Patronatul Peştelui din România (PPR) estimează că 70% din fermele piscicole vor falimenta anul viitor cel mai târziu, după ce au accesat fonduri europene în peiroada de programare 2014-2020, iar Autoritatea de Management a Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) a decis să le ceară să returneze o parte din fondurile investite.
Anunț sumbru al Patronatului Peștelui. Estimează că 70% din fermele piscicole vor falimenta în 2024
Vicepreşedintele PPR, Alexandru Bonea, a declarat că majoritatea fermelor piscicole care au accesat fonduri nerambursabile pentru investiţii au primit deja procese verbale pentru recuperarea a 40% din valoarea proiectelor, din cauză că Autoritatea de Management (AM) a POPAM, în urma unor controale efectuate de Comisia Europeană, a decis să reducă aportul în natură al fermelor de la 50% la 10% şi mai amintit că şi în perioada de programare 2007-2013, acvacultorii s-au confruntat cu probleme în accesarea fondurilor europene.
Citește și: Vitalia Mediu: peste 18 ani dedicați protejării mediului din România
În opinia sa, statul român trebuie să acopere pagubele produse de păsările ihtiofage de la bugetul de stat, nu din fondurile europene destinate dezvoltării, cu atât mai mult cu cât compensarea pierderilor este prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate şi nu este pusă în practică nici în momentul de faţă.
Reprezentantul PPR a amintit că legea acvaculturii aflată în dezbaterea Senatului ar fi "un pas uriaş înainte" pentru sector, deoarece fermele piscicole sunt singurul domeniu al agriculturii din România care nu beneficiază de niciun sprijin financiar.
Citește și: Peste 400 de kilograme de pește confiscate în Deltă. Nici sturionii nu au scăpat de furia pescarilor