VIDEO Corespondență de la Wimbledon. După victoria de la Londra, Djokovic revine în top 10

DE Paul Cozighian | Actualizat: 16.07.2018 - 20:52

Expeditiv în finala cu sud-africanul Anderson, Novak Djokovic câștigă al 13-lea grand șlem din carieră și se află acum la un singur pas de podiumul celor mai titrați tenismeni din istorie: Federer (20), Nadal (17), Sampras (14).

SHARE

„Cred că nu exista loc mai propice pentru mine de a regăsi pofta și capacitatea de a învinge decât aici, la Wimbledon...”, a spus Djokovic.

Nimeni nu se îndoia de victoria sârbului, într-o finală dezechilibrată, în fața unui adversar la capătul puterilor după 21 de ore petrecute pe teren pentru a ajunge în finală; cu 6 mai multe decât „Nole”. Kevin Anderson îl elimina pe Federer în sferturi, revenind de la 0-2 la seturi, după care juca o semifinală „maraton” - de peste 6 ore și jumătate - cu americanul Isner.

„Lăsând de o parte emoțiile inerente prezenței pentru prima dată în finală, cred că oboseala și-a spus cuvântul. În ziua de pauză, nu m-am putut antrena decât 15 minute...”, a spus Anderson.

„NOVAK IS BACK”

După o operație la cot survenită în urmă cu patru luni, Djokovic a revenit la forma sa din vremurile bune și datorită reînceperii colaborării cu Marian Vajda, antrenorul său slovac care îl propulsa cu ani în urmă pe firmamentul tenisului mondial.

De remarcat la jucătorul sârb o liniște și un calm interior nemaiîntâlnite până acum. Victoria sa din semifinale în fața numărului 1 mondial Rafael Nadal, susținut frenetic de 15000 de spectatori, a demonstrat tuturor că se află într-o formă -în primul rând mentală- ce lasă să se întrevadă un sfârșit de sezon apoteotic! 

În plus, prezența în tribune -la festivitatea de premiere- a fiului său Ștefan, care neavând încă 5 ani nu a avut voie să asiste la tot meciul de pe Centre Court, i-au adus tenismanului de la Belgrad o bucurie pe care n-o mai experimentase până acum și care cu siguranță îi va folosi pe viitor!

Urmează US OPEN unde, într-o adevărată finală de campionat mondial, vor fi prezenți toți cei trei câștigători de grand șlem de anul acesta: Federer (Australian Open), Nadal (Roland Garros) și Djokovic (Wimbledon). Pentru ei, titlul ITF de cel mai bun jucător al anului în curs reprezintă mult mai mult decât clasamentul WTA care este actualizat în fiecare săptămână.

N. Djokovic, în timpul semifinalei cu R. Nadal, sâmbătă 14 iulie. Foto: Joel Marklund / AELTC


Semifinale dramatice, care au durat aproape 12 ore

Meciul dintre Djokovic și Nadal avea să ofere publicului un spectacol demn de o adevărată finală, între doi corifei ai tenisului mondial, care au jucat pentru a 52-a oară împreună. Victoria sârbului a venit la capătul unei încleștări de mare nivel, desfășurate pe durata a două zile, după 5 seturi și peste 5 ore de joc! (Pentru statisticieni, Djokovic conduce cu 27 victorii la 25).

Deși a pierdut, Rafael Nadal va intra cu siguranță în istoria acestei ediții fiindcă a participat din plin la cele mai spectaculoase meciuri ale turneului. Sfertul de finală cu Del Potro și semifinala cu Djokovic.

Ca și Serena Willimans, Rafael Nadal reprezintă pentru lumea tenisului, cel mai relevant exemplu de ambiție și de dăruire pe teren. Pentru acești doi imenși atleți fiecare punct contează, el fiind tratat ca și cum ar fi o minge de meci!


Început de polemică

6 ore și 36 de minute i-au trebuit sud-africanului Kevin Anderson pentru a se debarasa de americanul John Isner în cea mai lungă -dar și probabil cea mai plicticoasă - semifinală din istoria turneului. 26-24 în ultimul set care a durat 3 ore!

Mai mute voci avizate au început să se facă auzite privind problema acestor meciuri interminabile din cauza faptului că, în setul decisiv, nu se aplică regula tie-break-ului. Anderson, sprijinit de consultantul Eurosport Mats Wilander, propun ca la scorul de 12-12 în decisiv, să se treacă la tie-break.

Cupa de la Wimbledon 2018


Novack Djokovic (Srb.21) la Wimbledon 2018:


Finală: 6-2, 6-2, 7-6 cu K. Anderson (Af.de Sud.8)

Semifinală : 6-4, 3-6, 7-6, 3-6, 10-8 cu R. Nadal (Spa.1)

Sferturi: 6-3, 3-6, 6-2, 6-2 cu K. Nishikori (Jap.28) 

Optimi: 6-4, 6-2, 6-2 cu K. Khachanov (Rus.40)

Turul 3: 4-6, 6-3, 6-2, 6-4 cu K. Edmund (Ang.17) 

Turul 2: 6-1, 6-2, 6-3 cu H. Zeballos (Arg.126)

Primul tur: 6-3, 6-1, 6-2 cu T. Sandgren (SUA.57)

______________________________________________

Foto: AELTC

Video: media.wimbledon.com

Montaj: Paul Cozighian

______________________________________________

Paul Cozighian este corespondent special Newsweek România la Wimbledon

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.