Astăzi este Sfântul Gheorghe. Câți români își sărbătoresc ziua

DE Catinca Doboș | Actualizat: 23.04.2024 - 13:47
Astăzi este Sfântul Gheorghe. Câți români își sărbătoresc ziua. Foto: Adevărul.ro

Astăzi, 23 aprilie, este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Câți români îi poartă numele și cui îi poți spune „La mulți ani”?

SHARE

Astăzi, 23 aprilie, Biserică îl sărbătorește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. În tradiția populară mai este cunoscut și sub numele de Sân-George. Este considerat a fi un zeu al vegetației, protector al naturii înverzite, al vitelor și al oilor.

Câți români își sărbătoresc azi ziua?

Numele Gheorghe provine din limba greacă, un derivat din cuvântul γεωργός, care înseamnă "țăran" sau "fermier".

Citește și: Legenda Sfântului Gheorghe. Cum l-a învins pe balaur și ce este total interzis să faci în această zi

În fiecare an, aproximativ un milion de români, în special bărbați, își sărbătoresc onomastica pe 23 aprilie. Printre aceștia se regăsesc peste 720.000 de bărbați și 183.156 de femei.

Cui îi poți spune „La mulți ani”?

Milioane de români își sărbătoresc azi ziua onomastică, numele Gheorghe având multe derivate precum: Gheorghe, George, Georgian, Gheorghiţă, Georgel, Gigi, Gică, Ghiţă, la bărbați, și Georgiana, Georgeta, Gheorghiţa, Gina, Gherghina, Geta, Giorgiana, Georgica, Gicuţa, la femei.

Cine a fost Sfântul Gheorghe?

Sântul Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox. El este un protector al naturii înverzite și al animalelor. În această zi fetele și băieții pot afla dacă se căsătoresc și cu cine.

A trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305), mai întâi în Capadocia şi apoi în Palestina. Sfântul Gheorghe a fost fiu de părinţi creştini vestiţi, învăţând buna credinţă din copilărie, şi fiu de mucenic, tatăl său a fost omorât pentru Hristos. După moartea tatălui s-a mutat împreună cu mama sa, care avea multă avere în Cezareea Palestinei.

Citește și: Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe. Ce să faci pe 23 aprilie să ai noroc și sănătate

A ajuns la Roma în calitate de comandant militar.

În anul 303, Diocleţian a emis un edict de persecuţie a creştinilor, care a declanşat un imens val de arestări şi torturi. Au urmat alte trei edicte de persecuţie în următorii doi ani, 303-305.

Sfântul Gheorghe fiind în preajma împăratului şi văzând atâta pornire împotriva creştinilor s-a hotărât să mărturisească credinţa sa în Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, gândind că aceasta este vremea potrivită mântuirii sale. Şi-a vândut aurul, argintul şi hainele le-a împărţit săracilor; celelalte averi pe care le avea în Palestina a hotărât să le împartă, iar pe robi să-i elibereze.

În iconografie, Sf. Gheorghe apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Ipostaza ilustrează o legendă potrivit căreia Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, terorizată de un balaur.

În cele mai multe icoane, Sf. Gheorghe este reprezentat într-o mantie roşie, culoare tradiţională pentru un martir, dar şi ca războinic pedestru sau ca un conducător militar ţinând o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te