Când s-a născut Mihai Eminescu, de fapt? Care a fost data declarată de poet la Junimea?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 12.01.2024 - 15:52
Eminescu la 19 ani, în fotografia făcută în Praga - Foto: Arhiva
casa eminescu ipotesti

Când s-a născut Mihai Eminescu, de fapt? 15 ianuarie 1850 este data pe care o cunoaștem de când ne știm ca zi a venirii pe lume a marelui poet. De aceea, tot pe 15 ianuarie este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale. Dar e posibil ca data reală să fie, totuși, alta?

SHARE

Când s-a născut Mihai Eminescu, de fapt? Deși ne-am obișnuit să sărbătorim pe 15 ianuarie venirea pe lume a poetului național, există date care infirmă acest lucru. Sigur, opera eminesciană nu este influențată de ziua nașterii, dar este un detaliu biografic interesant, care a produs anumite controverse în lumea literară românescă.

Când s-a născut Mihai Eminescu, de fapt? Care a fost data declarată de poet la Junimea?

La 15 ianuarie, ca în fiecare an, suflarea românească marchează nașterea celui mai de seamă poet al nației, Mihai Eminescu.

Sigur, sintagmele cu care a fost gratulat timp de decenii, „Luceafărul poeziei române” și „poetul nepereche”, poate că i-au obosit pe unii și au „ruginit” ele însele.

Dar opera acestuia rămâne încă greu de cuprins, fiind mult, mult mai mult decât poeziile cuprinse în singurul volum de poezii publicat, în decembrie 1884, sub oblăduirea lui Titu Maiorescu și intitulat, atât de simplu, „Poesii”.

Citește și: Povestea lui Aron Pumnul, lider al Revoluției de la 1848. A fost profesorul lui Mihai Eminescu

Pe urmele lui Eminescu, s-a decis ca 15 ianuarie să devină și Ziua Culturii Naționale, ceea ce are perfect sens. Totuși, chiar s-a născut cel pe care Veronica Micle îl alinta Emin, într-o zi de 15 ianuarie? 

În primul rând, să nu uităm că acea dată consemnată ca zi a venirii sale pe lume, este cea „pe stil vechi”, conform fostului calendar, cel iulian, înlocuit în 1919 și în România de cel gregorian, „de stil nou”, pe care-l folosim și azi.

Așa se face că dacă am folosit calendarul de acum, așa cum facem în alte cazuri, data nașterii ar deveni 27 ianuarie 1850.

Asta, pentru că în secolul al 19-lea, diferența dintre cele două calendare era de 12 zile, în următorul secol ea ajungând la 13 zile.

Dar, să zicem că aceasta e doar o chestiune măruntă de detaliu. Rămâne problema zilei reale de naștere a poetului.

Știm că provenea dintr-o familie de bănățeni și de transilvăneni, stabilită în Bucovina, pe atunci parte a Imperiului Austriac.

Părinții săi aveau rădăcini în mica boierime: tatăl său, Gheorghe Eminovici, avea rangul de căminar, adică era un dregător care se ocupa de strângerea dărilor puse pe cârciumi.

La rândul său, mama poetului, Raluca, era fiica stolnicului Vasile Iurașcu, cu ramificații vechi în neamul vornicului Dumitru Ştefan (circa 1624), în Moldova, vornicul comandând oastea pe timp de război, în lipsa domnitorului.

Între cei doi era o diferență de patru ani, Gheorghe Eminovici fiind născut în 1812, iar Raluca în 1816.  Căsătoria dintre ei a avut loc la 26 iunie 1840. Din această căsătorie au rezultat 11 copii, 3 fete şi 8 băieţi.

Casa din Ipotești a familiei lui Eminescu nu a fost și cea în care s-a născut - Foto: eminescuipotesti.ro

Vara, familia locuia la Ipoteşti, Dumbrăveni, unde avea moşii-terenuri agricole, iar iarna se muta la Botoşani, unde familia avea câteva imobile cumpărate pe Calea Naţională din oraș, conform tribuna.ro.

Citește și: Povestea românului care ajunge „stăpân” în America de Sud. Avea propria armată și propria monedă

Mihai a fost al șaptelea născut în familia Eminovici, venind pe lume în Botoșani - unde familia locuia iarna, cum spuneam - în imobilul aflat pe Calea Națională, 179, unde există o placă memorială, potrivit sursei citate.

Pe aceeași placă se mai precizează că botezul copilului a avut loc loc la Biserica Uspenia din Botoşani, ctitoria Doamnei Elena Rareş, soția domnitorului Moldovei, Petru Rareș, la anul 1552.

De altfel, aceasta este singura dată certă legată de perioada venirii pe lume a viitorului geniu. Certificatul său de botez, din 21 ianuarie 1850, este semnat de preotul Ioan Stamate din Botoșani, de nașul copilului, stolnicul Vasile Iurașcu, cel care îi era și bunic matern, precum și de părinții copilului.

Dar să revenim la data nașterii. În arhivele gimnaziului din Cernăuți, la data nașterii lui Mihai Eminovici - așa cum îl chema inițial - a fost trecută ziua de 14 decembrie 1849.

Această informație este importantă, pentru că data este apropiată de cea pe care însuși Eminescu o trece în registrele cenaclului Junimii din Iași: 20 decembrie 1849, scrie banatulazi.ro.

Aceeași dată, de 20 decembrie, a fost menționată, mai târziu, și de fratele său, ofițerul Matei Eminovici. El a declarat că ar fi văzut într-o psaltire, o însemnare a tatălui său, Gheorghe Eminovici, care arăta că data nașterii poetului ar fi fost 20 decembrie 1849.

Totuși, ulterior, în urma unei cercetări de arhive, Nicolae Giurescu a lansat ipoteza potrivit căreia Mihai Eminovici s-ar fi născut în 15 ianuarie 1850.

Această ipoteză a fost susținută și de sora poetului, Aglae. Ea a fost preluată și de criticul literar Titu Maiorescu, în lucrarea sa, „Eminescu și poeziile lui”.

Cum prestigiul lui Maiorescu în istoria literaturii române a fost și a rămas uriaș, data de 15 ianuarie a fost „decretată” ca zi de naștere oficială a poetului național.

Citește și: Test de cultură generală. Cine a fost mama poetului Mihai Eminescu. Era fiică de boieri

Sigur, la urma urmei, este mai puțin importantă data exactă a primei respirații pe această lume a lui Mihai Eminescu.

Mult mai important rămâne ce urme mai păstrăm din el în noi, în ciuda unor timpuri ce și-ar dori să-l scoatem pe Emin din vatra sufletului românesc.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te