Legea le dă posibilitatea autorităţilor din Danemarca să îi mute pe refugiaţii care ajung pe teritoriul ţării în centre dintr-un stat partener, posibil din afara Uniunii Europene, unde le vor fi evaluate cererile de azil.
Această nouă măsură iniţiată de guvernul social-democrat al premierului Mette Frederiksen pentru a descuraja migraţia prevede inclusiv posibilitatea ca solicitantul de azil să rămână în ţara terţă chiar dacă obţine în cele din urmă statutul de refugiat.
Citește și: Academia Română a ajuns un cuib de fosile comuniste și securiste
Danemarca, o ţară nordică bogată, şi-a stabilit ca obiectiv să nu mai primească solicitanţi de azil
Proiectul de lege a fost adoptat fără probleme (70 de voturi 'pentru' şi 24 'împotrivă'), fiind susţinut puternic de dreapta şi de extrema-dreaptă, în ciuda opoziţiei anumitor formaţiuni de stânga.
"Dacă aplici pentru azil în Danemarca, ştii că vei fi trimis într-o ţară din afara Europei. Prin urmare, sperăm că persoanele vor înceta să mai ceară azil în Danemarca", a declarat reprezentantul pe imigraţie al partidului de guvernământ, Rasmus Stoklund.
Danemarca, o ţară nordică bogată, cunoscută pentru politicile sale dure privind migraţia din ultimii peste zece ani, şi-a stabilit ca obiectiv să nu mai primească solicitanţi de azil, urmărind în schimb să accepte refugiaţi numai în cadrul sistemului de cote al ONU.
Copenhaga nu a ajuns încă la un acord cu o ţară parteneră, a spus Stoklund, dar negociază cu mai multe state.
Criticii acuză faptul că planul va afecta siguranţa şi bunăstarea refugiaţilor, precum şi drepturile lor fundamentale, şi va permite Danemarcei să-şi ocolească obligaţiile în cadrul UE.