USR-PLUS cere acces pentru persoanele cu dizabilități la alegerile din 26 mai

DE Alexandru Pop | Actualizat: 15.04.2019 - 17:41
Foto Inquam Photos/Virgil Simionescu

Alianța 2020 USR PLUS solicită Autorității Electorale Permanente (AEP) să ia măsuri urgente pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități la procesul electoral din 26 mai.

SHARE

„În România, există 823.956 de persoane înregistrate cu diverse grade de handicap, dintre care 88,8% au un grad grav sau accentuat. Din acest total, 92% sunt persoane cu vârsta peste 18 ani, adică nu mai puțin de 758.000 cu drept de vot.

„Din păcate, situația actuală le blochează celor mai mulți posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot: numărul de secții de votare cu acces prevăzut pentru persoanele cu dizabilități este extrem de mic iar cele mai multe dintre aceste persoane sunt descurajate de procesul de a cere urnă mobilă. Cerem AEP să ia de urgență măsurile necesare în vederea asigurării accesului persoanelor cu handicap la exercitarea dreptului constituțional de a alege. De asemenea, solicităm o atenție sporită în ceea ce privește exercitarea dreptului la vot a persoanelor adulte cu dizabilități din centrele rezidențiale, în sensul asigurării cadrului necesar exprimării opțiunii politice libere, confidențiale și neîngrădite”, a declarat Dragoș Pâslaru, candidat al Alianței 2020 USR PLUS la alegerile europarlamentare și fost ministru al Muncii în Guvernul Cioloș, într-un comunicat remis de această formațiune.

De aceea, alianța a cerut Autorității Electorale Permanente să se asigure că toate secțiile de votare stabilite pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2019, sunt prevăzute conform Legii 448/2005 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu: rampe de acces sigure, permanente sau temporare; cabine de vot special amenajate pentru persoane în scaun rulant (dimensiuni adaptate, masa sau suportul la nivelul adecvat de înălțime); luminare adecvată pentru persoane cu deficiențe de vedere; asigurarea accesului unei persoane de suport în incinta cabinei de vot, la nevoie.

Alianța 2020 mai solicită în scrisoarea trimisă către Autoritatea Electorală Permanentă să asigure un instructaj specific experților electorali ce vor fi implicați în organizarea alegerilor referitor la sprijinirea persoanelor cu dizabilități în exercitarea dreptului la vot.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.