Donald Rumsfeld, care a condus Pentagonul în războaiele din Afganistan și Irak, a decedat

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.06.2021 - 23:16
Donald Rumsfeld, care a condus Pentagonul în războaiele din Afganistan și Irak, a decedat/Foto: laist

Donald Rumsfeld, secretar al Apărării de două ori, care a condus America în războaiele din Afganistan și Irak, a murit la 88 de ani.

SHARE

Biroul său a publicat miercuri o declarație în care se spune că Rumsfeld a murit înconjurat de familia sa în Taos, New Mexico. Nu a fost dezvăluită o cauză a decesului.

Rumsfeld, pilot în Marină, congresman cu trei mandate din Illinois, ambasador NATO, șef de cabinet la Casa Albă și executiv al unei companii farmaceutice, a fost singura persoană care a servit de două ori ca secretar al Apărării al SUA.

Republican de-o viață, Rumsfeld a condus Pentagonul mai întâi în 1975 sub președintele Gerald R. Ford și apoi din nou în timpul Administrației George W. Bush, după alegerile din 2000.

Când Rumsfeld a preluat conducerea Pentagonului în 2001, credea că cea mai mare provocare a sa va fi reformarea birocrației Departamentului Apărării și transformarea armatei SUA într-o forță de luptă mai agilă.

Dar atacurile teroriste din 11 septembrie, opt luni mai târziu, l-au împins pe Rumsfeld în rolul de secretar de război.

Citește și

„Jderii”, ultimii militari români din Afganistan, s-au întors acasă

SUA și Turcia au format echipele pentru securizarea aeroportului din Kabul

 

Rumsfeld a ordonat generalilor săi să elaboreze un plan de înlăturare a talibanilor, în Afganistan, în câteva săptămâni, folosind un număr relativ mic de forțe de operațiuni speciale americane aliate cu luptătorii opoziției afgane, în loc să aștepte luni de zile pentru a organiza o campanie mai convențională bazată exclusiv pe puterea militară americană.

Actualul președinte american, Joe Biden, a anunțat retragerea forțelor americane din Afganistan până în septembrie.

Steaua lui Rumsfeld a început să se estompeze după invazia Irakului din 2003, când ceea ce prezisese cu încredere că nu va dura mai mult de cinci sau șase luni, a devenit o insurgență care a continuat decenii.

În perioada premergătoare războiului, Rumsfeld a declarat că Irakul deține arme de distrugere în masă, inclusiv muniții chimice și biologice și un program activ de dezvoltare a bombelor nucleare.

„Nu există nicio dezbatere în lume cu privire la faptul dacă au aceste arme”, a spus el reporterilor în septembrie 2002. „Știm cu toții asta. O maimuță antrenată știe asta. ”

Rumsfeld a condus șase ani Pentagonul, înainte ca Bush să îl înlocuiască în 2006 cu fostul director al CIA, Robert Gates.

Rumsfeld s-a născut la 9 iulie 1932, în Chicago, Illinois. A urmat o bursă la Universitatea Princeton și, după absolvire, în 1954, a intrat în Marină, unde a zburat pe hidroavioane și a servit ca instructor de zbor.

Ales în Congres pentru a reprezenta Illinois în 1962 la vârsta de 30 de ani, a fost reales de patru ori. În 1969 a condus Cabinetul președintelui Richard Nixon.

Ulterior a devenit șeful de cabinet al președintelui Gerald Ford și apoi secretar al Apărării.

Rumsfeld nu era un om bogat când a părăsit Guvernul în 1977, dar a făcut avere ca șef al GD Searle & Co., unde a readus compania farmaceutică la profitabilitate prin promovarea noului îndulcitor artificial, aspartamul, mai cunoscut sub numele de NutraSweet sau Egal. 

În momentul în care Rumsfeld s-a întors la Pentagon în 2001, declarația sa de avere indica între 200 și 500 de milioane de dolari.

În 2011, a scris cartea „Cunoscut și necunoscut”.

Titlul provine din faimoasa sa expunere la un briefing al Pentagonului din 2002, în care a subliniat „neajunsul” informațiilor cu privire la presupusele arme de distrugere în masă ale Irakului.

„Sunt cunoscute. Sunt lucruri pe care știm că le știm. Știm, de asemenea, că există necunoscute cunoscute. Adică știm că există unele lucruri pe care nu le cunoaștem. Dar există și necunoscute necunoscute - cele pe care nu le știm și nu le știm ”, a spus el cu acea ocazie, lăsând reporterii perplecși.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te