Un restaurant din România le-a cerut părinților să-și țină copiii pe scaune. Cum este în alte țări?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.05.2024 - 13:56
Un restaurant din România le-a cerut părinților să-și țină copiii pe scaune Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Mesajele postate de un restaurant din România a stârnit reacții virulente pe Internet. Acesta îndemna clienții să își țină copiii la mese pentru ca aceștia să nu îi deranjeze pe ceilalți consumatori. În urmă cu un an, un alt restaurant a iscat controverse după un astfel de mesaj.

SHARE

Este revoltă pe rețelele de socializare după ce un restaurant decis să le sugereze clienților care vin cu copiii să îi țină pe aceștia la mese pentru a nu-i deranja pe ceilalți. 

Mesajele au stârnit controverse și au împărțit Internetul în două tabere. Sunt foarte multe mesaje de susținere pentru cele două localuri spunând că se simt stânjeniți de familiile cu copii. 

Pe de altă parte, cei care au copii se simt atacați de aceste mesaje și spun că nu este corect să se facă astfel de aluzii.

Însă aceste discuții nu sunt numai în România. Și în alte state există regulamente în ceea ce privește accesul copiilor la restaurante. 

Există și o serie de reguli care, respectate, pot face dintr-o ieșire la restaurant împreună cu cei mici, o experiență frumoasă. 

Un restaurant din România le-a cerut părinților să-și țină copiii pe scaune, la mese.

După un an de la scandalul stârnit de restaurantul J’ai Bistro pe internet, acum, un anunț similar a iscat din nou valuri. Este vorba despre Sera Eden, faimoasa grădină-restaurant din centrul Bucureștiului.
 
 
”Cruciada localurilor împotriva copiilor continuă. De data aceasta cu Sera Eden, o grădină și mai mare și mai spațioasă decât J’ai Bistrot, dar în care mai nou “copiii sunt obligați să rămână tot timpul așezați”.
 
Pe lângă că mi se pare rizibil, insultător și pur simplu trist, aștept cu mare interes ziua în care oricare local hip de la noi va pune un anunț către clienții săi care să spună la noi aici sunt primiți și copiii cu brațele deschise, de aceea pentru armonia tuturor vă rugăm să
 
 încercați să fiți mai toleranți cu ei și să le respectați și lor dreptul la mișcare și joacă.
 
Iar dacă vă nimerește din greșeală o pietricică să găsiți în inima voastră mare să nu vă strice toată ziua, dăm noi o cafea din partea noastră dacă e”, a scris un client pe Facebook.
 
 
 
Mesajul în trei puncte se afla postat pe un panou în restaurant. 

Punctul 1 se numește „pentru siguranța copiilor” și spune așa: 

”Copiii trebuie să rămână așezați la masă pe toată durata vizitei în restaurant. Alergarea între mese și în zona restaurantului prezintă risc de rănire, inclusiv deplasări, răniri și ciocniri cu mobilierul restaurantului sau cu alți clienți”.

Punctul 2 se refără la „respectul pentru personal”:

”Copiii care aleargă se pot ciocni accidental de personalul restaurantului, cauzând rănirea sau întreruperea sarcinilor lor. pentru a asigura siguranța și eficiența personalului nostru, copiii sunt obligați să rămână tot timpul așezați”.

Punctul 3 se referă la „luarea în considerare pentru alți oaspeți”:

”Copiii care aleargă pot perturba experiența culinară a altor oaspeții, ceea ce duce la plângeri și nemulțumiri. Pentru a menține o experiență plăcută pentru toți clienții, cerem părinților/tutorilor să își supravegheze copiii îndeaproape și să se asigura că stau la masa lor”.

”În Spania copiii aleagră printre mese și nimeni nu comentează”

Mulți dintre cei care au citit aceste mesaje s-au arătat revoltați și au comentat virulent.

”Pe mine m-a întristat, mai ales partea cu “perturbă experiența culinară a celorlalți”. Mergeam des acolo cu copilul când era mic, dar acum a devenit un loc neprietenos.
Putem accepta ușor grosolăniile și egoismul adulților, dar nu copii care aleargă și chinuie”, scrie o fostă clientă a rstaurantului.
 
”La felul în care au prezentat-o, mă mir ca nu au instalat la intrare și niște lese pentru aceste pericole publice cu dinți de lapte”, a comentat o altă persoană.
 
”Nu am copii dar mi se pare deplasată abordarea "copiii trebuie să rămână așezați la masă pe toata durata vizitei". Mai trebuia să spună cu mâinile la spate și să nu vorbească neîntrebați. Nu rezonez cu o astfel se abordare”, se arată într-un alt comentariu.
 
”Oamenii ăștia ar trebui să meargă în Spania în restaurante și să ia exemplul ălora. Acolo copiii aleargă până și pe mese și toată lumea rade și se amuză fără să comenteze absolut nimic. 
 
Am lucrat de curând într-un astfel de restaurant și am servit printre piciorușe de copil care alergau pe masă și jur ca nu m-a deranjat și nu m-a deranjat nici când mi-a sărit tava plină din mâna”, a scris altcineva.
 
Foto: Freepik.com

Scandalul J-ai Bristot București

„Dragii noștri, pentru că ne plac atât copiii cât și cățeii & pisicile, ne iubim și plantele și florile, dar ne place mai ales să bem o bere rece sau un cocktail de adulți, ne dorim ca toți cei din grădină să se poată bucura în liniște de timpul petrecut la J'ai.

Suntem prietenoși cu copiii, dar vă reamintim că zona de nisip NU ESTE LOC DE JOACĂ.

Vă mulțumim pentru înțelegere!”, este mesajul integral al celor de la J`ai Bistrot, de anul trecut. 

