Tentaculele caracatiței din Primăria Capitalei. Cine sunt personajele cheie din jurul lui Firea

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 16.09.2020 - 13:18
Gabriela Firea a pus la cale o adevărată caracatiță la Primăria Capitalei. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Nicușor Dan, candidatul susținut de către PNL și USR PLUS pentru Primăria Capitalei, a făcut public marți, într-o conferință de presă, cine face parte din caracatița care a acaparat Primăria Capitalei, sub mandatul Gabrielei Firea.

SHARE

„Gruparea care conduce, de fapt, Primăria Capitalei, este adusă de cuplul Pandele-Firea. Bucureștiul este administrat pe bază de cumetrie, sunt promovați oameni de încredere, care fie sunt neamuri, fie sunt vecini, fie sunt parteneri de afaceri, fie sunt copii de vecini de neamuri de parteneri de afaceri”, a declarat Nicușor Dan.

Candidatul pentru Primăria Capitalei a menționat că acești oameni au intrat în caractiță doar pentru că au fost la locul potrivit, la momentul potrivit.

„Și au fost băgați în 3-4 companii municipale și câștigă dublu față de cât câștigă un om care a muncit toată viața și lucrează 10 ore pe zi”, a menționat Nicușor Dan.

De aceea a fost nevoie de atât de multe companii municipale, pentru a găsi un loc pentru fiecare dintre acești membri ai caracatiței lui Firea și Pandele, a precizat politicianul.

Personajul principal al rețelei este, potrivit lui Nicușor Dan, Speranța Cliseru, fost prefect de București la momentul 10 august 2018, având o implicare în violențele jandarmilor împotriva manifestanților, și Ilfov, între 2013-2014..

Speranța Cliseru este o veche cunoștință a cuplului Firea-Pandele. În Primăria Voluntari, condusă de către Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, aceasta a avut mai multe funcții de conducere: administrator public și director executiv.

Speranţa Cliseru a terminat Academia de Studii Economice, Facultatea de Comerţ, un master la Universitatea Maritimă Constanţa, Facultatea de Navigaţie şi Transport Naval, şi cursuri postuniversitare la Cambridge Academy of Transport din Marea Britanie. A urmat programe de perfecţionare în domeniul achiziţiilor publice şi serviciilor publice la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale, Minsiterul Muncii şi Universitatea Naţională de Apărare Carol I.

Conform declaraţiei de avere, omul de încredere al cuplului Firea-Pandele deţine părţi din două terenuri agricole, şi părţi din şase terenuri intravilane.

Deţine părţi din trei apartamente: unul de 86 de metri pătraţi, altul de 200 de metri pătraţi (dobândit prin construire) şi al treilea de 120 de metri pătraţi.

Are un cont în dolari deschis în 2014 la Raiffeisen Bank, cu suma de 21.600 de dolari. În 2007 a făcut un împrumut pe 10 ani la BCR, altul în valoare de 91.560 de euro la Unicredit un an mai târziu, scadent în 2023, şi încă unul luat în 2016 de la Raiffeisen pe trei ani în valoare de 52.688 de lei.

Ca angajat la Primăria Voluntari, Speranţa Cliseru a avut un venit din salariul pe anul 2016 în valoare de 55.339 de lei, la care s-au adăugat venituri de 3.058 de lei din comisia tehnică, plus veniturile din salariul de la Primăria Capitalei în valoare de aproape 50.000 de lei. 

A mai încasat şi o indemnizaţie dintr-o comisie de la Primăria Capitalei, de aproape 9.000 de lei.

În 2016, noul prefect a avut şi indemnizaţie de la Asociatia de dezvoltare intercomunitară EURO-APA, care se ocupă de canalizare şi alimentarea cu apă, în valoare de peste 9.000 de lei în cinci luni.

Speranța Cliseru a fost director general al firmei Green City Voluntari S.A, director executiv în Primăria Voluntari, prefect de Ilfov, dar și director general al trustului de presă „Cuget Liber" din Constanța, patronat de celebrul Gheroghe Bosânceanu, proprietarul șantierului naval Constanța.

