Pentagonul, operațiuni speciale în „țări prietenoase” amenințate de Rusia. România, sub protecție

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.05.2024 - 08:18
Pentagonul extinde operațiunile speciale în „țări prietenoase” amenințate de Rusia. România, sub protecție - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Pentagonul extinde operațiunile speciale în „țări prietenoase” amenințate de Rusia. România, sub protecție. Pentagonul cere Congresului să aprobe extinderea operațiunilor speciale pentru „a instrui și a echipa țările aliniate cu SUA pentru război neregulat împotriva agresorilor”.

SHARE

Pentagonul extinde operațiunile speciale în „țări prietenoase” amenințate de Rusia. România, sub protecție.

Ministerul Apărării al SUA  a înaintat în aprilie o propunere legislativă Congresului care ar extinde domeniul de aplicare al acestor forțe – de obicei rezervate pentru combaterea terorismului, combaterea narcoticelor și activităților de securitate la frontieră – pentru a include „operațiuni de rezistență” și „operațiuni de apărare internă străină” în ajutorul „țărilor prietenoase”.

Propunerea definește „operațiunile de rezistență” ca fiind acelea în care „forțele naționale de securitate și guvernul civil și populația unei țări rezistă unei invazii sau ocupații de către o putere adversară”, fiind clar exemplul Ucrainei.

Pentagonul extinde operațiunile speciale în „țări prietenoase” amenințate de Rusia. România, sub protecție

„Operațiunile de apărare internă străină” sunt definite ca fiind acelea „pentru a proteja o țară și populația acesteia de actele de subversiune sponsorizate de o țară străină care reprezintă o amenințare semnificativă pentru guvernul existent”.

La această categorie intră practic țările NATO vecine cu Rusia, inclusiv România - mai ales că aici este cea mai mare bază NATO din Europa -, Polonia, Moldova, țările baltice, amenințate de Moscova și supuse unor operațiuni subversive și de sabotaj pe traseul logistic pentru Ucraina. În plus, intră și Taiwanul, amenințat cu invazia de către China.

Forțele de operațiuni speciale ale SUA pot deja antrena și echipa forțele partenere pentru anumite misiuni sub autoritățile existente.

De exemplu, autoritățile din Secțiunea 1202, stabilite pentru prima dată în proiectul de lege privind politica de apărare pentru anul fiscal 2018, pentru a răspunde sprijinului rus pentru separatiștii ucraineni, le permite forțelor de operațiuni speciale să înarmeze mandatari pentru război neregulat în alte țări.

Citește și: Rusia dezlănțuie urgia în Europa: bombe, incendieri, distrugerea rutei logistice. România, o țintă

Aceste activități s-au limitat până acum în mare parte la operațiuni de colectare de informații.

Propunerea Pentagonului susține că adăugarea „operațiunilor străine de apărare internă” la autoritățile de război neregulat este necesară „pentru a aborda instabilitatea relativă a unor infrastructuri de securitate națională”, Africa fiind exemplul cel mai bun.

Pe fondul corupției la nivel de guvernare, actelor subversive, terorismului și războiului civil, Rusia a trimis Afrika Korps, trupe ce sprijină o entitate sau alta, servind intereselor Moscovei de a acapara resurse naturale.

Citește și: Rusia, disperată să distrugă căile ferate ce duc arme în Ucraina. Prin România au trecut blindate

Pentagonul estimează că extinderea autorităților de război neregulat va costa 1,3 milioane de dolari pe an până în anul fiscal 2029, potrivit Defense News

Congresul va lua în considerare propunerile legislative ale Pentagonului, pe măsură ce marchează proiectul de lege privind politica de apărare pentru anul fiscal 2025 în săptămânile următoare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te