Doar 1% din pastile de iod au ajuns la populație. O „investiție” de 6 milioane € zace în depozite

DE Bianca Iosef | Actualizat: 28.09.2022 - 16:51
Ministrul Sănătății Rafila - Foto: Profimedia

Ministrul Alexandru Rafila confirmă eșecul distribuirii pastilelor de iod. Campania care își propunea să distribuie aceste medicamente a costat 6 milioane de euro, bani luați din bugetul statului. În ultima lună, doar 4% din pastile au ajuns la români.

SHARE

”După un debut anevoios al campaniei, nu ştiu din ce cauză a debutat aşa anevoios, probabil că a fost şi un soi de baraj informaţional legat de această situaţie, în luna iulie am avut doar 1.200 de persoane care au apelat la medicii de familie ca să obţină prescripţie. În luna august avem vreo 230.000, o creştere importantă, dacă comparăm cu cele 7 milioane de persoane eligibile este încă puţin, dar aşteptăm cu încredere şi cifrele din luna septembrie”, a declarat Rafila.

Newsweek România a arătat în exclusivitate că această campanie a fost un dezastru din bani publici. Deși numărul persoanelor care au solicitat pastilele cu iodură de potasiu a crescut, doar 3% din cei care pot solicita aceste medicamente le-au și luat.

Bani blocați în depozite

În luna august peste 29 de milioane de pastile de iod sunt rămase în depozite sau în farmacii din cele 30 de milioane cumpărate cu bani din bugetul de stat. Una din cele mai mari campanii de prevenție se dovedește a fi un eșec total.

Citește și: România și Ucraina vor ajuta Moldova să treacă iarna dacă Gazprom oprește livrările de gaz

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara la jumătatea lunii martie că firma „Antibiotice Iași a produs 15 milioane de comprimate de iodură de potasiu din cele 30 de milioane care sunt contractate”. Aceste medicamente au fost comandate în contextul în care Rusia a bombardat centrala nucleară de la Zaporojie.

Citește și: Capitala Moldovei atrage tot mai mulți medici. 500 dintre ei s-au mutat la Iași în 2022

Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății pentru Newsweek România, la jumătate de an de la achiziționarea celor 30 de milioane de pastile cu iod doar 7 milioane au fost distribuite în farmacii. Restul de 23 de milioane de comprimate au rămas în depozite unde probabil vor rămâne până vor expira.

1% din pastile distribuite, 99% din bani stau să expire

Este evident un mare eșec care a costat statul român 6 milioane de euro. Nu a reușit să îi convigă Ministerul Sănătății pe români de binefacerile administrării pastilelor cu iod? Nici măcar de faptul că este bine să le dețină în case? Sunt românii sceptici, așa cum au fost - mare parte - în campania de vaccinare anti-COVID?

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila declara că valoarea totală a celor 30 de milioane de comprimate este „în jur de 30 de milioane de lei” . Prin urmare, medicamente în valoare de 29,6 milioane de lei stau în depozite sau în farmacii.

Potrivit unui răspuns pentru Newsweek România, doar 383.889 de comprimate au fost ridicate din farmacii în baza prescripției emise de medicul de familie, adică puțin peste 1%.

Întrebările Newsweek România către Ministerul Sănătății

1. Care este numărul persoanelor care au solicitat până acum rețete pentru pastilele cu iod?

Până la data de 31.08.2022 un număr de 218.781 persoane au solicitat și au ridicat de la farmaciile desemnate, comprimatele de iodură de potasiu, în baza prescripției medicale eliberată de medicul de familie.

2. Care este numărul total de astfel de pastile distribuit în farmaciile din toată țara?

Numărul total de comprimate iodură de potasiu 65 mg distribuite de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București către farmaciile comunitare este de 7.000.000 comprimate.

3. Care este motivul pentru care pastilele de iod nu se eliberează și persoanelor de peste 40 de ani?

Comprimatele de iodură de potasiu de 65 mg. nu se eliberează persoanelor peste 40 ani, nefiind recomandată administrarea, deoarece riscul de a dezvolta cancer tiroidian este mai redus, astfel că, beneficiile sunt minime, iar riscul de reacții adverse este mai mare.

Detalii pe pagina web a Ministerului Sănătății secțiunea: ,,Campania distribuție iodură de potasiuˮ

4. Câte cutii de pastile de iod au fost ridicate din farmacii?

În urma centralizării raportărilor direcțiilor de sănătate publică, la data de 31.08.2022 au fost ridicate de către populație, din farmaciile desemnate, un numar de 383.889 comprimate iodură de potasiu, în baza prescripției emise de medicul familie.

5. Care a fost costul plătit de de Statul Român pentru achiziția, transportul si depozitarea pastilelor de iod? De la ce companii a achiziționat Ministerul Sănătății/Statul Român pastilele de iod.

Nu vă putem pune la dispoziție aceste date, având în vedere că aceste demersuri nu au fost efectuate prin Ministerul Sănătății.

Rafila: Este un sistem perfect funcțional

Ministrul Rafila încuraja toți oamenii să ridice comprimatele cu iodură de potasiu. „Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat ministrul.

Tot acesta, declara despre campania de distribuire a pastilelor cu iod că „este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”.

În urma datelor primite de la Ministerul Sănătății, redacția Newsweek România a cerut un punct de vedere și ministrului Rafila. Însă acesta nu a dorit să răspundă.

Medicii de familie nu au vrut să distribuie pastile de potasiu

Inițial, medicii de familie ar fi trebuit să fie cei care să distribuie pastilele de potasiu. Potrivit unui studiu al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie doar 2% dintre respondenți au fost de acord cu propunerea ministrului. 98% dintre aceștia au respins planul Ministerului Sănătății pe motiv că s-ar crea supraaglomerări la cabinetele medicale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te