Povestea atletei care aleargă 120-140 de km pe săptămână pentru finala la 1.500 de metri de la Tokyo

DE Mihai Duță | Actualizat: 14.01.2021 - 23:17
Calaudia Bobocea se pregătește pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo unde este deja calificată încă din 2019 Foto: Facebook/JRSCA

Claudia Bobocea, calificată la Jocurile Olimpice încă de anul trecut, a început să practice acest sport în școala generală, unde câștiga toate crosurile. Pandemia a prins-o în Portugalia, acolo unde stă opt luni pe an. Face două antrenamente pe zi.

SHARE

O are ca model pe Paula Ivan.

Claudia Bobocea (28 de ani) provine dintr-o familie simplă, dar care iubește sportul și care i-a dat libertatea de a alege să facă ce-i place. Și n-a fost deloc o decizie greșită.

„Părinții meu s-au născut în zone rurale unde nu aveau condiții de a face sport de perfomanță. Orele de sport din școala generală au contribuit la dezvoltarea lor fizică, iar la vârsta de 18 ani s-au mutat în București și au luat "viața în proprile mâini", fiind o familie numeroasă, fiecare dintre ei având 6 frați, nu aveau o situație materiale extraordinară. Au fost iubitori de sport și mi-au dat libertatea de a alege ce îmi place.

Citește și

Povestea singurului boxer român calificat la Jocurile Olimpice într-un turneu întrerupt de pandemie

Începutul

Am început atletismul la Clubul Școlar Ilfov în anul 2006, fiind selectată în școala generală de către primul meu antrenor, Aurel Apostolescu. Participam în fiecare an la crosul organizat de către școală, unde câștigam mereu, iar asta îmi asigura calificarea mai departe la faza pe sector. Am cochetat cu diferite sporturi înainte să încep să practic atletismul, dar nu pentru o perioada lungă. Am făcut arte marțiale, handbal, dar și canto, pictură, de-ale copilăriei”, povestește Claudia.

Din 2007 este antrenată de Valentin Anghel, cel care o pregătește și în prezent. Împreună cu el a parcurs toate etape perfomanței care au condus la ascensiunea ei. Acesta este, de altfel, și antrenorul ei preferat: „Am reușit să mă mobilizez de fiecare dată când mi-a fost greu, iar antrenorul a jucat un rol foarte important în acele momente”.

Citește și

AUDIO Sud-africanul care abia așteaptă să cânte „Deșteaptă-te române!“

 

Împreună cu antrenorul Valentin Anghel, în Matsudo, Japonia Foto: Facebook Claudia Bobocea

Primele rezultate internaționale

Primele rezultate internaționale au început să apară când a trecut la categoria seniori, mai exact în anul 2014. A muncit mult în acei ani în care au fost puse bazele carierei de sportiv de performanță. Dar, pentru sportivii de top, nu este niciodată ușor.

Citește și

Sportivii străini care reprezintă România: Cu ei sau fără?

„Mă antrenez de două ori pe zi, excepție făcând ziua de duminică atunci când am un sigur antrenament. Aceasta însemnând 13 antrenamente pe săptămănă cu un total aproximativ 30 ore de antrenament și un volum de 120-140km, în funcție de perioada de pregătire.

Orice sport pe care vrei să îl practici la nivel de perfomanță este greu . Atletismul necesită multă anduranță, în special în probele de alergări. Această înseamnă sute de kilometrii parcurși uneori de unul singur dacă nu ai un partener de antrenament, stereotipism, lucruri care pot fi suportate numai în cazul unei angrenări psihice corespunzătoare”, explică atleta.

Chiar dacă antrenamentele îi ocupă foarte mult timp, Claudia nu a neglijat școala. Am urmat studiile Universității Ovidius din Constanța, unde a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport. Licențiată și are un master în ‘’Sportul de Perfomanță’’.

Claudia Bobocea, la mare distanță de celelalte competitoare Foto: Facebook/ Adrian Lion

„De-a lungul  anilor pot spune că sportul m-a format ca om , m-a educat, m-a învățat să pierd și să câștig. Sunt ceea ce sunt astăzi datorită sportului. Mi-a oferit prilejul de a cunoaște diferite culturi, mi-am făcut prieteni peste hotare , m-a făcut să văd lumea și din altă perspectivă”, spune Claudia Bobocea.

În puținul timp liber care-i rămâne, Claudiei îi place să își petreacă timpul liber în natură , să se plimbe cu bicicleta  sau să meargă kilometri pe plajă și să citească. Îi place și să încerce rețete noi, în special dulciuri.

