Cutremurele de litoral de la Marea Neagră ar putea să producă valuri tsunami devastatoare

DE Alexandru Pop | Actualizat: 07.02.2023 - 12:35
Cutremurele de litoral de la Marea Neagră ar putea să producă valuri tsunami devastatoare - Foto: PXHere/George Desipris

Cutremurele care au avut loc în zona liLitoralului Mării Negre, în largul coastelor României au produs schimbări ale reliefului costier de multe ori. Din cauza reliefului agitat al fundului Mării Negre, un seism puternic ar putea avea efecte devastatoare.

SHARE

De-a lungul mileniilor, Dobrogea a fost devastată de mai multe seisme, care au produs și tsunami de intensitate mai mică sau mai mare. 

Dobrogea de Sud este o zonă cu seismicitate ridicată, comparativ cu ţinuturile nordice, conform Realitatea.net.

Aici s-au produs 88% din numărul total al cutremurelor înregistrate. Astfel, au fost menţionate 170 de cutremure, în întreaga Dobroge, până în anul 1929. Numai în sudul Dobrogei, se concentrează 117 focare, dintre care 76% în zona Capul Şabla – Capul Caliacra.

Citeşte şi: VIDEO Tsunami în Turcia și Siria, în urma cutremurelor devastatoare. Apele mătură totul în cale

Cel mai devastator cutremur care a avut loc în Dobrogea s-a produs în martie 1901. Seismul a distrus sate întregi de la malul Mării Negre şi a provocat un tsunami de patru – cinci metri înălţime.

Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a afirmat de fiecare dată că în Marea Neagră se pot produce valuri seismice.

Mărmureanu spune că activitatea seismică de la Capul Şabla ar putea provoca un nou tsunami în Marea Neagră.

Citeşte şi: Cutremur puternic cu magnitudinea de 7,6 grade în Indonezia: Risc mare de tsunami

Pericolul este cu atât mai mare, cu cât în Marea Neagră există depozite imense de hidrogen sulfurat şi de acid sulfuric.

Specialiştii de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ spun că, la adâncimi de peste 200 de metri, în Marea Neagră nu mai există oxigen, ci doar hidrogen sulfurat, un gaz dizolvat în apele Mării Negre, care formează săruri metalice de culoare neagră, cum ar fi sulfura de plumb, sulfura de fier, scrie adevarul.ro.

Sub această adâncime, nu există viaţă. Singurele microorganisme care se dezvoltă într-un mediu fără oxigen sunt doar bacteriile.

„Foarte multă lume spune că nu este posibil să ai tsunami în Marea Neagră, care ar fi ca un fel de vas închis. Eu le recomand să ia un lighean şi să agite mâna în apă, să vadă ce valuri apar“, a spus Mărmureanu.

Specialistul este de părere că nu valurile seismice sunt cea mai mare problemă, ci gazele care ar putea ieşi la suprafaţă de sub Capul Șabla, în urma mişcărilor tectonice.

„Ar fi un pericol mai mare decât un val de tsunami“. În Marea Neagră, la o adâncime de 400 şi ceva de metri, până la adâncimi mari, există depozite imense de hidrogen sulfurat şi de acid sulfuric.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te