Este însămânțarea norilor de vină pentru inundațiile catastrofale din cel mai luxos oraș din lume?

DE Catinca Doboș | Actualizat: 19.04.2024 - 19:54
Inundații devastatoare în Dubai. Ce rol a jucat însămânțarea norilor? Foto: YouTube

Dubaiul a fost copleșit de inundații devastatoare în ziua de marți, 16 aprilie. Ploaia a făcut ravagii în cel mai luxos oraș din lume.

SHARE

Dubai e cunoscut pentru climatul deșertic, însă în ziua de marți, 16 aprilie, precipitațiile abundente istorice au inundat întregul oraș, iar scenele șocante au ajuns imediat pe rețelele sociale.

Citește și: O pisică a fost salvată în ultimul moment din calea inundațiilor. Se agăța de portiera unei mașini

Virale au ajuns și afirmațiile potrivit cărora potopul a fost provocat de însămânțarea norilor, o tehnică care are ca scop creșterea precipitațiilor, care este foarte utilizată în Emiratele Arabe Unite, conform unui articol CBS news.

Dubaiul neagă însămânțarea norilor

Centrul Național de Meteorologie, un grup de lucru guvernamental responsabil pentru misiunile de însămânțare a norilor în Emiratele Arabe Unite, a negat rapoartele conform cărora ar fi efectuat tehnica de modificare a vremii în perioada premergătoare furtunilor puternice din întreaga țară, agravând astfel inundațiile în locuri precum Dubai.

Citește și: Inundații în Budapesta după ce Dunărea a ieșit din albie. A atins un nivel record de 7 metri

Omar AlYazeedi, director general adjunct al Centrului Național de Meteorologie, a declarat că agenția „nu a efectuat nicio operațiune de însămânțare în timpul acestui eveniment”, conform CNBC.

A cui este vina, de fapt?

Daniel Swain, un climatolog de la Universitatea California din Los Angeles, a declarat că, pentru a ajunge la motivul „precipitațiilor extreme care au doborât recorduri”, este necesară o analiză a științei din spatele evenimentului.

„Există în prezent o deconectare în discursul online între tipul de activități umane care probabil au afectat acest eveniment (încălzirea cu efect de seră), și cele care au fost de fapt în centrul conversației online de până acum (însămânțarea norilor), și ce înseamnă acest lucru pentru modul în care înțelegem în mod colectiv capacitatea noastră de a influența vremea în mod activ”, a afirmat el într-o declarație trimisă prin e-mail.

Ce este însămânțarea norilor?

Mulți s-au întrebat, de la ploaia torențială din Dubai, dacă însămânțarea norilor a fost cauza. Dar ce este însămânțarea norilor și cum funcționează mai exact?

Însămânțarea norilor este o tehnică folosită pentru a îmbunătăți precipitațiile. Potrivit Institutului de Cercetare a Deșertului, oamenii de știință fac acest lucru prin introducerea în atmosferă a unor particule minuscule numite nuclei care se atașează de nori.

„Acești nuclei oferă o bază pentru formarea fulgilor de zăpadă. După ce are loc însămânțarea norilor, fulgii de zăpadă nou formați cresc rapid și cad din nori înapoi la suprafața Pământului, mărind stratul de zăpadă și debitul cursurilor de apă”, precizează institutul.

Citește și: Aeroport Internațional inundat după o ploaie torențială. 45 de zboruri au fost anulate

În Orientul Mijlociu, în loc de precipitații sub formă de zăpadă, programul său de însămânțare a norilor generează o creștere a precipitațiilor.

Ce a cauzat ploaia din Dubai?

Deși mulți oameni susțin ca a fost vorba de intervenția umană asupra climei, cercetătorii au alte păreri.

„A jucat un rol însămânțarea norilor? Probabil că nu”, a declarat Swain. „Dar poate e vina schimbărilor climatice. Este o posibilitate!”

Lumea continuă să înregistreze lună după lună călduri record, iar 2023 a fost cel mai fierbinte an înregistrat vreodată la nivel global.

Oamenii de știință au descoperit că temperaturile mai ridicate cresc evaporarea, ceea ce duce la furtuni mai frecvente și mai intense, cum ar fi cea care a avut loc în Dubai. Aceste condiții alimentează, de asemenea, alte fenomene meteorologice extreme, inclusiv secetele.

Ploaia din Dubai a fost prognozată cu mult timp înainte

Andrew Kruczkiewicz, cercetător principal la Columbia Climate School, a declarat pentru CBS news că nu crede că există în acest moment nicio dovadă că însămânțarea norilor a împins ploaia torențială peste limită.

„Acest eveniment a fost prognozat destul de bine cu câteva zile înainte și cred că este puțin probabil ca o operațiune de însămânțare a norilor să fi avut loc, având în vedere precipitațiile intense bine prognozate”, a spus el.

Autoritatea Națională pentru Situații de Urgență și Gestionare a Crizelor și Situațiilor de Urgență din țară a emis luni avertismente meteorologice înainte de sosirea furtunii, îndemnând oamenii să respecte instrucțiunile locale ale autorităților și cerându-le să rămână acasă și să plece doar în caz de urgență. 

Citește și: Românii plătesc ce nu consumă. Ce este taxa pe apa de ploaie și de ce ne vine pe factură?

Dubaiul este în mod normal uscat și, o ploaie torențială ca aceasta fiind atât de inedită, infrastructura orașului nu a fost pregătită. Sistemele de drenaj au fost copleșite, iar aeroportul internațional din Dubai, unul dintre cele mai aglomerate din lume, a fost nevoit să oprească temporar operațiunile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te