Apărarea Simonei. Dacă nu le va „livra” judecătorilor un vinovat, Halep riscă o suspendare de 4 ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.10.2022 - 18:29
Simona Halep - FOTO: FB

Simona Halep și-a trasat strategia pe care o va avea în fața judecătorilor care vor analiza acuzațiile de doping care i se aduc.

SHARE

Simona Halep a fost depistată pozitiv la testul de antidoping cu o substanță numită roxadustat. Medicamentul este destinat persoanelor care suferă de anemie, dar este interzis în sportul profesionist.

Citește și: Ipoteză halucinantă. Halep ar fi putut consuma mâncare contaminată la US Open. Ce aliment este vizat

Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.

Halep a fost suspendată de Federația de Tenis și riscă o suspendare finală de 4 ani.

Citește și: Cine e persoana care o putea ajuta pe Halep să nu ia substanțe interzise. „Nu m-a mai sunat”

Simona Halep a făcut o călătorie în Elveţia, unde a încercat să contacteze şi alţi avocaţi care să o reprezinte alături de echipa pe care o are deja. 

De alftel, Simona Halep ar putea ajunge în cele din urmă tot în Elveţia, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, acolo unde un judecător i-a indicat portiţa de scăpare, care implică găsirea unor vinovaţi şi modificarea pedepsei. 

Unul dintre judecătorii de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, Cristian Jura a explicat, pentru oragesport.ro că majoritatea sportivilor depistaţi pozitiv susţin că nu ştiu cum o substanţă interzisă le-a apărut în corp. De asemenea, Cristian Jura a susţinut că pedeapsa Simonei Halep poate fi de patru ani de suspendare, dar i-a oferit o "portiţă" de scăpare, în cazul în care are probe solide că a ingerat substanţa fără să ştie şi că i-a fost recomandată de o altă persoană. 

În acest moment, din punct de vedere procedural, TAS a primit contestaţia Simonei Halep şi urmează să o înştiinţeze privind data procesului, dar şi modalitatea prin care se va desfăşura acesta.

Echipa care o va apăra pe jucătoarea care a ocupat primul loc mondial WTA va fi întrebată dacă doreşte unic judecător sau complet de judecată. Simona Halep a fost deja sfătuită să accepte un complet format din trei judecători, deoarece acolo vor fi păreri diferite şi şanse mai mari de câştig pentru tenismenă, susţin surse din zona juridică.

Ce fac avocații Simonei Halep?

În prezent, avocații Simonei Halep încearcă să detecteze momentul în care s-a administrat pastila ce a adus la dopaj, iar, conform Orange Sport, au reușit. Mai exact, ei au aflat că totul s-a întâmplat la New York.

Sportiva din România ar fi avut două teste negative, înainte și după testul pozitiv. Cu alte cuvinte, din trei recoltări, doar una a ieșit cu probleme. Mai exact, a fost problematică testarea efectuată la arena de la New York. Halep nu a fost testată de reprezentanții WADA, ci de o firmă privată, care a trimis acest rezultat. Ipoteza aceasta poate lansa chiar zvonuri de conspirație împotriva ei.

Halep a efectuat cele mai multe teste anti-doping din 2019 până acum, cu 27 de verificări de la câștigarea Wimbledon. Există două ipoteze: ori este suspectă, ori este nedorită. Povestea de la New York este însă incredibilă.

Ea a efectuat un prim test imediat ce a ajuns la hotel. Imediat după înfrângerea cu Daria Snigur, ea a efectuat testul ce a ieșit pozitiv. Mai apoi, când a ajuns în România, Simona Halep a mai efectuat un test. Practic, la nouă zile distanță între teste, a adunat două teste negative și unul pozitiv.

Conform sursei citate, Halep lua două pastile, în perioada testării: Euthyrox 50 mcg și un anticoncepțional. Prima pastilă acționează împotriva problemelor de tiroidă. Simona Halep era dependentă de această pastilă.

Cel mai probabil, înfrângerea din America a fost cauzată de schimbarea climei, care inevitabil a dus la stricarea ritmului metabolic al Simonei. Astfel, aceasta a resimțit dispnee de efort, dar și dureri musculare. Din acest motiv, ea abandonase la turneele de la Washington și Cincinnati, arată playsport.ro.

Când va reveni

Simona Halep va lipsi cel puțin 12 luni de pe terenul ”sportului alb”, dacă va fi găsită vinovată. Cel mai devreme, în funcție de calendar, ea ar putea reveni la US Open 2023, asta în cazul unui program favorabil.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te