ALEGERI PREZIDENȚIALE ÎN SUA Bătălia Trump–Biden va fi pe muchie de cuțit

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 26.07.2020 - 10:17
Alegătorii lui Donald Trump sunt mai încântați să-l voteze pe acesta decât sunt susținătorii lui Joe Biden

Actualul președinte pierde teren în sondaje, dar lupta pentru Casa Albă este departe de a fi decisă. Istoria din 2016 se poate repeta.

SHARE

„Alegerile prezidențiale sunt la doar cinci luni distanță, iar președintele Donald Trump pare să se afle în fața unei alte bătălii dure pentru președinția SUA, de această dată împotriva democratului Joe Biden”, a scris Newsweek, ediția americană, pe 2 iulie 2020.

Articolul surprinde perfect esența evoluțiilor socio-politice din SUA din ultimele luni și anticipează cu claritate ce urmează.

Pandemia cu noul coronavirus, încetinirea economică severă și protestele de după moartea lui George Floyd au complicat bătălia prezidențială, fiind  o provocare politică serioasă pentru orice președinte care dorește realegerea. Trump nu pare să facă excepție.

Trei sondaje de opinie publicate în ultima decadă a lunii iunie l-au indicat pe prezidențiabilul democrat, Joe Biden, câștigător în fața contracandidatului republican, Donald Trump.

Avantajul lui Biden oscilează între 8 și 14 puncte procentuale.

Fără ca asta să însemne că jocurile sunt făcute dinainte. Sondaje favorabile adversarului lui Trump au existat și în 2016, însă Hillary Clinton, căci despre ea este vorba, a pierdut.

O veste proastă pentru Trump este că este în urma lui Biden în Missouri, stat în care, în 2016, a câștigat la o diferență mare. Nici în celelate cinci „swing states”, care au făcut posibilă victoria sa din 2016, nu stă tocmai strălucit. Președintele american are, însă, motive să spere în continuare la un nou mandat, în ciuda aparențelor din cercetările sociologice.

______________

Citește și:

Vladimir Tismăneanu despre confruntarea Trump-Biden: Peisaj în plină bătălie

Cătălin Avramescu despre confruntarea Trump-Biden: Revoluție cu întârziere

______________

Ierarhie volatilă

Un sondaj The New York Times/Siena, dat publicității pe 24 iunie a.c, l-a plasat pe Joe Biden cu 14 puncte procentuale înaintea lui Donald Tump.

Dintre cei 1.337 de alegători înregistrați, 50% au declarat că vor vota pentru Biden, iar 36% cu contracandidatul său.

Democratul era, în sondajul sus-citat, favoritul alegătorilor independenți, diferența dintre el și Trump fiind de 21 de puncte procentuale.

De altfel, Joe Biden conducea pe fiecare segment de electorat, cu excepția alegătorilor cu vârsta cuprinsă între 50- 64 de ani.

Ambii candidați aveau asigurată loialitatea alegătorilor proprii.

Democratul Joe Biden pare să aibă prima șansă în fața lui Donald Trump, dar președintele SUA în funcție dispune de arme politice redutabile

Atât Joe Biden cât și Donald Trump și-au surclasat adversarul la capitorul susținerii de care se bucură în rândul alegătorilor democrați, respectiv republicani. În ambele cazuri diferența este de 85 de puncte procentuale.

Asta înseamnă că cei care nu au luat încă o decizie de vot vor avea un cuvânt foarte greu de spus. Istoria se repetă și nu mai surprinde pe nimeni. Înaintea alegerilor prezidențiale din 2016, sondajele anunțau că democrata Hillary Clinton va câștiga Casa Albă. Când Donald Trump a ieșit victorios, mulți au fost surprinși.

Astăzi, Trump și-a avertizat din nou oponenții. Pe Twitter. „Sondajele sunt false!”, a scris el. „Îmi pare rău să-i informez pe democrați că primesc cifre foarte bune din sondaje interne”, a continuat liderul de la Casa Albă.

Donald Trump pierduse, la începutul lunii iunie, din susținerea alegătorilor albi fără o diplomă universitară. Din acest motiv, staff-ul de campanie al lui Trump a recurs la reclame aeriene în Ohio și Iowa, două state în majoritate albe, cu reprezentanți ai clasei muncitoare. Cu patru ani în urmă, Trump a câștigat cu 10 procente în fața lui Hillary Clinton.