Speranţa Cliseru și Gabriela Firea au intrat în conflict deschis cu ministrul de interne, Carmen Dan, și cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în vara lui 2018, când aceștia din urmă au încercat să arunce răspunderea pentru violențele din 10 august asupra lor.

Speranta Cliseru a fost reangajată consilier al primarului Gabriela Firea după ce, pe 20 decembrie 2018, a fost eliberată din funcţia de prefect al Capitalei.

A fost inculpată în dosarul Flota pentru vânzarea ilegală a 8 nave, împreună cu Florentin Pandele.

Conform rechizitoriului din dosarul Flota, actualul primar al Voluntariului, în calitate de reprezentant al FPS în AGA de la CNM Petromin SA, a adoptat mai multe hotărâri de vânzare pentru zece nave din flota comercială a României, provocând alături de alte 100 de persoane, printre care și Speranta Cliseru, prejudiciu statului român de aproape 120 milioane de euro.

 

Mihai Daniel Rășică este directorul general al Politiei Locale București și preşedintele Consiliului de Administraţie al Companiei Municipale Străzi Poduri şi Pasaje.

Nu a ajuns pe aceste poziții de conducere din întâmplare sau pentru că este extrem de compentent. Avantajul lui vine din faptul că este finul lui Florentin Pandele.

Primarul din Voluntari și soțul Gabrielei Firea a fost coleg în marină cu tatăl lui Mihai Rășică.

Înainte de a ajunge la Poliția Locală București, finul a fost șef al Politiei Locale Voluntari, fost prefect al Ilfovului, la propunerea lui Gabriel Oprea, și fost „atașat”  la Consulatul General din Rostov (Rusia) și ambasada din Taskent (Uzbekistan).

Omul pe care Mihai Rășică l-a înlocuit la conducerea Poliției Locale București este tot un fost om de casă al lui Pandele, Ștefan Vâsîi. Motivul înlocuirii este cercetarea lui Văsîi de către DNA în mai multe dosare, printre care și achizitia mașinilor de topit zăpada, cu care Gabriela Firea s-a mândrit la începutul mandatului ei de primar și care mai mult nu au fost folosite. 

De altfel, la rândul său, Ștefan Văsîi a ocupat mai multe posturi în administraţia oraşului Voluntari, şef al Poliţiei Locale, director la societatea de apă şi canal, director la Green City, după care a fost detaşat la Corpul de Control al Primarului, apoi la Poliția Locală. .

De aici, a participat la concursul pentru ocuparea postului de şef al Poliției Locale Bucureşti.

Ştefan Vasîi locuieşte cu familia chiar pe malul Lacului Fundeni, unde are o casă. Are legături cu clanurile de interlopi prin Fiul său, căsătorit cu fata lui Tică sau Gică Gheară, fratele lui Nicu Gheară.

A fost numit pe funcţia deţinută, de facto, de Ilie Unga, „trimis în concediu medical”.

Pe la Primăria Capitalei a trecut şi soţia sa, în perioada de început a mandatului lui Sorin Oprescu.

Una dintre cele mai flagrante încălcări ale legii care s-a facut sub conducerea lui Văsîi, pentru care DNA a deschis un dosar penal, a fost achiziția a 12 utilaje de topit zăpada, de către Poliția Locală București, dar și de către alte instituții subordonate Primăriei Capitalei, precum Grădina Zoologică sau Centrul Cultural ARCUB, care nu au niciun fel de atribuții în salubritate.

Achizițiile, fără licitație, ar fi fost făcute în urma unei decizii la vârful Primăriei condusă de Gabriela Firea. Omul „de legătură” ar fi fost ex-prefectul Speranța Cliseru, la acea vreme șefa de cabinet a primarului.

