale Ucrainei,o forță aeriană de temut - Foto: front_ucrainian (imagine cu caracter informatic)

Putin atacat de Ucraina cu temutele avioane F-16 chiar de luna viitoare. Mii de drone, ajută. Prima aprovizionare a Ucrainei cu F-16 și cu piloți instruiți ar trebui să aibă loc până la început verii, a declarat premierul belgian Alexander De Croo.

SHARE

Putin atacat de Ucraina cu temutele avioane F-16 chiar de luna viitoare. Mii de drone, ajută

Potrivit premierului belgian Alexander De Croo, livrarea este cu atât mai importantă cu cât avioanele de luptă F-16 au și capacități antiaeriene, putând izola atacurile Rusiei.

"Aici Belgia joacă un rol foarte important. Pentru că noi suntem cei care ne asigurăm că piloții ucraineni sunt pregătiți. Iar primele aeronave cu piloți pregătiți ar trebui să fie furnizate până în vară", a adăugat De Croo, potrivit censor.net

Putin atacat de Ucraina cu temutele avioane F-16 chiar de luna viitoare. Mii de drone, ajută

Țările partenere ajută Ucraina nu numai în pregătirea rapidă a echipajului de zbor, ci și a personalului de inginerie și tehnică, precum și în pregătirea sistemelor de sprijin și întreținere a pistelor.

Totul se face în paralel și nu în etape, ceea ce indică faptul că pregătirea piloților, transferul de aeronave și pregătirea întregii infrastructuri și întreaga componentă de sprijin și coordonare vor fi gata în același timp, peste tot.

Ca explicație pentru întârzierea livrării se spune că  acestea sunt forțe mari, cu  fonduri mari, standardizare mare și a necesitat trei condiții fundamentale: piloți instruiți, un sistem de bază și un serviciu tehnic, rețeaua aerodromului.

Armele cu care vor fi dotate avioanele F-16 vor asigura un avantaj Forțelor Armate ale Ucrainei.

Danemarca va transfera toate avioanele de luptă F-16 în Ucraina, conform acordului la care s-a ajuns anterior între liderii celor două țări, a declarat ambasadorul Danemarcei în Ucraina, Ole Egberg Mikkelsen, potrivit bulgarianmilitary.com.

„Cu siguranță vor fi avioane pentru Ucraina. Aceasta este întreaga noastră flotă de F-16, care sunt acum scoase din funcțiune", a spus el, fără a preciza numărul specific de aeronave.

Predarea „va avea loc cu siguranță în vară”, a spus Mikkelsen ca răspuns la o întrebare despre momentul în care vor fi livrate avioanele.

În 2023, Danemarca avea 44 de avioane de vânătoare F-16AM și F-16BM, dintre care 24 de avioane au fost vândute Argentinei în aprilie 2024. Astfel, Danemarca va transfera un total de 19 avioane de vânătoare F-16 în Ucraina în mai multe loturi fără a specifica un termen limită.

Țările occidentale au convenit să transfere în Ucraina 65 de avioane de vânătoare F-16 cu diverse modificări, printre care, pe lângă 19 avioane din Danemarca, ar trebui să fie 24 de avioane din Olanda și 22 din Norvegia.

F-16 este considerat cel mai potrivit avion de luptă occidental pentru Ucraina datorită numărului mare în care este disponibil, precum și a costurilor operaționale și a nevoilor de întreținere mai mici decât alternativele.

Armamentul F-16 AM este destul de versatil. Este echipat cu un tun Vulcan M61A1 de 20 mm pentru luptă apropiată. Pentru angajamente aer-aer, poate transporta rachete cu rază scurtă de acțiune AIM-9 Sidewinder și rachete cu rază medie de acțiune AIM-120 AMRAAM.

Pentru misiunile aer-sol, poate fi înarmat cu o varietate de arme, inclusiv rachete AGM-65 Maverick, bombe ghidate cu laser Paveway și bombe ghidate prin GPS JDAM.

Raza de operare a F-16 AM este de peste 3.000 de kilometri pe combustibil intern, dar poate fi extinsă prin utilizarea avioanelor-cisterne care asigura realimentarea aer-aer. Raza de luptă a aeronavei, sau distanța pe care o poate zbura de la bază pentru a efectua un atac și a reveni, este de aproximativ 600 de kilometri.

Avioane F-16, roiuri de drone, spaima Rusiei

Experții militari ruși devin cu adevărat îngrijorați de evoluția frontului.

Canalul pro-Kremlin Telegram/Two Majors notează că Ucraina se așează pe front mai bine. De exemplu, lipsa sprijinului de artilerie a Forțelor Armate ale Ucrainei este acoperită de utilizarea masivă a dronelor FPV, de care Rusia nu dispune în cantități suficiente.

Citește și: VIDEO Dronele ce distrug Flota Mării Negre a Rusiei duc o tonă de explozibil la 1.000 km. Cum atacă?

„Inamicul produce drone într-un ritm ridicat și livrează sute în fiecare zi către diferite unități din prima linie, organizațiile de voluntari servind ca principalii contractori”, notează militarii ruși.

„De asemenea, formațiunile ucrainene nu uită de războiul electronic și profită în mod activ de problema de lungă durată a industriei rusești de vehicule aeriene fără pilot - monopolul aproape complet al principalului furnizor de drone FPV, motiv pentru care domină un model cu frecvențe cunoscute trupelor ucrainene. Inamicul intervine, lăsând unitățile Forțelor Armate Ruse fără drone FPV funcționale.”

Citește și: SUA trimit trupe în Ucraina pentru protecția armamentului livrat. Rusia: „Vor fi o țintă legitimă”

Cel mai de temut este faptul că Ucraina, pe lângă avioanele F-16, aplică rapid și  cele mai recente inovații în tehnologiile aeriene fără pilot, de sprijin.

„Este simplu de estimat ce amenințare reprezintă acest lucru atunci când este folosit în masă pe câmpul de luptă”, scrie Telegram/Two Majors.

Experții militari ruși amintesc de testarea cu succes a noilor drone mai mari, de dimensiunea unor mici avioane, care au ajuns nedectate până la Sankt Petersburg și Tatarstan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te