2.000.000 lei cheltuie primăria Brașov doar pe luminițele de Crăciun. Instalații noi pe 6 bulevarde

DE Bianca Iosef | Actualizat: 22.11.2022 - 13:12
Târgul de Crăciun din Brașov- Foto: FACEBOOK

În luna septembrie, la nivelul Uniunii Europene s-a ajuns la un acord privind reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf. Primăriile din țară se pregătesc intens să cheltuie bani pentru iluminatul de sărbători.

SHARE

Newsweek a vrut să vadă cum pun în practică primăriile din țară cererea UE de reducere a consumului de energie.

În contextul în care că există o tradiție să avem târguri somptuoase de Crăciun, spectacole de lumini și să se cheltuie bani publici pe concerte. Toate aceste obiceiuri sunt mari cosumatorare de energie si de bani într-un moment în care bugetele primăriilor sunt tot mai apăsate de cheltuieli.

Newsweek a cerut date tuturor primăriilor importante din România și a obsevat că tradiția consumului de energie de sărbători continuă chiar și într-un moment de criză economică și energetică.

Citește și: România, obligată să-și reducă consumul de energie cu 5% în orele de vârf: Noile măsuri

Prmăria municipiului Brașov a hotărât organizeze în acest an nu mai puțin de 6 evenimente începând din data de 30 noiembrie.

Concerte, colinde, alte spectacole

Astfel că în Piața Sfatului va avea loc Târgul de Crăciun unde, pe lângă Bradul de Crăciun, vor fi și concerte de colinde, dar și alte spectacole. Primăria îl aduce la târg și pe Moș Crăciun care va fi prezent în fiecare seară de la ora 17 până în data de 23 deccembrie.

Citește și: Sute de români și-au „rezolvat” facturile. Au fost prinși cu „intalații” de furat curent sau gaze

Din data de 16 decembrie până la jumătatea lunii ianuarie la Banca de Cultură Apollonia din Brașov se vor organiza o expoziție de artă, serate de muzică, dar și momente artistice oferite de actori printe altele.

Prămăria a mai declarat pentru Newsweek România că în Piața Sfântul Ion se va organiza un patinoar „care va fi dublu față de cel de anul trecut ca suprafață”. Tot aici, împreuna cu un post de radio, primăria va face studioul lui Moș Crăciun.

Primăria din Brașov va aranja și un târg de donat jucări sau cadouri pe 3, 10 și 17 decembrie în Piața Unirii. De asemenea, turiștii și brașovenii vor putea vedea „Povestea lui Moș Crăciun, în drumul său spre Laponia” la Cinema Stelarium. Accesul este gratuir în limita locurilor disponibile.

Un alt eveniment destinat celor mici și nu numai va avea loc în Parcul Titulescu unde doritorii pot confecționa decorațiuni și cadouri de Crăciun în fiecare weekend.

Conform datelor obținute de Newsweek de la Primăria din Brașov, bugetul alocat pentru iluminatul festiv ajunge la 2 milioane de lei. Primăria estimează că pentru plata energiei electrice pentru iluminatul festiv costurile se vor ridica la 21.000 de lei. În plus, față de anul trecut, în Brașov vor fi decorate cu instalații luminoase alte șase bulevarde și încă trei parcuri.

Primarul brașovului este, din 2020, Allen Coliban.

Printre cheltuielile alte ciudate ale primăriei Brașov se numără alocarea a 10,1 milioane de lei pentru 28 de toalete ecologice. Aceste au un cost de achiziție, amplasare și mentenanță de 73.724 de euro bucata. 

Toaleta este mai scumpă decât un apartament de 2 camere cu o suprafață de 50 mp într-o zonă bună din sectorul 1 din Capitală care costă în jur de 66 de mii de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te