Perioada stării de urgență a prins-o în Portugalia

Când totul era blocat în România și în mare parte din Europa, spre norocul ei, Claudia se afla în Portugalia, acolo unde locuiește opt luni pe an

„A fost o perioada critică pentru fiecare dintre noi, dar norocul a fost să mă aflu în Portugalia, mai exact la Monte Gordo, acolo unde locuiesc opt luni pe an. Am reușit să îmi fac antrenamentele , pot spune normal, deoarece nu am avut nevoie de stadion în acea perioadă de pregătire, iar locul unde mă antrenez îmi oferă posibilitatea de a-mi desfășura activitatea pe plajă, pădure, șosea.

Autoritățile portugheze au dat voie sportivilor de perfomanță să se antreneze în are liber dar nu în grupuri mai mari de două persoane. Nu mi-a afectat pregătirea acea perioada a stării de urgență”, explică atleta.

În Algrave, Portugalia Foto: Facebook/Claudia Bobocea

Și-ar fi dorit ca Jocurile Olimpice să fie anul acesta

Atleta clubului Steaua, Claudia Bobocea a reuşit, la 20 iulie 2019, să-şi îndeplinească baremul de participare la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ea a acoperit cei 1.500 de metri în 4 minute, două secunde și 27 de sutimi. Participantă la etapa de la Londra a circuitului IAAF „Diamond League”, găzduită de Stadioul Olimpic, Claudia s-a clasat atunci pe locul 8.

„Mi-aș fi dorit să se desfășoare anul acesta Jocurile Olimpice, pentru că ar fi completat un ciclu olimpic format, după cum știm, la patru ani, pe care organismul unui sportiv de perfomanță îl recunoaște. Cu toate acestea obiectivul meu își schimbă doar data, urmând a avea un an 2021 cu tei competiții majore: Campionatul European de sală, Campionatul Mondial de sală și Jocurile Olimpice. Având în vedere conjunctură actuală decizia CIO este una justă și fără echivoc pentru a proteja atât sportivii cât și pe cei implicați în organizarea competiției.

Desigur, pentru 2021, gestionarea planului de pregătire va avea ca obiectiv principal Jocurile Olimpice.  Obiectivul actual la această competiție este accederea în finală  olimpică cu toate că îmi doresc mai mult și cred că se poate.   Atât eu cât și antrenorul meu Valentin Anghel  facem tot posibilul să ținem pasul cu elita mondială, unde nu este deloc ușor. Obiectivele secundare sunt Campionatul European unde îmi doresc o medalie și Campionatul Mondial de sală", spune Claudia

Anul acesta s-a antrenat conform planului și a avut ocazia să ia startul la câteva competiții internaționale .

Primul start a fost la Marseille, apoi a continuat cu Silesia, Ostrava, Berlin și Cluj , competiții la care și-a reconfirmat baremul de participare la Jocurile Olimpice. Totodată a realizat și două recorduri personale în probele de 1500m (4’01’’31) și 800m (2’01’’37).

La Cluj, unde s-a ținut ediția a 73-a a Campionatelor Balcanice, a devenit dublă campioană balcanică în probele de 1500m și 800m.

Paula Ivan, modelul pe care-l urmează

„Așa cum am mai spus-o de foarte mulți ori o admir foarte mult pe doamna Paula Ivan. A fost un sportiv de excepție, campioană olimpică și este un om extraordinar, de la care ai multe de învățat”, spune cu convigere Claudia.

Atleta crede că „în primul rând, sportivul  de perfomanță  trebuie să iubească ceea ce face, să aibă răbdare, perseverență, motivație, să integreze sportul în modul lui de viață și să aibă încredere în el”.

Atletismul trebuie predat în școli

Claudia Bobocea crede că atletismul se potrivește tuturor copiilor, fiecare putând să își gasească o probă pe măsură, și trebuie privit ca o alternativă de a te juca, nu ca o corvoadă.

„Atletismul trebuie predat în primul rând în școli. Să nu să fie privit că o corvoadă pentru copii, ci ca o alternativă de a se juca sănătos. Atletismul se potrivește fiecărui copil indiferent de aptitudini, fiecare putând să își găsească o probă pe care să o îndrăgească ( alergări,sărituri,aruncări). Trebuie făcut atrăgător de profesori și antrenori printr-o predare armonioasă, nu neapărat prin dezvoltarea ideii de învingător și pierzător”, spune Claudia.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te