O alta achiziție care a atras atenția anchetatorilor a fost achiziționarea de autoturisme Dacia, model Duster, care au ajuns să fie folosite în interes personal de către șefi din Primăria Capitalei. Mașinile au costat sume importante, pentru că au fost comandate cu echipamente specifice: stații de emisie-recepție, sirene, girofar, cutie de armament etc.

Două mașini Dacia Duster au ajuns la cabinetul viceprimarului Aurelian Bădulescu, actualmente candidat PSD pentru Primărie Sectorului 3.

Ca nimeni să nu mai recunoască mașinile Poliției Locale în trafic, care aveau în numerele de înmatriculare combinația „PLB” (Poliția Locală București - n.r.), au schimbat numerele la 60 de mașini, printre care și cele date la Primăria Capitalei”, au declarat surse din Poliția Locală.

De această operațiune s-ar fi ocupat Laurențiu Crețan, șeful Serviciului Logistică.

Crețan se află în subordinea directorului executiv Horia Scarlat, personaj foarte vocal până anul trecut, dar care a fost redus la tăcere între timp.

La capitolul „achiziții păguboase” se numără și contractul pentru 400 de perechi de pantofi pentru agenții Poliției Locale, încheiat „pe blat” cu o firmă din Vâlcea, tot în 2017.

Alți membri ai „caracatiței” controlate de Gabriela Firea

Mihaela Vizireanu este directorul de Personal al Poliției Locale, venită tot de la Primăria Voluntari, fostă subordonată a primarului Pandele, angajată prin transfer de la o societate privată.

Anda Lixandru este inspector asistent, departament contabiliatate la Poliția Locală, fostă subordonată a primarului Pandele, angajată la DASMV Voluntari.

Cătălina Georgiana Turcin este inspector la Poliția Locală București, fostă subordonată a primarului Florentin Pandele, venită de la Direcția de Asistență Socio-Medicală Voluntari.

Vasilica Georgiana Trifu (iubita lui Mohamed, nașul cuplului Firea) este director general al Centrului pentru Tineret al Municipiului București (CTMB), fost inspector de specialitate în Corpul de Control al Primarului General, fost inspector de specialitate la buget în cadrul ASSMB, fost inspector ANAF.

Ca director general al CTMB, Georgiana Vasilica a avut venituri anuale de aproape 98.000 de lei.

Din luna martie 2018, la mai puțin de un an de când a devenit director general al Centrului de Tineret, a început să câștige 3.100 lei pe lună de la Compania Municipală Cimitire București (CMCB).

Ascensiunea în consiliu de administrație a avut loc rapid, astfel că, în prezent, a trecut de la stadiul de membru la cel de președinte. Pe lângă sumele consistente menționate, 31.118 lei din bani publici merg anual către Trifu din partea CMCB.

La jumătate de an după ce a câștigat experiență în consiliul de administrație, a devenit membră la Service Ciclop, din octombrie 2018, o companie în subordinea Gabrielei Firea.

Service Ciclop este asociată cu multiplele companii municipale deținute de Primăria București. 

Cu experiență în management, economie, industria mediului, industria materialelor, tineret și cimitire, directoarea CTMB a ajuns și în consiliul de administrației al unui spital.

Ea este reprezentantul Gabrielei Firea la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din aprilie 2019. 

Mai mult, Georgiana Trifu este mătușa lui Valentin Radu Condilă, șef serviciu in instituția condusă chiar de către... Trifu.

Funcția de directoare a Centrului pentru Tineret i-a permis Georgianei Trifu să călătoarească peste tot în lume. De exemplu, în martie i-a susținut pe tineri la jocurile mondiale Special Olympics de la Abu Dhabi, Dubai

Printre celelalte excursii cumpărate de CTMB în 2019 se numără una de două săptămâni în Paris, pentru trei persoane, în valoare de 35.000 de lei. Acolo a avut loc Future Folk 2019 – Costume Royal.

Un alt pachet turistic achiziționat de Centrul pentru Tineret a fost în valoare de 9.771 lei, cu destinația Rio de Janeiro, Brazilia. Contractul a fost luat de firma Treasure Island, o companie care a câștigat contracte de două milioane de lei cu Centrul Cultural al Sectorului 1.

