Pentru vârstnici nu există locuri la vaccinare de peste o lună, deși a început și etapa a III-a

DE Petre Bădică | Actualizat: 16.03.2021 - 18:28
Zeci de mii de „neesențiali” pe liste de așteptare/ Inquam Photos / Octav Ganea

De luni de la ora 9:00, s-au deschis succesiv şi listele de aşteptare pe judeţe pentru etapa a III-a de funcționare. În continuare, însă, persoanele care nu au reușit să se vaccineze în etapa a doua nu găsesc locuri libere pe platforma CNCAV. Cei mai afectați sunt bătrânii.

SHARE

În acest moment platforma este funcțională, dar cu intermitențe. În București și alte 10 județe se pot face programări doar după ora 13.00.

„În dimineața zilei de 15 martie 2021, începând cu ora 09:00, s-au deschis succesiv listele de așteptare pe județe, în conformitate cu următorul program:

Centre de vaccinare, deschise între 9:00-11:00  Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna

11:00-13:00: Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova

13:00-15:00: Sălaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București

Listele de așteptare vor rămâne deschise pe toată durata campaniei de vaccinare. De asemenea, vă informăm că pot exista perioade de mentenanță în vederea optimizării aplicației. În aceste perioade este posibil ca aplicația să funcționeze cu întârzieri”, este anunțul autorităților pe site-ul .

Problema este că, în continuare, nu există locurile libere pentru  persoanele din etapa a doua care nu s-au vaccinat.

Spre exemplu, în Alba te poți programa în toate centrele (vezi rubrica „persoane în așteptare”). În județul Alba nu există locuri libere pentru persoanele din etapa a II-a (în special vârsnicii) care au dreptul să se vaccineze (a se vedea rubrica „locuri libere”) care e goală. Iar această situație durează de la finalul lunii ianuarie.

În județul Bihor, oamenii se pot trece pelistele de așteptare pentru etapa a III-a. Există numai 112 locuri libere pentru cei din categoria a II-a care au drept de vaccinare în acest moment.

Newsweek România a scris că de peste o lună jumătate persoanele de peste 65 de ani nu găsesc un loc pentru vaccinarea anti-COVID în contextul în care majoritatea dozelor primite au fost Astra Zeneca (ulterior limita de vârstă a fost înlăturată, dar situația nu s-a schimbat).

„Circa 75% dintre vaccinați sunt persoane vulnerabile. Dar deocamdată nu avem un total satisfăcător dacă ne raportăm la numărul total al celor peste 65 de ani.

Procentul este mic, dar suntem limitați de disponibilitatea vaccinurilor. Din aprilie, putem crește semnificativ ritmul de vaccinare, până la 100.000 de persoane pe zi”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță, în cadrul evenimentului Vaccinuri #2021 organizat de Newsweek România.

Citește și: Cum au ajuns tinerii să aibă prioritate pe platforma de vaccinare, iar vârstnicii să nu aibă locuri

CUM SE FACE PROGRAMAREA LA VACCINARE PE LISTA DE AŞTEPTARE
 
Din momentul în care programarea la vaccinare pentru populaţia generală devine disponibilă, în platforma de programare vor fi vizibile, pentru beneficiari, atât centrele de vaccinare deja existente, cât şi cele care vor fi operaţionalizate în luna aprilie. După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de aşteptare, arată news.ro.
 
Notificarea persoanelor aflate pe lista de aşteptare se va face în funcţie de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naţionale de vaccinare, şi ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:
• persoanele din categoria 2a (populaţia de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;
• persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esenţiale);
• persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populaţia generală).
 
"Beneficiarul va avea posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de aşteptare aferentă centrului respectiv. Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populaţiei cu risc şi 25% lucrători din domenii esenţiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a.
Mai exact, fiecare centru de vaccinare va dispune de locuri atât pentru categoriile vulnerabile şi angajaţii din domenii esenţiale, cât şi pentru populaţia generală, iar ordinea alocării programărilor la vaccinare se va realiza în funcţie de gradul de ocupare a locurilor de către categoriile prioritare înscrise pe listele centrului respectiv", a arătat Comitetul Nacâional de Coordonare a Acţiunii de Vaccinare anti-COVID.
 
Programările la vaccinare se pot face atât prin platforma electronică, cât şi prin apelarea numărului de call center, iar modalităţile de finalizare a procesului de programare pentru persoanele înscrise pe listele de aşteptare sunt următoarele:
- Pentru cei care aleg programarea individuală în platforma electronică: la momentul în care locurile devin disponibile la centrul unde persoana s-a înscris, beneficiarul primeşte o notificare în acest sens, iar ulterior va intra în aplicaţie, pentru alegerea zilei şi a intervalului orar. Persoana care nu confirmă prin programare locul disponibil în termen de 24 de ore de la primirea notificării, va mai primi încă două notificări ulterioare. În lipsa unei confirmări în acest interval de timp, beneficiarul rămâne pe lista de aşteptare, însă va pierde poziţia ocupată iniţial.
 
- Pentru persoanele care optează pentru programarea prin call center, la numărul 021.414.44.25: atunci când va apărea un loc liber la centrul de vaccinare unde s-a înscris, va fi programat la vaccinare in ziua şi in intervalul orar disponibil pentru administrarea vaccinului. Aceste persoane vor fi notificate şi nu este necesar să confirme programarea.
 
Persoana înscrisă în lista de aşteptare are posibilitatea de a se realoca pe lista de aşteptare a unui alt centru de vaccinare.
Până acum, au fost vaccinate 1.447.357 de persoane.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te