Miercurea Sfântă din Săptămâna Patimilor. Pregătirile pentru Paște sunt în toi. Ce să faci azi?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.04.2024 - 11:59
Pregătirile pentru Paște sunt în toi Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Miercurea Mare sau Mirecurea Sfântă este a treia zi din Săptămâna Patimilor. În biserici continuă Deniile, iar credinciosii merg la slujbe seara, după ce termină treburile pe lângă case.

SHARE

În Miercurea Mare, românii respectă o serie de tradiții din străbuni. Azi este ultima zi, înainte de Paște, când mai pot face treburi pe câmp sau pot spăla sau călca haine. 

Biserica amintește de două evenimente care s-au întâmplat în această zi.

Miercurea Sfântă din Săptămâna Patimilor. Pregătirile pentru Paște sunt în toi. Ce să faci azi?

Obiceiul străbun spune că și bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele, începând din Mircurea Mare.

Conform tradiției Bisericii ortodoxe, în Miercurea Mare este pomenirea femeii celei păcătoase, care aflând că Mântuitorul se afla în casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir înmiresmat, de mare preț, că să-l toarne pe capul lui Iisus Hristos, iar cu parul capului ei ștergea lacrimile ce-i picau din ochi pe picioarele Domnului.

Citește și: Începe Săptămâna Patimilor. Toate obiceiurile românilor din aceste zile. De ce se poartă doliu?

",Fiind Iisus în Betania, în casa lui Simon Leprosul, s-a apropiat de El o femeie, având un alabastru cu mir de mare preț, și l-a turnat pe capul Lui, pe când ședea la masă.

Și văzând ucenicii, s-au mâniat și au zis: De ce risipa aceasta? Căci mirul acesta se putea vinde scump, iar banii să se dea săracilor.

Dar Iisus, cunoscând gândul lor, le-a zis: Pentru ce faceți supărare femeii? Căci lucru bun a făcut ea față de mine. Căci pe săraci totdeauna îi aveți cu voi, dar pe Mine nu Mă aveți totdeauna. Că ea, turnând mirul acesta pe trupul Meu, a făcut-o spre îngroparea Mea.

Adevărat zic vouă: Oriunde se va propovădui Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va spune și ce-a făcut ea, spre pomenirea ei.

Atunci unul din cei doisprezece, numit Iuda Iscarioteanul, ducandu-se la arhierei, a zis: Ce voiți să-mi dați și eu Il voi da în mâinile voastre?

Iar ei i-au dat treizeci de arginti.”(MATEI 25,6-15)

Miercurea Mare ne apropie și mai mult de Sfintele Paști, astfel că Biserica a rânduit să luam aminte în aceasta zi la doua exemple: cel al păcătoasei desfrânate, înstrăinate de Dumnezeu care aducând în aceasta zi, cu mare căință, smerenie și cu multe lacrimi, mir de mare

 preț și ungandu-L pe Hristos, devine mironosiță și cel al lui Iuda Iscarioteanul, ucenicul care, deși apropiat de Domnul, L-a vândut, tot astăzi, pentru treizeci de arginți fariseilor și cărturarilor ce voiau să-L ucidă.

Vânzarea făcută de Iuda a făcut ca, mai tărziu, Sfânta Tradiție a Bisericii să rânduiască ziua de miercuri ca zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit, acestea fiind cele două zile ale săptămânii în care creștinii trebuie să postească de-a lungul întregului an, scrie crestinortodox.ro.

Citește și: Mini-vacanța de 1 mai și de Paște, prelungită cu o zi. Ce a decis Guvernul

E ultima zi în care mai poți spăla rufe Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

 

Potrivit tradiţiei populare, credincioşii care în Miercurea Mare ţin post negru, vor fi protejaţi de boli, de Sfânta Miercure, pe parcursul anului.

De asemenea, se mai păstrează obiceiul din moşi strămoşi ca cenuşa din sobe să fie aruncată în Miercurea Mare peste straturile din grădină. Bătrânii satelor spun că, în Miercurea Mare, cenuşa are puteri magice şi ajută plantele să aibă rod bogat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te