Medicamentele eficiente în lupta cu COVID, anunțate de CE. Arbidolul și Ivermectina nu sunt incluse

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.10.2021 - 15:46
Sursă imagine:pexels.com

Comisia Europeană a anunțat care sunt medicamentele potenţial eficace împotriva COVID-19 și care au șanse fă fie autorizate în UE. Arbidolul și ivermectina, puternic promovate de conspiraționiștii care cred că boala este doar o „răceală”.

SHARE

Pe lista medicamentelor, care includ anticorpii monoclonali, antivirale orale și imunomodulatori, nu se află și Arbidolul, medicament din Rusia, promovat în România anul trecut, și chiar administrat și la Institutul „Matei Balș” din Capitală.

Arbidolul s-a aflat, la un moment dat, și în protocolul de tratament elaborat de Ministerul Sănătății, deși Agenția Europeană a Medicamentului a transmis, într-un răspuns pentru Newsweek România, la vremea respectivă, că nu a descoperit dovezi științifice privind eficiența medicamentului. 

Un al doilea medicament promovat în mediile conspiraționiste din România și de medici de alte specialități decât boli infecțioase este ivermectina, care în țară se găsește doar în farmaciile veterinare, pentru administrarea la animalele de companie, și sub formă de unguent pentru piele. Mulți oameni au ajuns în spitale în stare gravă după ce și-au administrat singuri acasă ivermectină.

Citește mai multe aici: Agenția Europeană a Medicamentului, despre Arbidol, folosit la Balș: Nu sunt dovezi că e eficient | Newsweek Romania

România folosește în lupta cu COVID un medicament rusesc, nepermis în UE. Streinu-Cercel: Acceptabil | Newsweek Romania

FOTO Cum arată plămânii unui tânăr cu COVID, în stare gravă la spital, după tratament cu ivermectină | Newsweek Romania

Lovitură pentru conspiraționiști: studiile despre beneficiile ivermectinei, falsificate (BBC) | Newsweek Romania

Uniunea Europeană a publicat luni lista cu medicamentele sigure împotriva COVID-19, subliniind că „vaccinarea este principalul nostru instrument de protecție împotriva infecției, a formei grave și a spitalizărilor”, însă, pentru persoanele care nu au fost încă vaccinate sau care au contraindicație la vaccinare și ajung să se îmbolnăvească, sunt necesare „mijloace terapeutice sigure și eficace”. 

Această listă a fost elaborată de UE pe baza recomandărilor grupului european de experți pentru variantele SARS-CoV-2. Aceste medicamente nu sunt autorizate la nivelul UE, singurul medicament autorizat în prezent este Remdesivirul, însă aceste medicamente au şanse mari să fie autorizate şi, prin urmare, să fie disponibile curând pe piaţa europeană.

Citește și: Vaccinul Moderna anti-COVID-19, eficient şi sigur la copiii cu vârste între 6 şi 11 ani | Newsweek Romania

Lista celor 10 medicamente: 

Anticorpi antivirali monoclonali mimează anticorpii naturali generați de sistemul imun împotriva coronavirusului. Ei sunt medicamente foarte naturale și, prin urmare, sigure. Anticorpii rămân în fluxul sanguin o anumită perioadă de timp, având ca efect nu doar vindecarea unei infecții existente, ci și realizarea unei protecții împotriva unei eventuale infectări. Ei au cea mai mare eficacitate în stadiile timpurii ale infecției și sunt administrați prin injecție. Anticorpii monoclonali pot fi dezvoltați relativ rapid, iar câțiva care sunt potențial eficace se află deja într-un stadiu avansat de dezvoltare. Cei mai promițători care au fost selectați sunt:       

- Ronapreve, o combinație de doi anticorpi monoclonali, casirivimab și imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals și Roche.

- Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology și GSK.

- Evusheld, o combinație de doi anticorpi monoclonali, tixagevimab și cilgavimab, de la AstraZeneca.

Antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea și replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor. Aceste medicamente se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt ușor de administrat. Antiviralele orale sunt mai rezistente la variante și acționează și la pacienții vaccinați. Cele mai promițătoare care au fost selectate sunt:

- Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics și MSD (cunoscută sub denumirea de Merck în SUA și Canada).
- PF-07321332, de la Pfizer.
- AT-527, de la Atea Pharmaceuticals și Roche.

Imunomodulatorii sunt medicamente care pot regla reacția excesivă a sistemelor imune, motiv pentru care pacienții trebuie să fie spitalizați. Această clasă de medicamente oferă un tratament simptomatic pentru cei care au ajuns în stadii grave în pofida vaccinării și a administrării antiviralelor. Un număr de imunomodulatori aprobați pentru alte indicații, cum ar fi bolile autoimune sau alte sindroame hiperinflamatorii, au fost supuși testelor. Cei mai promițători sunt:   

- Actemra (tocilizumab), de la Roche.
- Kineret (anakinra), de la Orphan Biovitrum din Suedia.
- Olumiant (baricitinib), de la Eli Lilly.
- Lenzilumab, de la Humanigen.

Citește și: Medicul Vasi Rădulescu a răspuns la 10.000 de mesaje de la români care se tem de vaccinare | Newsweek Romania

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te