Miracolul românesc: scade numărul de infectați cu COVID din spitale și de la ATI. Cum se explică

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 15.02.2021 - 23:17
Măsurile de restricție au funcționat în România. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus care ajung în spitale este în scădere în România. De asemenea, numărul bolnavilor în stare gravă s-a diminuat. În acest moment, nu mai este presiune pe sistemul de sănătate românesc. Cu totul surprinzător, având în vedere prognozele.

SHARE

Pe 28 noiembrie, în spitalele românești erau internate 13.040 de persoane infectate cu COVID-19. De asemenea, în stare gravă erau 1.249 de pacienți, ceea ce ducea aproape de maximum capacitatea Terapiei Intensive din unitățile medicale suport COVID-19. 

Între timp, în lume, coronavirusul a suferit mai multe mutații, dintre care cele mai contagioase sunt tulpinile descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud. 

În special prima variantă a speriat țările din Europa, care iau măsuri tot mai dure de carantinare. Duminică, Germania a închis parţial graniţele cu Cehia şi cu regiunea austriacă Tirol din cauza unei creşteri îngrijorătoare a numărului de cazuri provocate de mutaţii ale coronavirusului. 

În schimb, în România au fost introduse în ultima lună tot mai multe măsuri de relaxare a restricțiilor și din 8 februarie au fost redeschise școlile, după trei luni de cursuri online. 

Și cu toate acestea, ultima raportare, din 15 februarie, a Grupului de Comunicare Strategică arată că în spitalele românești mai sunt puțin peste 7.000 de persoane internate care sunt infectate cu Sars-COV 2, iar în stare gravă 941 de bolnavi, cifră în scădere zilnică. 

Citește și: 1.331 de cazuri noi, din circa 9.000 de teste PCR și rapide. La ATI, 941 de pacienți critici

Dacă în ceea ce privește modul cum se realizează testarea pentru COVID-19 există îndoieli, exprimate chiar de către ministrul Sănătății, dar și de unii medici, alți doi indicatori - pacienții cu forme severe internați și cei în stare gravă - sunt relevanți pentru situația medicală din România, căci nu pot fi măsluiți. 

Citește și: Beatrice Mahler: Testarea antigen a ajuns un fenomen în România. Bolnavii nu mai vin la spital

Săptămâna trecută, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București și medic cooptat în campania de promovare a vaccinării, a declarat că perioada pe care o traversăm este cea mai bună din vara anului 2020 încoace din punct de vedere al numărului de infectări. 

Mai mult, spitalele suport COVID-19 sunt pe jumătate goale. 

Beatrice Mahler: Îmi era foarte teamă că spitalele noastre vechi și fragile nu vor face față

Newsweek România a întrebat-o pe dr. Beatrice Mahler care este explicația acestui „miracol românesc”: cum de la noi scad numărul de infectări, în timp ce în Europa totul se închide din nou. 

„Explicația vine din faptul că românii au respectat regulile de protecție. Sigur, nu suntem toți perfecți, dar cei mai mulți au respectat. 

Faptul că noi, doctorii care vorbim despre pandemie, am rugat să se respecte măsurile, chiar s-au respectat. Recunosc că și pe mine mă surprinde, în mod plăcut, această evoluție a pandemiei în România, pentru că aveam nevoie de acest pas”, a declarat managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București pentru Newsweek România

Doctorul a menționat că e devreme să pună scăderea infectărilor pe seama vaccinării, dar cu siguranță efectele pozitive se vor vedea în perioada următoare. 

„Nu vaccinarea este efectul pentru cifrele bune de acum. Cu siguranță este respectarea regulilor, e vorba de un parteneriat între comunitate și sistemul de sănătate. Iată că românii au dovedit că în momente grele se mobilizează și reușesc.

Ne-am speriat cu toții, iar în noiembrie și decembrie cifrele de mortalitate erau mari. Îmi era foarte teamă că spitalele noastre vechi și fragile nu vor face față”, a menționat dr. Beatrice Mahler. 

Doctorul a apreciat că, în acest context, spitalele pavilionare pot fi redeschise și pentru pacienții cu alte boli decât COVID.

„Mulți pacienți cronici nu au mai venit la spital, de frică, când incidența COVID-19 era mare. Acum au reînceput să vină. Acolo unde este posibil, putem să redeschidem zone din spital, căci e nevoie acută de asistență medicală pentru pacienți cu boli cronice. Avem o mortalitate acută pentru acești pacienți non Covid", a menționat dr. Beatrice Mahler. 

 

Dr. Radu Țincu: Vor începe să se vadă efectele vaccinării 

Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București ar putea reveni la funcționalitatea de dinainte de pandemie, în acest moment, crede și dr. Radu Țincu, medic primar de terapie intensivă la acest spital. 

„Sunt adeptul unei politici de regrupare a spitalelor. Floreasca ar trebui să iasă din zona de spitale suport COVID, pentru că acum sunt blocate spații pentru un număr de pacienți care nu mai sunt. Și dacă, eventual, crește din nou incidența, să reintre din nou în grupa de suport”, a menționat dr. Radu Țincu. 

Medicul a menționat că în acest moment nu mai este o presiune pe sistemul de sănătate. 

„Nu mai e nici un pacient care să aștepte un loc multe zile, nu mai sunt bolnavi care să stea la camera de gardă, cum am văzut multe imagini”, a menționat doctorul de terapie intensivă. 

Europa închide de teama tulpinilor noi, preventiv, până când campania de vaccinare acoperă o cât mai mare parte din populație, a explicat medicul. 

„Noi venim, totuși, după o perioadă de restricție, în care s-au închis școliile, restaurantele și toate celelalte. Efectele acestor măsuri se văd. 

În plus, vor începe să se vadă efectele vaccinării plus imunizarea la cei care au trecut prin boală. Sigur, nu e deocamdată destul, dar numărul de imunizați va crește în perioada următoare”, a menționat. dr. Radu Țincu.

România este pe locul 6 în Europa la numărul total de doze de vaccin administrate și pe locul 4 la numărul de doze administrate la 100 de persoane. 

Au fost administrate, deja, 1.100.000 de doze, fiind disponibile vaccinuri de la Pfizer, Moderna și Astrazeneca.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te