EXCLUSIV VIDEO Primul român vaccinat anti-COVID: Nu doare, nu am efecte secundare. Imunitate 18 luni

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 17.12.2020 - 13:53
Mihai Papagheorghe este medic rezident în Marea Britanie

Mihai Papagheorghe, medic rezident în Marea Britanie, este primul român din lume care s-a vaccinat împotriva COVID-19. Acesta a povestit pentru Newsweek România despre riscurile vaccinării, despre efectele secundare și despre imunitatea la coronavirus. Povestea sa este relevantă.

SHARE

 

Mihai Papagheorghe are 26 de ani, astm și alergii multiple la alimente. Cu toate acestea, nu a ezitat să se vaccineze anti COVID-19, cu vaccinul realizat de Pfizer/Biontech. 

Românul este medic rezident în Marea Britanie, a îngrijit pacienți cu coronavirus și s-a infectat la rândul său în aprilie. 

„Am văzut știrea că începe campania de vaccinare, în urmă cu câteva săptămâni. Am văzut întâmplător, într-un mail care a circulat în spitalul în care lucram.

Am fost surprins, nu mă așteptam să se întâmple chiar atât de repede să fie gata vaccinul. Am fost programat și m-am trezit vaccinat. Am 3 zile de când am primit prima doză”, a declarat Mihai Papagheorghe pentru Newsweek LIVE. 

Medicul a precizat că nu a simțit până acum efecte secundare post-vaccinare. 

„Nu am avut efecte secundare, deocamdată. Doar o durere locală în braț. Din ce am citit, efectele adverse sunt mai prezente după a doua doză, dar și atunci se limitează la febră, dureri de cap, oboseală, simptome ușor de gestionat”, a precizat românul, care a pornit pe portalul Reditt un forum de discuție în care și-a povestit experiența, forum foarte popular. 

„Mă deranjează valul de anti vaxxeri. Teoriile conspirației s-au propagat repede și în Marea Britanie. Totuși, potrivit studiilor, ponderea celor care nu cred că există COVID sau care nu au încredere în vaccin e mult redusă.

Undeva la 70% dintre britanici sunt ferm pro-vaccinare în general și pro-vaccinare anti COVID. Cei care nu cred sunt însă o minoritate foarte gălăgioasă pe rețelele de socializare”, a menționat Mihai Papagheorghe. 

Românul a primit prima doză de vaccin pe 12 decembrie. 

„A doua doză se face după 28 de zile, deci sunt programat pe 9 ianuarie. Motivul pentru care se fac două doze la acest vaccin este pentru că acea cantitate de anticorpi care dau un răspuns adecvat virusului trebuie să atingă un nivel optim. O doză nu garantează imunitatea”, a arătat doctorul. 

Nu există nici o restricție alimentară sau de activitate între cele două doze de vaccin. Poate fi consumat și alcool.

„Poate că ar trebui să folosim faptul că nu e interzis alcoolul în campania pentru vaccinare”, a glumit Mihai Papagheorghe, la Newsweek LIVE. 

Acesta a fost la rândul să infectat cu COVID-19, în aprilie, și crede că a luat boala de la unul dintre pacienții săi. Dar momentul nu poate fi identificat cu siguranță.

„În spital, măsurile de siguranță variază de la secție la secție, în funcție de starea pacienților. Există pacienți care nu sunt suspecți, dar devin ulterior infectați. Măștile de protecție și combinezoanele oferă protecție, dar nu suficientă. Pot să estimez cam în ce situație m-am expus mai mult.

Nu am putut să identific cu exactitate de la cine m-am infectat. Dar ca doctor ești mai expus”. 

Doctorul a menționat că oricine se poate vaccina, nu există restricții în acest moment. 

„Am 26 de ani, am astm și atopie,mai multe alergii la alergeni comuni, de genul aditivilor alimentari. Nu au apărut contra indicații pentru persoanele cu alergii sau astm. Dar cei care sunt cunoscuți cu reacții alergice vor fi mai supravegheați.

Pe noi ne-au întrebat de alergia la ouă, căci există aceea proteină care direcționează vaccinul în corpul uman. Dar nu e o contraindicație, ci pur și simplu ne spune nouă mediclor să fim mai atenți.

Studiile clinice nu se fac pe indivizi cu comorbidități. Nu am văzut studii clare cu privire la cei cu hipertensiune sau diabet. Dar aceștia sunt cu riscul cel mai mare de mortalitate, mai mare cu 25%.

Deci, e un risc mai mare decât riscul de efecte adverse de genul dureri de cap sau febră”, a precizat medicul.

Citește și: Medic român vaccinat anti-COVID: se administrează 2 doze. Alcoolul e permis. Imunitate: minim 6 luni

Efectele vaccinului durează între 8 și 12 luni.

„Mult mai mare decât imunitatea prin boală, de 4-6 luni. Dar e dificil de estimat pe termen lung. Totuși, deși m-am vaccinat, ontinui să mă protejez de COVID. Nu schimbă cu nimic atitudinea mea. Nu o să ies pe stradă fără mască sau intrând într-un magazin fără mască.

Avantajul vaccinării trebuie privit colectiv, nu individual. Scopul este să imunizăm la nivel de țară, pentru a elimina COVID-19. Abia atunci vom putea reveni la viața normală.

Trebuie să atingem o imunitate de grup, nu de individ”, a menționat tânărul. 

În Marea Britanie, Mihai Papagheorghe nu a întâlnit colegi medici din prima linie care să refuze să se vaccineze. Reticențele vin mai degrabă din personalul non-medical.

„Acest vaccin este luminița de la capătul tunelui. Până acum s-au vaccinat 137.000 de britanici. 

Reacțiile alergice cele mai serioase se produc în primele minute după ce administrezi un medicament. De aceea, ești ținut sub observare 15-20 de minute după vaccinare, pentru a fi în spital dacă se întâmplă ceva.

Dacă urmărim detaliile și parcursul cercetării pentru vaccin, vedem că acesta nu a apărut chiar așa de repede.

Tehnologia din spatele vaccinului este studiată de 30 de ani. A fost dezvoltată pentru epidemia cu virusul SARS sau cu MERS a reprezentat precursorul celei prin care s-a dezvoltat cea pentru Sars-COV 2, respectiv cu ARN Messager.

Lucrurile nu arată chiar atât de grăbite. În plus, a fost un efort logistic și financiar uriaș.

9 luni e o perioadă lungă, plus anii din spatele tehnologiei”, a explicat doctorul de ce nu ar trebui să ne temem de vaccinarea anti COVID.

Care nici măcar nu doare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te