Doar 21% dintre alegătorii albi fără studii superioare îl susțineau pe Donald Trump, cu 10 puncte procentuale mai puțini decât în martie și aprilie. În sondajele finale din 2016, făcute în rândul alegătorilor înregistrați, Trump era cotat cu 29% sprijin în rândul acestei categorii sociale.

Diferența scade

Un sondaj NPR/PBS NewsHour/Marist,  publicat pe 29 iunie a.c., a relevat că diferența dintre cei doi candidați la președinție s-a micșorat.

Joe Biden era la 8 puncte procentuale în fața lui Donald Trump. În plus, democratul crescuse doar un punct procentual față de luna precedentă, în aceeași cercetare sociologică.

Donald Trump era mai popular în rândul alegătorilor bărbați, cu 51%,  dar Joe Biden și-a adjudecat votul alegătorilor de sex feminin, cu 60%.

______________

Citește și:

Vladimir Tismăneanu despre confruntarea Trump-Biden: Peisaj în plină bătălie

Cătălin Avramescu despre confruntarea Trump-Biden: Revoluție cu întârziere

______________

Mai mult, sondajul a evidențiat o fidelizare și mai mare a electoratului democrat și republican, ambii candidați primind peste 90 la sută din voturile partidului din care fac parte.

Sondajul NPR a scos în evidență o cursă mult mai strânsă pentru votul independenților, comparativ cu sondajul New York Times.

Joe Biden a rămas prima opțiune a alegătorilor independenți, dar diferența dintre el și Donald Trump s-a redus la doar trei puncte procentuale.

Nuanțe ce pot face diferența

Ultimul sondaj dat publicității la începutul lunii iulie, USA Today/Suffolk, l-a plasat pe primul loc pe același Joe Biden, la o diferență de 12 puncte procentuale față de Donald Trump (53% la 41%).

Cu toate acestea, sondajul relevă că alegătorii lui Trump sunt mai încântați să-i dea voturile decât sunt electorii democrați în cazul lui Biden.

Doar 27% dintre cei care-l susțin pe democrat au fost „foarte încântați” de candidatul lor, în timp ce în cazul lui Trump proporția este mult mai mare: 50%.

Motivul principal pentru care americanii îl votează pe Trump sunt măsurile economice pe care le-a implementat: 20%. Alegătorii sunt mai puțin entuziasmați să-l voteze pe Joe Biden, dar 44% o fac pentru a împiedica realegerea lui Trump.

Pericole pentru Trump

Actualul președinte ar putea avea probleme în șase state care l-au propulsat la președinție în 2016. Joe Biden conduce în Carolina de Nord, Arizona, Florida, Pennsylvania, Wisconsin și Michigan, cu scoruri cuprinse între 6 și 11 puncte procentuale.

În 2016, Donald Trump a câștigat aceste state la o diferență mai mică de un procent în fața lui Hillary Clinton. În prezent, însă, Trump se află în spatele lui Biden și în Missouri, stat pe care l-a câștigat în 2016 la o diferență de 18 puncte.

Un alt sondaj, Garin-Hart-Yang Research Group, îl plasează pe Biden în fața lui Trump la doar 2 puncte procentuale în Missouri.  În 2016, Trump a câștigat 56% din voturi în acest stat, cu 10% mai mult decât este cotat în sondaj.

______________

Citește și:

Vladimir Tismăneanu despre confruntarea Trump-Biden: Peisaj în plină bătălie

Cătălin Avramescu despre confruntarea Trump-Biden: Revoluție cu întârziere

______________

Cu toate acestea, prima poziție deținută de Biden se află în marja de eroare de 3,5% a sondajului. Ca să nu mai vorbim că cercetările sociologice anterioare, efectuate de aceeași casă de sondaje, l-au dat câștigător pe Trump.

În timp ce alegătorii par să se orienteze către Joe Biden, sondajul USA Today a descoperit că aceștia nu sunt deloc siguri că fostul vicepreședinte al SUA poate ieși victorios.  Cei chestionați au prezis că Biden îl va bate pe  Trump în noiembrie cu un scor de 45% la 41%.

„Au văzut acest film înainte, iar îndoielile lor cu privire la rezultat sunt înrădăcinate în alegerile generale din 2016”, a declarat pentru USA Today David Paleologos, directorul Centrului de Cercetări Politice din Suffolk.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te