VIDEO Un profesor explică cum trebuie dozat timpul și cum abordăm subiectele la Evaluarea Națională

DE Petre Bădică | Actualizat: 16.06.2023 - 19:17

Un profesor a explicat modul în care ar trebui să ne dozăm timpul și cum ar trebui să rezolvăm subiectele pentru a avea succes la Evaluarea Națională. Examenul pe baza căruia elevii intră la liceu începe luni.

SHARE

Un profesor de matematică a vorbit despre modul în care trebuie să ne dozăm cele trei ore și cum ar trebui abordate subiectele la examenul de evaluare națională. Profesoara Silvia Mușătoiu îi îndeamnă pe elevi să nu iasă din examen înainte de scurgerea celor trei ore și să nu abuzeze de ciornă.

Un profesor explică cum trebuie dozat timpul și cum abordăm subiectele la Evaluarea Națională

Silvia Mușătoiu, profesor de matematică la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București, a acceptat invitația Newsweek România și a răspuns la trei întrebări legate de modul în care elevul trebuie să își dozeze timpul și energia pentru un examen de succes:

Citește și: OFICIAL Media claselor V-VIII NU va mai conta la Evaluarea Națională din anul școlar următor

Cum ar trebui abordate subiectele în orele de examen? E nevoie de o evaluare a tuturor subiectelor, într-o primă fază? Ce probleme trebuie rezolvate mai întâi? 

Silvia Mușătoiu a spus: „Subiectul ar trebui citit în întregime la începutul probei. Unele cerințe s-ar putea să genereze panică, mai ales pentru cei mai emotivi. Unora li se pare că nu mai știu nimic, deși știu. Prima lectură trebuie urmată de un moment de gândire. Ne gândim la ce avem de făcut în cele trei ore și ne dozăm timpul, ne liniștim înainte de a începe redactarea pe foaia de examen.

Nu ieșiți din examen! 

Un subiect ar trebui citit în timpul probei de trei ori (cel puțin): prima dată ne familiarizăm cu subiectul, a doua oară îl citim înainte de redactarea răspunsurilor, iar a treia oară (obligatoriu) citim cerința după ce am rezolvat-o ca să fim siguri că am răspuns la acea întrebare și nu la alta. Un răspuns complex poate fi format din mai multe idei. Concentrat pe pașii mai dificili, elevii uită uneori să finalizeze răspunsul, fericiți fiind că au izbândit în partea grea a răsunsului”.

Profesoara îi sfătuiește pe elevi să folosească ciorna, dar să nu exagereze.

„Unii dintre ei rezolvă tot subiectul pe ciornă, apoi transcriu pe foaia de examen. N-ar fi nimic rău în asta dacă timpul le-ar ajunge, dar pericolul este intrarea în criză de timp și ar fi păcat. Ciorna ar trebui să conțină doar schița răspunsului, redactarea completă și corectă trebuie să apară pe foaia de examen.

Citește și: Cu note între 1 și 4 la proba de română de la Evaluarea Națională, admiși în liceu, la filologie

Îi mai sfătuiesc pe elevii mei să-și folosească integral timpul de examen. Unii dintre ei ies din sală imediat ce consideră că au terminat. Se întâmplă uneori să realizeze că au greșit ceva după ce ies din sală. Nu se mai poate face nimic în momentul acela. Simulările de peste an ar trebui să-i fi obișnuit inclusiv cu acest aspect: statul pe scaun și concentrarea la subiect în cele 3 ore alocate. În ziua cu examenul nu ne grăbim nicăieri, căci n-ar trebui să avem altă treabă”, a spus profesoara.

Calendar Evaluarea Națională 2023

19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te