Un alt contract de călătorii cu CTMB are programate plecări în Larnaca ( cu deplasare în Karavas) și în Beijing. Achiziția ajunge la 8.600 de lei.

Andrei Răzvan Trifu este inspector proceduri achiziții ASSMB, fostul soț al Georgianei Trifu. Conform declarației de avere prezentate pe site-ul ASSMB, pe lângă remunerațiile anuale salariale de la această insttuție, în valoare de aproape 52.000 de lei, se mai găsesc și venituri de la Compania Municipală de Parking, însumând aproape 45.000 de lei.

Gina Mariana Mitroi este director general adunct la Compania Municipală Cimitire București, fost manager marketing la Compania Municipală „Sport pentru Toți”. Este sora Georgianei Trifu. Anterior a lucrat pe pozițiile de casier și economist la SC LEADER TOUR SRL

Alexandra Dobre este directoarea Centrului pentru Seniori București, fosta consilier a lui Gabriel Oprea și o apropiată a Gabrielei Firea, pe care Primarul Bucureștiului a pus-o în diferite funcții.

A câștigat postul de Director General al Centrului European Cultural și de Tineret pentru Unesco „Nicolae Bălcescu” Sector 4. L-a câștigat, însă, cu ușile închise, pentru că nu a avut loc niciun concurs oficial pentru această poziție.

Daniel Băluță era atunci primarul Sectorului 4, venit din partea PSD, și cel responsabil de numirea directorului. În 2017, salariul pe care l-a câștigat a fost de 54.000 lei. Conform unei declarații de avere mai recente, în 2018 a fost remunerată cu 7.278 lei pe lună pentru postul de director.

Timp de jumătate de an în care asigura conducerea centrului cultural, Alexandra Dobre era și moderator al emisiunii „Stâlpii Societății”, de pe Canal 33.

Deși se consideră „o televiziune independentă dedicată dezvoltării personale în toate aspectele vieții, pagina de Facebook „Stâlpii Societății” promovează într-un mod evident activitatea Gabrielei Firea și a Alexandrei Dobre.

Am identificat, de asemenea, o serie de fake-news preluate și distribuite de această pagină.

În primăvara anului 2018, Alexandra Dobre a sărit de la centrul cultural UNESCO ca directoare a centrului pentru seniori. Și de data aceasta numirea a avut loc fără concurs, direct de la Gabriela Firea.

Conform CV-ului ei, 2018 a fost un an în care primarul Capitalei a răsplătit-o pe Alexandrei Dobre cu o mulțime de funcții.

Printre acestea se numără trei poziții de membru în consilii de administrație. Una  este la SC Service Ciclop. Alta este la Spitalul Gomoiu, unde Gabriela Firea a făcut-o membru titular din partea PMB. 

Cea mai contestată dintre toate a fost, însă, decizia de a o propulsa în consiliul de administrație a Spitalului Filantropia. La câteva luni după numire, în martie 2019, 23 de doctori și angajați ai spitalului au făcut o plângere în care au scos în evidență probleme grave în administrarea spitalului.

Marius Manolache este directorul Direcției de Guvernanță Corporativă.

Din această funcție, Manolache se ocupă de monitorizarea celor 22 de companii, pune în aplicare deciziile de numire şi revocare a membrilor consiliilor de administraţie şi reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale, încheie contracte de mandat cu administratorii regiilor autonome, monitorizează și evaluează anual performanțele consiliilor de administraţie şi indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari prevăzuţi în anexa contractului de mandat, propune candidaţii pentru funcţiile de membri ai consiliului de administraţie.

A fost deputat de Mehedinti și fin al fostului premier Victor Ponta.

În 2010, Victor Viorel Ponta a preluat șefia PSD, iar finul său, Marius Manolache, a fost uns pe funcția de vicepreședinte la PSD Ilfov.

