Academia Română: 5G dă cancer. Preventiv, angajații bibliotecii iau sporuri pentru boli imaginare

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.08.2020 - 23:07
basilica.ro

O stranie corelare se petrece în cel mai reprezentativ for cultural al României: în timp ce șefii lansează teorii ale conspirației în care tehnologia 5G cauzează boli grave, angajații Bibliotecii Academiei Române iau sporuri ciudate.

SHARE

„Academia Română își manifestă preocuparea față de consecințele pe care utilizarea tehnologiei 5G le-ar putea avea asupra sănătății publice. Alături de riscul de cancer, literatura de specialitate semnalează, între altele, efecte precum stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie și probleme ale procesului de învățare, tulburări neurologice. Astfel, considerăm că, înainte de a introduce în funcțiune sistemul 5G, este absolut necesară o analiză științifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătății oamenilor, cât și stabilirea standardelor de expunere maximă totală”, a anunțat ieri Academia într-un comunicat.

La 24 de ore, Academia a șters comunicatul de pe site.

Citește și: Academia Română, în corul conspiraționiștilor

În același timp, angajații Bibliotecii Academiei Române primesc sporuri de condiții vătămătoare la locul de muncă. Biblioteca Academiei Române are statut de bibliotecă națională și funcționează în subordinea Academiei Române.

Potrivit, documentului „Transparenţa veniturilor salariale potrivit art. 33 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, angajații Bibliotecii Academiei Române primeau sporuri de condiții de lucru vătămătoare:

Directorul General - 1.300 lei spor pentru condiții vătămătoare

Contabil șef – 1.202 lei

Șef Birou – 1.097 de lei

Economist – 837 lei

Bibliograf – până la 900 de lei

Bibliotecar – până la 600 de lei

Muncitor – 600 de lei

Îngrijitor – până în 400 de lei

Minciuna sporurilor pentru condiții vătămătoare

Newsweek România a scris că sporurile pentru condiții  vătămătoare au explodat în guvernarea PSD. În ultimii doi ani, în diverse ministere, ele s-au triplat. Cei care primesc sporuri pentru condiții grele nu lucrează în oțelării, furnale sau turnătorii.

Bugetarii cărora li se acordă aceste sporuri își desfășoară activitatea, în fața calculatorului, în sediile centrale ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiției, Educației sau al Economiei, în Casa Poporului ori în Primăria Capitalei. Condițiile lor de muncă sunt similare cu ale altor milioane de „corporatiști“ din mediul privat care, desigur, nu beneficiază de astfel de sporuri. Potrivit unui răspuns primit de Newsweek România, „sporul se acordă în baza buletinelor de determinare a parametrilor fizici și biologici (praf, germeni mezofili, germeni hemolitici, fungi)“ și „la propunerea fiecăruia dintre ministerele coordonatoare“. Alte sporuri sunt date pentru că locul de muncă se află în aprorpierea unor antene.

Boala la locul de muncă se despăgubește

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii: a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă; b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective; c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă. 

Citește și: Milioane de euro pentru boli închipuite

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te