La ce sumă au ajuns rezervele valutare ale BNR? Averea câtor miliardari le întrece?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 04.12.2023 - 16:03
Rezervele valutare ale BNR au crescut în acest an - Foto: bnr.ro

Rezervele valutare ale BNR au crescut ușor, la finalul lunii octombrie 2023, față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Suma respectivă e întrecută cu ușurință de averea fiecărui miliardar aflat în Top 15 cei mai bogați oameni ai lumii.

SHARE

Rezervele valutare la Banca Naţională a României totalizau 58,894 miliarde euro la finele lunii noiembrie 2023, în creştere cu 1,2% comparativ cu nivelul de 58,186 miliarde euro la 31 octombrie 2023. Suma este mai mică decât averea individuală a tututor miliardarilor prezenți în Top 15 cei mai bogați oameni din lume.

La ce sumă au ajuns rezervele valutare ale BNR? Averea câtor miliardari le întrece?

Conform unui comunicat al BNR, în cursul lunii au avut loc intrări de 2,961 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor şi altele, scrie Agerpres.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 2,253 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăţi din contul Comisiei Europene şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6,187 miliarde de euro.

Citește și: BNR aruncă „bomba”. Taxele și impozitele mărite de Guvern vor crește inflația în 2024

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2023 au fost de 65,081 miliarde de euro, faţă de 64,432 miliarde de euro la 31 octombrie 2023.

Plăţile scadente în luna decembrie 2023 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 2,462 miliarde de euro.

Nivelul rezervelor valutare ale BNR - inclusiv cele ce curpind și valoarea rezetvei de aur - este întrecut cu ușurință de averea fiecăruia dintre miliardarii prezenți în Top 15 cei mai bogați oameni din lume, conform Forbes.

Elon Musk, fondatorul Tesla, SpaceX și patronul platformei X (fosta Twitter), care conduce topul, are o avere estimată, în timp real, la 244,4 miliarde de dolari.

Citește și: Economistul șef al BNR, despre tinerele generații: „Ăștia nu știu cum să fugă de muncă”

El este urmat de Bernard Arnault și familia acestuia, care dețin conglomeratul francez LVMH., cu 187 de miliarde de dolari și de proprietarul Amazon, Jeff Bezos, cu o avere de 169,3 miliarde de dolari.

Locul 15 este deținut de afaceristul Mukesh Ambani, șeful Reliance Industries, cu o avere estimată la 94 de miliarde de dolari.

În acest timp, rezervele totale ale BNR (valută și aur) sunt de 65,081 de miliarde de euro, adică aproximativ 70 de miliarde de dolari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te