Performanțele excepționale ale sportivilor români: Brânză, Halep, Popovici

DE Mihai Duță | Actualizat: 21.01.2022 - 11:31
Simona Halep a câștigat pentru a doua oară trofeul pentru lovitura anului - Foto: INQUAM PHOTOS/ Simion-Sebastian Tătaru
Foto: Getty Images
Ana Maria Popescu - Foto: Getty Images
David Popovici - Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au obținut singura medalie de aur a României la Tokyo - Foto: Getty Images

Două legende, Ana Maria Popescu și Simona Halep, și trei mari speranțe ale sportului românesc, David Popovici, Ancuța Bodnar și Simona Radiș, au primit distincții din partea federațiilor internaționale de profil.

SHARE

Federaţia Internaţională de Scrimă a desemnat-o cea mai bună spadasină a lumii pe Ana Maria Popescu (37 de ani),  pentru a cincea oară. 

„Anul trecut, când FIE (International Fencing Federation) a decis să acorde distincţiile pentru sportivii anului, deşi sezonul fusese întrerupt la jumătate, am simţit un soi de nedreptate faţă de adversarele mele.

Avusesem un start bun de sezon, eram prima în clasamentul mondial, dar ştiam că lucrurile se pot schimba până la final, aşa că m-am bucurat doar pe jumătate de premiu şi mi-am promis că o să fac tot posibilul ca în următorul an să mă menţin pe poziţia fruntaşă.

Un an mai târziu, iată-mă la Lausanne, la Congresul FIE, primind pentru a cincea oară această distincţie, mândră, onorată şi extrem de fericită. 

Aşa cum am spus de multe ori, sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când îndrăzneşti să crezi şi să munceşti pentru visul tău. Credeţi, oameni buni, visaţi... îndrăzniţi.

Mulţumiri infinite familiei mele, echipei şi tuturor oamenilor care m-au însoţit pe drumul performanţei“, a fost mesajul campioanei. 

Foto: Getty Images

În 2021, Ana Maria a obținut medalia olimpică de argint la Tokyo și a încheiat anul competițional cu o medalie de argint la proba individuală a Cupei Mondiale de la Dubai, situându-se pe locul doi și în ierarhia
mondială.

După aceste performanțe, Ana Maria Popescu și-a anunțat retragerea din activitatea competițională. 

Ana Maria Popescu - Foto: Getty Images

Ea este cea mai titrată scrimeră din România, având în plamares 3 medalii la Jocurile Olimpice (aur pe echipe la Rio de Janeiro în 2016, argint la Beijing 2008 și Tokyo 2020, ambele individual), 8 medalii la Campionatele Mondiale, inclusiv două de aur, alături de echipă, (Paris 2010, Catania 2011) și 11 medalii la Campionatele Europene, plus 37 de Cupe Mondiale câștigate. 

Ana a fost desemnată cea mai bună spadasină a lumii în sezoanele 2007-2008, 2008-2009, 2012-2013, 2019-2020, 2020-2021.

Simona Halep, cea mai bună lovitură a anului

Simona Halep a câştigat pentru a doua oară în carieră trofeul WTA pentru lovitura anului în tenis. 

Sportiva noastră a fost nominalizată pentru o lovitură din meciul cu Gabriela Ruse, de la Transylvania Open (6-1, 6-2). 

Au mai fost nominalizate Su-wei Hsieh (16-zecimi Abu Dhabi), Belinda Bencic (semifinale Adelaide), Bianca Andreescu (optimi Miami), Marta Kostiuk (optimi Istanbul), Garbine Muguruza (optimi Roma), Iga Swiatek (16-zecimi Eastbourne), Conny Perrin (16-zecimi Praga), Camila Giorgi (sferturi Montreal) şi Magda Linette (16-zecimi Ostrava). Sportivele nominalizate au fost împărţite în două grupe, care au fost câştigate de Simona Halep şi Su-wei Hsieh. 

Apoi, au fost votate pe site-ul WTA loviturile celor două finaliste și cea a sportivei noastre a cîștigat detașat, cu 86 la sută din totalul voturilor. Simona Halep a mai câştigat acest trofeu şi în 2018, pentru o lovitură de la un meci cu Agnieszka Radwanska la Miami Open. 

Într-un clasament inedit, Simona Halep este jucătoarea care a alergat cel mai mult la Australian Open, ediția 2021. Halep, care a fost învinsă în sferturile de finală de americanca Serena Williams, cu 6-3, 6-3, a străbătut 9,26 km, conform ierarhiei publicate de organizatorii primului turneu de Mare Şlem al anului.