Mesajul a stârnit nemulțumiri din partea părinților care susțin nu este corect să se impună un astfel de regulament și mai bine să se atenționeze direct că nu este un local în care sunt acceptați copiii.

”Atunci de ce ați mai pus nisipul? Ca să fiți friendly doar cu cățeii, nu și cu copiii? Echitatea reală unde e? Am fost la voi, fii-miu s-a jucat în nisip pașnic, în liniște. Dar nu puteți să puneți nisip pe jos și să puneți un "nu e voie" în cârca părinților, pentru că nu mai e child friendly. Fiți cinstiți, pentru că postarea asta nu arată asta. Păcat”, se arată într-un comentariu.

Restaurante din alte țări au interzis accesul copiilor după o anumită oră

Acum câțiva ani, câteva restaurante din Germania au interzis accesul copiilor sub 14 ani după orele 17.00. patronul și-a motivat măsura spunând că „ oaspeții s-au plâns că vor să aibă o seară frumoasă , cu cină și o sticlă de vin, iar copiii au stricat asta din când în când. loc, urcă-te sub mese - și alți oaspeți nu mai au răbdare cu asta."

De asemenea, acesta a dat vina pe părinții copiilor deranjanți, spunând că nu le pasă cum se comportă copiii lor și că se supără atunci când li se cere să-i controleze. El și-a apărat politica, spunând că „nu are nimic de-a face cu discriminarea. Este un restaurant și nu un loc de joacă”.

De asemenea, tot acum câțiva ani, un restaurant din Monterey, California, are o politică prin care copiii „plâng sau fac zgomote puternice” nu au voie să ia masa acolo. Caruso's, un restaurant italian elegant din Mooresville, Carolina de Nord, a interzis copiii în 2017 . Hampton Station , o pizzerie din Florida, a interzis și copiii în 2017. 

Toate unitățile au avut aceleași motive în spatele politicilor lor de interdicție a copiilor: copiii pot fi foarte perturbatori pentru ceilalți meseni, iar mulți părinți nu fac nimic pentru a încerca să-i împiedice să se comporte, a scris businessinsider.com.

 10 Reguli pentru a merge cu copiii la restaurant

Zilele tale de mese captivante s-au terminat . Acolo unde cândva nu te gândeai să mănânci în unități elegante cu stele Michelin sau să stai la coadă în fața noului local de burgeri, prioritățile tale s-au schimbat acum. Acum tot ceea ce îți dorești este mâncare ieftină adusă la tine cât mai repede posibil de un personal de așteptare simpatic. Orice altceva este un bonus.

2 Nu vă plimbați în orb . Cu cât știi mai multe despre un loc, cu atât mai bine. Există scaune înalte? Există un meniu pentru copii? Există undeva un loc unde să vă depozitați căruciorul? Mesele sunt prea mici sau prea apropiate?  Serios, află. Surprizele sunt cel mai mare dușman al tău acum.

3 Mergeți în afara orelor de vârf. Dacă vrei ca un copil mic să mănânce în public, ai nevoie de timp și spațiu, adică atunci când nimeni altcineva nu este acolo. Obișnuiește-te cu mesele de la 17:00. Mai ales dacă copilul tău devine nervos când este obosit.

4 Asigurați-vă că servesc ceva familiar . Verificați dacă restaurantele au în meniuri mâncarea preferată a copilului. 

5 Comandă mai întâi mâncarea copilului tău . Asta e important. Multor bebeluși le place mâncarea călduță, dar multe restaurante se mândresc că servesc mâncăruri fierbinți clocotite doar pe farfurii nuked. Iată soluția mea: scoate-le mâncarea cu aperitivele tale. Mai bine, comandă-l cu băuturile tale. Cu cât sosește mai devreme, cu atât mai mult timp are să se răcească și cu atât este mai puțin probabil să te stresezi prea mult.

6 Oferă-le spațiu . Întinderea fiului meu a devenit brusc enormă. Privește în altă parte pentru o secundă și el se va apleca și îți va apuca cuțitul, farfuria sau paharul. Pentru a combate acest lucru, strângeți tot ce pot prinde într-un loc pe partea opusă a mesei.

7 Evitați fețele de masă . Un copil nu va putea niciodată să strice o masă de lemn frecând o felie de pizza pe ea. Fețele de masă sunt o chestiune complet diferită. Mănâncă doar la unități care nu au fețe de masă sau obișnuiește-te să-ți ceri scuze.

8 Fii atent . Da, copilul tău este lumea ta, dar nu a tuturor celorlalți, așa că încearcă să-i lași pe ceilalți meseni să se bucure de mâncare cât mai mult posibil.

Evident, un copil mic este o bombă necontrolată de zgomot și emoție, dar fă tot ce poți pentru a o minimiza. Scoate-le la plimbare. Încărcați un iPad cu emisiuni CBeebies. Orice este nevoie pentru a nu deveni cea mai urâtă masă din restaurant.

9 Curățați . Aceasta este doar politețe de bază. Când masa se termină, priviți în jos. Uită-te la pustiul acela de grisine pe jumătate mestecate și legume împrăștiate la picioarele tale. Va dura două secunde să te apleci și să-l ridici. Chiar dacă nu o lași fără pată, personalul va aprecia gestul. Ceea ce mă duce la cel mai important punct dintre toate...

10 Bacșiș așa cum nu ați mai dat niciodată înainte. Vă garantez că ați fost un client dificil. Ai cerut echipament special și vesela specială. Erai zgomotos, deranjant și lăsați mizerie în urmă. 

Cel mai mic lucru pe care îl poți face este să dai puțin bacșiș mai mult. Și cere scuze la ieșire. Ține minte, asta nu va dura pentru totdeauna. Încă cincisprezece ani, scrie theguardian.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te