Cât cheltuie primăriile din Capitală, Iași, Cluj, Oradea, Galați, Pitești pe distracția de sărbători

DE Bianca Iosef | Actualizat: 07.12.2022 - 12:08
Târgul de Crăciun din București- Foto: FACEBOOK

În luna septembrie, la nivelul Uniunii Europene s-a ajuns la un acord privind reducerea voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

SHARE

Newsweek a vrut să vadă modul în care mai multe primări din țară au pus în practică această soluție, dat fiind că târgurile de Crăciun, spectacolele de lumini și concertele au devenit o tradiție. Toate aceste evenimente consumă o cantitate însemnată de curent si chiar de bani într-un moment în care bugetele primăriilor sunt tot mai apăsate de cheltuieli.

Citește și: Dragostea unei pisici îți poate prelungi viața. Migrenele trec mai ușor când animalul toarce

Astfel că Primăria Municipiului București a declarat pentru Newsweek România că, pe lângă Târgul de Crăciun organizat în Piața Constituției, în acest an vor fi instalate 2.900 de decorațiuni, iar costurile asociate (verificări echipamente; montare; conectare; deconectare; demontare) sunt estimate la valoarea de 1.350.000 lei.

Citește și: Sora Emilia, călugărița din România care joacă fotbal pentru Naționala Italiei: Joc cu credință

Sector 2

Primăria Sectorului 2 a spus că va organiza „Festivalul Magia Crăciunului”, dedicat tuturor copiilor din care se va deschide pe 6 decembrie și va fi funcționa până la finalul lunii. În plus, atât parterul primăriei din acest sector cât și aleile din jur vor fi decorate și vor putea fi vizitate. În proximitatea instituției se va amplasa și un patinoar de 500 mp. Costurile de întreținere ale acestuia se ridică la 22.000 euro lunar.

„Suma alocată de Administrația Domeniului Public Sector 2 pentru iluminatul festiv în timpul sărbătorilor de iarnă este de 280.000 lei, destinată iluminării parcurilor aflate în administrarea acestei instituții”, a răspuns primăria pentru Newsweek România.

Pitești

În Argeș, primăria din Pitești va organiza în aceest an un eveniment intitulat „Târgul de Crăciun și Sărbătorile de Iarnă”. De asemenea, a fost alocat un buget de 1.000.000 de lei doar pentru achiziția instalațiilor pentru iluminatul festiv.

Bacău

În Bacău vor avea loc trei evenimente. Primul este „Magia Sărbătorilor de Iarnă” care va începe pe 3 decembrie și se va încheia pe 18. Bugetul alocat este de 150.000 lei + TVA din care se vor închiria o scenă și se vor achiziționa serviciile necesare pentru organizarea și transmiterea live a concertelor de colinde.

Un al doilea eveniment este „Sărbători de Iarnă în Parcul Unirii 1 decembrie 1918” desfășurat în perioada 3-24 decembrie cu un buget de 100.000 lei. Banii vor fi folosiți pentru decorarea parcului, dar și pentru a închiria animatori pentru copii și amplasarea unui spațiu unde vor fi proiectate filme.

Ultimul eveniment este destinat revelionului denumit de primărie „Spectacol de artificii” pentru care a fost alocat un buget de 100.000 de lei. De asemenea, primăria va mai cheltui suma de 767.850 lei pentru achiziția de lumini festive.

Cluj-Napoca

„Evenimentele dedicate sărbătorilor de iarnă sau Târgului de Crăciun din Cluj sunt concesionate pe o perioada de 5 ani, printr-o procedură de „selecție de oferte”. Prin urmare Târgul de Crăciun din Cluj este organizat de o asociere a trei societăți în baza contractului”, a spus primăria municipiului Cluj-Napoca pentru Newsweek.

Totuși, instituția publică va organiza două evenimente din bugetul primăriei și anume „Revelion 2023” și „1 decembrie - Ziua Națională a României”. Pentru organizarea lor sunt alocați de la bugetul local 700.000 lei.

„Primaria Municipiului Cluj-Napoca alocă 1.183.839,47 lei fără T.V.A., la care se adaugă TVA pentru serviciile de “Iluminat ornamental de sărbători” (Sezonul 2022-2023). Preconizăm o valoare a energiei electrice utilizată pentru realizarea iluminatului festiv de aproximativ 54000 lei” a maai spus primăria.

Galați

Primăria municipiului Galația ne-a transmis că va aloca suma de 1.750.000 lei pentru iluminatul festiv. De asemenea, instituția dorea, la momentul în care Newsweek a solicitat aceste date, să achiziționeze servicii pentru diverse evenimente, însă nu a menționat pentru care și nici bugetul alocat.

Iași

Pentru ornarea orașului Iași pentru Sărbătorile de Iarnă, primăria a alocat un buget de 601.339 lei. Primăria a estimat că valoarea facturii pentru consumul de energie electrică aferent iluminatului festiv se va ridica la 35.359 lei.

Oradea

Aici vor fi organizate nu mai puțin de 4 evenimente: „Romania ne uneste” pe 1 decembrie 2022, „Târgul de Crăciun Oradea” între 2 decembrie – 26 decembrie 2022, „Orașul Faptelor Bune” în parteneriat cu Radio ZU între 16 – 23 decembrie 2022 și „Spectacol de foc de artificii”pe 31 decembrie 2022.

Pentru Târgul de Crăciun bugetul alocat de primărie este de 544.225 lei. „ Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) nu va face achizitii majore pentru Târgul de Crăciun, bugetul fiind folosit pentru închirierea de echipamente sceno-tehnice, onorarii artiști, închiriere decoratiunipentru târg”, a specificat primăria.

Bugetul alocat în Oradea pentru închirierea de beculețe și alte dispozitive destinate iluminatului festiv este de 1.008.403, 36 lei.

Timiș

În Timișoara vor fi organizate mai multe evenimente. Astfel că pentru evenimentul dedicat zilei de „1 Decembrie” a fost alocată suma de 85.000 de lei. Pentru „Târgul de Crăciun” primăria va cheltui 250.000 de lei, iar pentru „Manifestări dedicate Revoluției din Decembrie”, 130.000 de lei. Pentru evenimentele organizate în noaptea dintre ani instituția a alocat suma de 300.000 de lei.

La Brașov, costurile pentru distracția de sărbători costă 2 milioane de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te