EXCLUSIV Opaschi, în vizorul SUA. Departamentul de Stat cere explicații Președinției României

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 17.06.2020 - 15:54
Victor Opaschi, șeful Secretariatului de Stat pentru Culte

Președinția României elaborează în prezent, potrivit surselor Newsweek, un document explicativ, după ce un diplomat american a fost umilit la Constanța de către un omolog turc, sub privirile nepăsătoare ale șefului Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC), Victor Opaschi.

SHARE

Documentul este întocmit de Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, condus de consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

Incidentul petrecut pe 18 noiembrie 2019, la Constanța, se regăsește în ultimul Raport privind libertatea religioasă, dat publicității de Departamentul de Stat al SUA în urmă cu o săptămână.

Anul trecut, adjunctul ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp, a fost coborâtă de pe scena unui eveniment dedicat nașterii profetului Mahomed, de către consulului general al Turciei la Constanța, Sulhi Turan.

Diplomatul american se pregătea să țină un discurs despre libertatea religioasă, iar evenimentul a fost organizat de Muftiatul Cultului Musulman din România, în colaborare cu Consulatul General al Turciei la Constanța.

Raportul Departamentului de Stat face referire în mod explicit la atitudinea nepotrivită a lui Opaschi.

„Pe 18 noiembrie, diplomați turci au întrerupt un eveniment religios organizat de comunitatea musulmană locală, împiedicând un invitat să-și țină discursul. Liderii comunității musulmane au precizat că oficialii guvernamentali prezenți la eveniment, deși nu au contestat dreptul comunității de a organiza astfel de evenimente, nu au avut nicio reacție după incident”.

Citește și:

„Umbra” lui Ion Iliescu este de neclintit din Guvernul Orban

Patriarhul Daniel blochează depesedizarea dorită de Iohannis. Cazul Victor Opaschi

Mai mult decât atât, raportul Departamentului de Stat critică indirect politicile Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC), condus de Opaschi. Documentul subliniază faptul că, „potrivit unor membri ai comunității musulmane, sprijnul financiar inadecvat al Guvernului român (care se derulează prin SSC- n. red.), în special sub forma salariilor pentru imami, a vulnerabilizat comunitatea musulmană în fața radicalizării și influenței externe, din țări precum Turcia, Rusia sau Arabia Saudită.”

(„On November 18, Turkish diplomats interrupted a religious event organized by the local Muslim community, disrupting an invited speaker and blocking her from delivering prepared remarks. Muslim community leaders said government officials present at the event did nothing to defend their right to hold events as the community saw appropriate, but they took no action following the incident. According to members of the Muslim community and other observers, the government’s inadequate financial support, primarily in the form of salaries for imams, made the Muslim community vulnerable to radicalization and outside influence from countries such as Turkey, Russia, and Saudi Arabia.”- fragment în limba engleză din Raportul Departamentului de Stat)

Indiferența șefului SSC față de umilirea diplomatului american este de notorietate. Abia în momentul în care a fost solicitat de Hotnews.ro să dea o declarație publică pe subiect, Victor Opaschi s-a limitat a spune că "incidentul este regretabil”.

Relația lui Victor Opaschi cu SUA este foarte rece. Memoria publică nu reține nicio întrevedere oficială tete-a-tete cu ambasadorii SUA la București, Hans Klemm și Adrian Zuckerman. În mandatul lui Hans Klemm, au fost doar câteva întâlniri accidentale cu ocazia unor evenimente cultural-religioase.

Citește și:

Orban, avertisment pentru „umbra” lui Iliescu de la Culte: „Nimeni nu e bătut în cuie”

Marți, premierul Ludovic Orban a confirmat, în emisiunea Newsweek Live, că ia în calcul înlocuirea lui Victor Opaschi din funtea Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC). Întrebat de jurnalistul Sabin Orcan de ce menține în funcții publice personaje controversate, șeful Guvernului a explicat că a ținut cont de „dorința cultelor religioase și a minorităților naționale din Parlament”. „Nimeni nu este însă bătut în cuie”, a spus Orban.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te