VIDEO Vaccinurile pentru COVID vor veni. Dar o nouă criză apare: de unde vom lua miliarde de seringi

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 01.10.2020 - 16:27
Foto Pexels.com

Comisia Europeană a semnat deja contracte cu șase consorții care lucrează pentru obținerea unui vaccin împotriva COVID. Din dozele cumpărate, României îi va reveni o parte, conform cu strategia pregătită de guvernul român.

SHARE

Comisia Europeană negociază în numele tuturor statelor membre și a reușit să semnze acorduri cu șase companii care caută un vaccin pentru COVID, astfel încât, oricare ar fi prima care-l obține, cetățenii europeni, inclusiv românii, să-l primească în cel mai scurt timp, a explicat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății Andrei Baciu, în cadrul dezbaterii VACCINURI #2020, organizată de Newsweek România.

„România a inclus în categoria celor vulnerabili la COVID o populație de 10,7 milioane de persoane care vor fi vaccinate în prima etapă după ce un vaccin sigur și eficient este gata”, a menționat Andrei Baciu. 

Statele membre UE nu au voie să negocieze în paralel cu companiile farmaceutice, în schimb fiecare țară a avut dreptul să stabilească individual cum definește persoanele vulnerabile.

„Țara noastră a făcut întâi o identificare a persoanelor care au un risc biologic sau ocupațional și care sunt mai expuse în a se infecta cu SARS-Cov2. Fiecare stat a avut libertatea să definească propriile categorii. Noi am extins-o și la persoanele care sunt implicate în segmente esențiale ale economiei”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Sănătății. 

Comisia Europeană a contractat 300 de milioane de doze, iar când primul vaccin va fi sigur pentru populație, principiul distribuției va fi acela al proporției populației din întregul european.

„Fiecare doză care va ajunge în țară va fi împărțită procentual fiecărui stat membru. S-au făcut și simulări. Comisia Europeană a negociat cu echipa de cercetători din Anglia, aflată în stadiul cel mai avansat, o tranșă totală de 300 de milioane de doze, plus un supliment de 100 de milioane dacă e nevoie.

Din prima tranșă, României îi vor fi alocate, conform procentului de populație, circa 1,3 milioane de doze.

Toate dozele vor fi distribuite procentual, României revenindu-i 4% din total, conform strategiei noaste”, a menționat Andrei Baciu, în cadrul dezbaterii VACCINURI #2020, organizată de Newsweek România.

Comisia Europeană a decis să negocieze în bloc, pentru că doar așa putem fi competitivi. România nu ar fi avut putere, singură, să negocieze cu aceste companii care caută  vaccinuri, a menționat secretarul de stat.

 

Rafila: Nu suntem pregătiți pentru chestiunea asta

Deocamdată discutăm de vaccinuri aflate în faza de preautorizare și rămâne să vedem care dintre vaccinuri va primi autorizare de producție și de administrare la om, a menționat dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

„Problema legată de numărul de vaccinuri primite de România este legată de faptul că, cu o singură excepție, vaccinurile care vor apărea vor fi administrate în 2 doze, deci dintr-o dată totul se împarte la doi”, a arătat doctorul.

Alexandru Rafila a avertizat că România nu este pregătită din punct de vedere logistic pentru administrarea într-un timp scurt unui număr atât de mare de vaccinuri. Dar, spune medicul, nici o țară nu este pregătită.

„Nu suntem pregătiți pentru chestiunea asta, dar o cartagrafiere a tututor celor care ar trebui să primească vaccin – căci trebuie testată și dorința lor de  a primi acest vaccin – este un prim pas.

Iar ulterior, dacă ne hotărâm să administrăm acest vaccin, trebuie să ne organizăm serios, căci nu va fi o campanie de vaccinare obișnuită, nu o să semene deloc cu vaccinarea antigripală care se face la medicul de familie, sunt vaccinuri foarte sensibile la variații de temperatură.

Trebuie organizate centre de vaccinare, amplasate bine și organizate într-un sistem militar, aș spune”, a menționat președintele Societății Române de Microbiologie.

Alexandru Rafila menționează că această campanie de vaccinare pentru COVID va fi complicată.

„Foarte bine trebuie organizat, pentru că va fi o provocare cum nu am mai avut, din punct de vedere al sănătății publice și din punct de vedere organizatoric, căci trebuie să vaccinezi milioane de persoane, cu două doze de vaccin, în interval scurt de timp. E un proiect de țară, care trebuie început acum.

Că s-ar putea să apară vaccinul și noi abia să ne gândim cum facem. Avem resurse umane pentru campania de vaccinare”, a precizat medicul.

Acesta a ridicat și o altă problemă importantă, despre care nu s-a discutat prea mult până acum.

„Noi o să avem vaccinuri multidoză, o să trebuiască multe milioane de seringi și de ace. S-ar putea să pățim ca în cazul măștilor, când va apărea vaccinul, căci va fi o cerere enormă de seringi și s-ar putea să nu găsim.

Nu sunt pesimist, dar trebuie să fii pragmatic”, a menționat președintele Societății Române de Microbiologie

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te