Pe locul secund în acest clasament s-a clasat americanca Jennifer Brady, 7,46 km, finalistă la Melbourne, a treia fiind cehoaica Marketa Vondrousova, 7,44 km, care a pierdut în optimile de finală.

Ediţia din acest an a turneului de la Melbourne va avea loc în perioada 17-30 ianuarie.

David Popovici, cel mai bun tânăr sportiv european din 2021

Înotătorul David Popovici (17 ani) a uimit lumea sportului cu performanțele sale din acest an, acestea aducându-i și titlul de „Cel mai bun tânăr sportiv european pentru sporturile de vară“.

Înotătorul român a fost votat de cele 50 de Comitete Olimpice Naționale din Europa. 

Popovici a concurat pentru acest premiu cu alți 4 sportivi, clasați în ordine după David: Sky Brown din Marea Britanie (skateboarding), Adriana Cerezo Iglesias din Spania (taekwondo), Viktoria Listunova din Rusia (gimnastică artistică) și Adriana Vilagos din Serbia (atletism).

David Popovici - Foto: Getty Images

Premiul a fost creat în memoria fostului președinte al Comitetului Olimpic Polonez Piotr Nurowski, care a murit tragic în 2010 într-un accident de avion. Acest premiu se acordă anual pentru sporturile de vară și, separat, pentru cele de iarnă.

Anul trecut, David Popovici a câștigat o medalie de aur la Campionatele Europene de Seniori în bazin scurt, trei medalii de aur la Campionatele Europene de Juniori, a doborât două recorduri mondiale de juniori la 100 și 200 m liber și s-a clasat pe locul patru la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 la 100 m liber. Pe lângă trofeu, David Popovici a primit și o bursă de formare în valoare de 15.000 de euro. 

Newcomer of the Year

Revista americană „Swimming World Magazine“ l-a ales pe sportivul dinamovist David Popovici drept „Newcomer of the Year“, distincţie ce răsplăteşte sportivul care a avut cea mai spectaculoasă ascensiune în 2021.

„În 2021 nu au lipsit nou-veniţi remarcabili, de la Matthew Sates, o stea în ascensiune din Africa de Sud, până la Sun-Woo Hwang, reprezentând într-un mod impresionant Coreea de Sud.

Foto: Getty Images

Însă adolescentul român David Popovici primeşte premiul Newcomer of the Year în înotul masculin mondial, datorită consecvenţei şi naturii uimitoare a performanţelor sale de top“, a consemnat „Swimming World Magazine“.

Cele mai bune sportive din țară, nominalizate și la „Women’s Crew of the Year“

Canotoarele Ancuţa Bodnar (23 de ani) şi Simona Radiş (22 de ani), medaliate cu aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în proba de dublu vâsle feminin, au fost nominalizate de Federaţia Internaţională de Canotaj (World Rowing) pentru premiul de cel mai bun echipaj feminin al anului.

Pentru premiul „Women’s Crew of the Year“ vor mai candida echipajul de patru vâsle al Chinei (Yunxia Chen, Ling Zhang, Yang Lyu, Xiaotong Cui) şi neozeelandeza Emma Twigg (simplu vâsle), nominalizările fiind ratificate de Comitetul Executiv al instanţei mondiale.

Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au obținut singura medalie de aur a României la Tokyo - Foto: Getty Images

Premiile World Rowing 2021 vor avea loc, virtual, sâmbătă 29 ianuarie (13:00, ora României).

Bodnar şi Radiş au adus României singura medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo, România a obţinut o medalie de aur, la dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş) şi trei de argint (Ana-Maria Popescu la spadă, echipajul masculin de patru rame fără cârmaci - Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari – şi cel de dublu rame masculin - Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă.

Premiile Asociației Presei Sportive din România

Consiliul Asociației Presei Sportive din România (APSR) a stabilit topul celor mai buni 10 sportivi români din 2021. Canotoarele Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar, campioane olimpice la Tokyo, au ocupat primul loc.

  1. Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar (canotaj)

  2. Ana-Maria Popescu (scrimă)

  3. Ciprian Tudosă şi Marius Cozmiuc (canotaj)

  4. Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Senciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari (canotaj)

  5. Robert Glinţă (nataţie)

  6. Carol-Eduard Novak (ciclism paralimpic)

  7. David Popovici (nataţie)

  8. Horia Tecău (tenis)

  9. Beatrice Ana (lupte)

10. Adrian Şulcă (judo) 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te