PAS, partidul Maiei Sandu, a câștigat clar alegerile parlamentare cruciale din Republica Moldova

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.07.2021 - 00:41
Alegeri parlamentare cruciale în Republica Moldova. Va obține Maia Sandu o majoritate pro-europeană?/FOTO: Facebook/Maia Sandu

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), partidul partidul reformist și proeuropean care a fost condus până nu demult de actualul președinte moldovean Maia Sandu, a obținut circa 52,5% din voturi la alegerile parlamentare, după centralizarea a peste 99,5% din procesele verbale.

SHARE

Conform primelor rezultate, de la ora 21.00, Partidul Acțiune și Solidaritate ar fi obținut cele mai multe voturi iar Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor s-ar fi clasat pe locul doi. Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice au prezentat rezultatele primului after-poll.

Citește și: Maia Sandu, victorie categorică în Moldova, după numărarea a 99,5% din voturi

La sondajul telefonic au participat 2.764 de cetățeni. Datele au fost colectate duminică, 11 iulie, în intervalul 12.00 – 21.00. Datele colectate nu includ regiunea transnistreană și diaspora, conform WatchDog.md și Institutul de Politici Publice.

Alegerile parlamentare anticipate sunt văzute ca opțiune între Est și orientarea pro-europeană a țării, principala miză fiind depășirea blocajului politic de la Chișinău în favoarea reformelor. Concret, cetățenii de peste Prut sunt chemați în cadrul scrutinului convocat de Maia Sandu cu scopul de a-i întări poziția împotriva forțelor pro-rusești.

LIVE Alegerile parlamentare anticipate din Moldova

Maia Sandu a votat la Chișinău pentru ”un parlament cu care să pot lucra”.

”Trebuie să fim atenți cui încredințăm banii țării”, a spus președintele Rep. Moldva, făcând un apel la cetățeni să meargă la urne.

Va obține Maia Sandu o majoritate pro-europeană?

”Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor. Vreau să-i încurajez pe oameni să creadă în puterea lor. Este o zi importantă, în care cetăţenii se pot elibera de hoţi. Parlamentul administrează banii ţării, de aceea trebuie să fim atenţi cui încredinţăm banii ţării. De alegerea noastră depinde ce fel de legi vor vota următorii parlamentari. Am votat pentru un Parlament cinstit cu care să pot să lucrez”.

Un număr de 12 secţii de votare sunt organizate și în România pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, între care două sunt în Bucureşti.

Cea mai săracă țară din Europa a fost administrată de un guvern interimar de la demisia premierului Ion Chicu în decembrie anul trecut, demisie care a făcut parte din strategia de forțarea a anticipatelor, notează și Euronews.

Potrivit Constituției, președintele are puterea de a dizolva parlamentul dacă acesta respinge două propuneri de premier consecutiv, prevedere pe care a folosit-o pentru a forța anticipatele, avansând două candidaturi care nu aveau nicio șansă să treacă de aprobarea Legislativului.

Acest pas a fost făcut la scurt timp după victoria în alegerile prezidențiale obținută de Maia Sandu în noiembrie, un politician care a promis reforme, combaterea corupției și care este ferm angajat în parcursul european al țării.

Candidații

În total sunt 23 de partide care se bat pentru cele 101 mandate Chișinău, deși doar patru au șanse reale, dintre care favoritele sunt partidul reformist care a fost condus până acum de Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune care se luptă pentru majoritatea parlamentară cu alianța comuniștilor și socialiștilor condusă de doi foști președinți, Vladimir Voronin și Igor Dodon.

Un guvern controlat de PAS ar putea forța, alături de președintele fostei republici sovietice, accelerarea reformelor pro-europene și anticorupție în contextul în care Moldova are deja un acord cu UE semnat în 2014.

În baza acestui acord, UE alocă Chișinăului un pachet de 600 de milioane de euro pentru redresarea economică în contextul pandemiei, cu condiția de a impune reformele anticorupție și reformarea sistemului judiciar. Pe de altă parte, o majoritate parlamentară dominată de comuniști și socialiști ar face ca țara să rămână în zona de influență a Rusiei.

Favoriții

Potrivit sondajelor de opinie, PAS este favorit, iar un rol important s-ar putea să-l joace cei 200.000 de cetățeni din diaspora, așa cum s-a întâmplat și la alegerile prezidențiale de anul trecut.

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc în 2019, însă ele au dus la un blocaj politic și la coaliții bizare.

"Voi decideți cine va face parte din viitorul parlament și guvern. De voi depinde cât de repede putem salva țara de corupție și sărăcie„, a fost mesajul președintelui de 49 de ani, Maia Sandu.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te