Născut în tren, Mircea Crișan a fost certat de Ceaușescu că face lumea să râdă. Moare uitat în exil

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.08.2023 - 18:16
Mircea Crișan - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Actorul Mircea Crișan avea să se nască într-o zi de 8 august 1924 într-o împrejurare stranie: într-un vagon de tren care traversa nordul României. Va fugi din România de comunismul lui Ceaușescu.

SHARE

Comediantul Mircea Crișan avea să să enască într-o zi de 8 august 1923 în Maramureș. Va avea o viață condimentată cu de toate: a cunoscut succesul, a fost interzis, a fugit din România și-a făcut un rost în Germania și a sfârșit într-un azil în Germania. 

În turnee cu părinții

Când era copil, mergea în turneu cu părinții, care erau angajați la un parc de distracții ambulant. 

Citește și: Cezara Dafinescu renunță la căsnicia cu George Motoi pentru marea iubire. Vor fi împreună doar 7 ani

La 19 ani s-a angajat ca vânzător de mezeluri și, tot pe-atunci, a debutat mai mult figurant decât ca actor, la Teatrul Barașeum, actualmente Teatrul Evreiesc de Stat, în spectacolul Lozul cel mare de Sholem Aleichem. A studiat apoi la Conservatorul de Artă Dramatică, clasa Maria Filotti.

În 1946 debutează în revista „Ca la noi la nimeni”, regizor H. Nicolaide, alături de Maria Tănase, Sephi Alşec, Beno Verea şi alţii, în care obţine un succes deosebit.

După absolvire a jucat timp de 11 ani la Teatrul Armatei, între anii 1947-1967, a jucat şi la Teatrul Savoy, iar din 1949 şi la Teatrul de Estradă, în spectacole de varietăți alături de actorii Nicolae Stroe, Gogu Trestian, Ion Antonescu-Cărăbuș, Horia Căciulescu, Zizi Șerban, Elena Burmaz, Tanți Căpățână sau Puiu Călinescu.

Întâlnirea cu Ceaușescu

În anul 1947, la Hotelul Rex din Constanţa, unde se terminaseră manevrele marinei, îl va întâni pe Nicolae Ceauşescu, pe atunci general şi şeful Direcţiei Superioare Politice a Armatei, care i-ar fi spus: “Asta este diversiune burghezo-moşierească! Abaţi atenţia clasei muncitoare de la probleme şi faci lumea să râdă !”, spune Rador.

În vara anului 1965 a avut loc primul turneu al Teatrului Tănase la Paris, pe scena Teatrului Olympia, pe atunci marele impresar fiind celebrul Bruno Coquatrix. Spectacolul, „Grand music hall de Bucharest”, în care juca şi Mircea Crişan, a avut un succes fulminant.

Fuga în Germania

În 1965, Nicolaea Ceaușescu a venit la putere. Mircea Crișan a presimțit că nu mai sunt vremuri de stat în România. În 1968, cu ocazia unui turneu la Paris la teatrul Olympia, a rămas în Occident și s-a stabilit ulterior în Germania, unde a început să-și scrie numele Mircea Krishan.

La București au început represiunile asupra familiei (soția sa, actrița și cântăreața Sorina Dan, a fost concediată de la teatru. Și fiul a avut, la rândul său, de suferit. Moment în care cunoscutul actor a decis să-i trimită un “mesaj” lui Ceauşescu:

“Stimate tovarăşe Ceauşescu,

Am auzit că în România ar circula un zvon despre mine, cum că aş fi fugit. Aceasta este o calomnie şi o minciună sfruntată. Eu n-am fugit nicăieri. Eu sunt aici, la Paris. Pentru că eu sunt un artist, şi aşa cum ne-a învăţat Lenin, arta nu are hotare. Şi, în afară de asta, de ce să fi fugit? Ce e rău în România? Spuneţi şi dumneavoastră, că doar acolo trăiţi, vă lipseşte ceva? N-aveţi în România tot ce vă visaţi … Nu sunteţi liber şi faceţi tot ce vreţi?…

Şi nu numai d-voastră, care sunteţi şeful statului, dar toată lumea, de pildă simpatica dvs. soţie şi drăgălaşii d-voastră copilaşi. Unde, decât în România, ar putea ei s-o ducă aşa cum o duc?

Şi am auzit şi alte zvonuri despre mine, că acum, dacă mă aflu aici, o să încep să fac bancuri despre dumneavoastră şi despre prea distinsa d-voastră soţie, şi să vă iau în balon la postul de radio “Europa Liberă” şi la “Radio Londra” şi la “Vocea Americii” şi la o mulţime de alte posturi şi voci. Că eu doar v-am cunoscut şi personal, aşa că material, slavă Domnului, aş avea destul! Dar nici asta nu e adevărat: cum aş putea să-mi bat joc şi să-l fac de râsul lumii pe un om care sunt sigur că o să mă înţeleagă şi o să dea ordin imediat ca familia mea din România să fie lăsată in pace? Închei strigând, aşa cum ne-a învăţat fratele şi învăţătorul nostru Mao-Tze-Dun: “Trăiască lupta pentru libertate!”

Cu stimă, Mircea Crişan

Sorina Dan și fiul au plecat în cele din urmă și ei din România comunistă, dar cuplul a divorțat la sfârșitul anilor ’80.

Interzis în România

În România, el a devenit indezirabil, autorităţile comuniste dând ordin să se distrugă orice înregistrare a sa, doar că profesionişti din radio şi Tv au găsit modalităţi să salveze benzile cu marele comic. 

Va avea o carieră impresionantă și în Germania. La televiziunea germană apare în peste 60 de filme şi 90 de show-uri.

Avea să moară la 22 noiembrie 2013 într-un azil. Avea 89 de ani. Mircea Crișan a fost înmormântat în cimitirul evreiesc din oraşul Dusseldorf.

Marele actor va muri necunoscut publicul din România. Așa a apărut una pel la Europa Liberă pentru păstrarea memoriei sale:

“Practic necunoscut generaţiilor mai tinere din ţara sa de origine sau din Moldova - nimeni nu s-a gîndit să-i reediteze pe disc cupletele celebre scrise împreună cu prietenii săi Alexandru Andy şi Radu Stănescu - Mircea Crişan a marcat şi într-o mare măsură a deschis ochii celor contemporani lui. Spectacolul său, 'Eu şi materia moartă', pus în scenă la Teatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică, ar putea fi, pînă astăzi, un prototip al teatrului de cabaret românesc de cea mai bună calitate. Dar, Mircea Crişan este, aparent, mai cinstit în Germania, unde s-a stabilit după evadarea sa de la Paris, în timpul unui turneu. În urmă cu o săptămînă doar, unul din posturile de televiziune culturale germane, Eins Festival, îi evoca figura alături de o cunoscută actriţă de teatru şi cabaret, Gisela Schluter (1914-1995)”, scrie Victor Eskenasy pentru europalibera.org.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te