Viorel Cataramă a fost sursă a Securității, primind numele conspirative „Viorel”, „W” și „Voicu”

DE Ramona Ursu | Actualizat: 07.11.2019 - 16:51
Viorel Cataramă, candidat la prezindețiale

CNSAS a publicat, joi, pe site-ul instituției, o adevernță conform căreia Viorel Cataramă, candidat la prezidențiale, nu a fost colaborator al Securității în sensul legii, adică nu a făcut poliție politică, dar a fost  sursă a Securității.

SHARE

„Domnul Cataramă Viorel figurează în dosarul fond informativ numărul I 542786 (cotă CNSAS), titular VRHP. Domnia sa, economist la întreprinderea de comerț exterior Tehnoforest Export, ulterior (din ianuarie 1987) reprezentant în România, prin intermediul Oficiului Argus, al firmei olandeze Belco – partener comercial al ICE Tehnoforest Export, figurează în dosar cu numele, precum și în calitate de candidat la recrutare, în atenbția unității centrale a Securității cu atribuții pe linia întreprinderilor de comerț exterior. 

În dosarul I542786 (cotă CNSAS) titlular VRHP s-au identificat documente în care i-a fost atribuit de către ofițerii de Securitate numele conspirativ „Viorel”, cât și documente olografe, semnate de căre domnul Cataramă Viorel atât cu numele real, cât și cu numele conspirative „W” și „Voicu”, se arată în adeverința publicată, joi, de CNSAS.

 

În adeverința publicată joi, 7 noiembrie 2018, pe site-ul CNSAS, sunt relatate mai multe evenimente care au legătură cu Viorel Cataramă, ca sursă a Securității. „Direcția de Specialitate a identificat în dosarul menționat următoarele informații transmise Securității de către domnul Cataramă Viorel:

- notă către protocol, 12.09.1985, olografă, semnată cu numele real: „Subsemnatul Cataramă Viorel, economist la Serviciul 430, referitor la derularea contractului extern cu firma Belco - Belgia, vă aduc la cunoștință următoarele: de la preluarea de către mine a acestei firme (aprilie 1985), am observat că patronul firmei, domnul HVR, deține - privitor la mobila executată și livrată de CPL Oradea - informații pe care Tehnoforest nu le deține. 

Întrucât firma folosește aceste informații fără știrea noastră, sub semnătura tov. dir. ID, s-a expediat la CPL un telex (numărul 34830/31.05.1985) pe care îl anexez la prezenta notă. Spre surprinderea noastră, acest telex a ajuns la cunoștința firmei Belco în RSR, domnul ȘL, și implicit la conducerea firmei străine. 

Din informațiile pe care le dețin, ginerele domnului Ș, arh. F.A., lucrează la CPL Oradea, în compartimentul Proiectare. În trecut, tov. F, a fost invitat în Olanda de căytre firma de proiectare modele noi de mobilier. Tov. F și domnul Ș. susțin că din partea firmei a sosit o nouă invitație pentru anul 1985, solicitându-mîă atât pe mine, cât și pe șeful meu (CT) și pe tov. dir. D să le comunicăm detalii despre această invitație. Eu personal nu cunosc nimic de această invitație”. 

O altă notă informativă, semnată de Cataramă cu numele conspirativ „Voicu”, datată 13 februarie 1988, arată: 

„În perioada 7 - 11 februarie 1988, dir. ge. al firmei Belco, HVR, a vizitat RS România, programul vizitei fiind următorul: 

7.02.1988: intrare prin punctul de frontieră Borș, cu auto Volvo, numărul CAF - 955; sosire la hotelul Dacia - Oradea, în jurul orei 17.00; contactare reprezentantul firemei în România (via Argus), Viorel Cataramă și deplasare la locuința privată a domnului FA, reîntoarcere la hotel în jurul orei 19.00; Cină la Rest. Dacia, împreună cu Viorel Cataramă; cazarea la Hotel Dacia „HVR Camera 117; V. Cataramă - Camera 112).”

Tot referitor la vizita delegației din Belgia în România, Catarmă, sub același nume conspirativ „Voicu”, mai scria într-oo notă informativă adresată Securității: 

„Întrucât la sediul CPL nu există mai multe săli de protocol separate, cele două delegații s-au întâlnit, au intrat în discuții (inițiativa a avut-o HVR), după care fabrica, după încheierea tratativelor, a invitat cele două firme la masă. În cursul prânzului, HVR (reprezentantul firmei belgiene Belco) și BA (reprezentantul firmei Rosedale Furniture din Canada) au hotărât să se întâlnească seara la cină la Restaurantul Intercontinental București. S-a părăsit Râmnicu Vâlcea în jurul orei 15.00, ajungându-se la București în jurul orei 17.00.

Aici, domnul AF s-a cazat la Hotel Național (refuzând invitația domnului HVR de a se caza la Hotel Intercontinental, unde plata urma a se face în dolari, din partea fiemei); după care, domnul HVR împreună cu V. Cataramă (Viorel Cataramă vorbea despre el la persoana a III-a, un lucru obligatoriu la care recurgeau sursele în notele informative, atunci când povesteau despre ele - n.r.) s-a îndreptat la Hotel București, la sediul firmei TTI, care acreditează și firma Belco în RS România; După tratative cu domnul JH, s-a ajuns la acceptarea de către ambele părți a unui nou contact. După care, domnul R (HVR - n.r.) s-a cazat la Hotel Intercontinental (ora 19.45). 

În jurul orei 20.20, s-a servit cina la Restaurant Intercontinental, cu participarea și a domnilor BA și AF. Domnul HVR a discutat cu domnul BA posibilitatea utilizării în viitor a sediului firmei Rosedale, întrucât colaborarea cu domnul JH nu este prea fructuoasă. De asemenea, la un moment dat, domnul HVR a comunicat domnului BA că în holul hotelului a fost interpelat de un negru, care i-a propus schimbul la negru al dolarului la cursul de 1 dolar = 70 de lei. 

Fără a preciza dacă a acceptat sau nu oferta, domnul HVR s-a arătat surpsins că, în timp ce cursul dolarului scade în România, cursul dolarului la negru crește. La terminarea cinei, domnul HVR i-a spus domnului AF, să fie la ora 9.00 în holul hotelului pentru a merge împreună la ambasada Olandei.”

Viorel Cataramă a fost contactat telefonic de jurnaliștii Newsweek România, pentru a oferi un punct de vedere referitor la legăturile sale cu fosta Securitate. Acesta nu a putut, însă, răspunde, secretara sa transmițându-ne că Viorel Cataramă ne va contacta ulterior. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te