Însă a candidat pentru funcția de deputat pe listele PSD Mehedinți și a și câștigat un mandat. Apoi a ajuns vicepreședinte la filiala PSD Sector 4.

După debarcarea lui Ponta de la șefia partidului, Manolache a fost nevoit să se reorienteze politic: și-a dat demisia din PSD și s-a înscris în Partidul România Unită, partid inventat de Sebastian Ghiță și condus de Bogdan Diaconu, unde a fost numit președintele filialei Argeș.

Conform site-ului Camerei Deputaților, „înaltul“ demnitar a vorbit doar 40 de secunde în cei patru ani de mandat.

Se întâmpla în anul 2012, atunci când a fost obligat să rostească jurământul în calitate de deputat. Tot de acolo mai aflăm că a avut o singură interpelare parlamentară referitoare la organizarea de concursuri de recrutare din sursă externă a ofițerilor de poliție.

În rest, a semnat pentru 31 de inițiative legislative, din care s-au concretizat șapte, dar a inițiat și un proiect de hotărâre prin care solicita modificarea Regulamentului Camerei Deputaților.

Becali Victoria Adriana este angajată la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), având funcția de expert. Soțul acesteia, Valentin Vasilică Becali, are venituri de la FC Voluntari, conform declarației de avere, de 24.000 lei/an. Valentin Becali este băiatul lui Virgil Becali, văr cu Gigi Becali.

Lucian Voicu este director exectutiv la Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. A fost inspector în Primăria Voluntari, condusă de soțul Gabrielei Firea, Florentin Pandele.

Alina Tarcevschi este nașa și șefa de cabinet a primarului Gabriela Firea. A fost reîncadrată pe funcția de director în cadrul Primăriei București. Înainte de a ocupa funcția de șefă de cabinet, a fost consilier personal pentru relații externe și protocol.

Înainte de a fi adusă în Primăria Capitalei, Alina Tarcevschi a lucrat în echipa Gabrielei Firea și la Intact Media Group, trustul lui Dan Voiculescu (2009-2011). Nașa cuplului Pandele-Firea a fost plasată și la Prefectura județului Ilfov, pe care o controlau chiar finii, Pandele-Firea (2013-2015).

Din declarația de avere depusă la reîncadrare, rezultă că Tarcevschi deține o vilă de 229,3 mp în București, casă obținută în urma partajului.

În plus, ea menționează că a luat un împrumut de 14.000 euro de la fina ei, Gabriela Firea, în 2009, dar fără să menționeze termenul scadent.

În anul 2018, Alina Tarcevshi a primit un salariu de 137.021 lei de la Primăria Capitalei, 6.500 lei de Compania de Dezvoltare Durabilă, 34.392 lei de la Compania de Consolidări, acolo unde lucra part time, 42.714 lei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica București - Ilfov, plus 27.181 lei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Iluminat Public. În total, 247.808 lei.
Ceea ce înseamnă că, în medie, a încasat lunar 20.600 lei, adică în jur 4.400 euro.

Iuliana Hodos, fostă Minza, este cunoscută publicului larg drept „fotomodelul lui Botezatu“, pentru că a participat la emisiunea „Next Top Model by Cătălin Botezatu“.

Ea a fost angajată inițial, pe 28 februarie 2018, în funcția de consilier juridic la Compania Municipală Medicală București. (Detalii aici)

După alte câteva luni, a mai prins un contract de muncă la Compania Municipală Consolidări, unde a fost încadrată pe funcția de specialist în planificarea, controlul și raportarea performanței economice.

Hodos a fost încadrată ca șef serviciu, cu timp parțial de lucru, funcție pentru care primește puțin peste 6.200 de lei brut.

Iuliana Hodos conduce un SUV Mercedes GLE, a cărui valoare depășește 100.000 euro.

Gheorghe Cristinel Relu a fost polițist în cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice este iubitul Iulianei Hodos și conduce Direcția de Integritate a Primariei Capitalei.

A optat pentru funcția de șef de Integritate la Primăria Capitalei, așa că a fost nevoit să se pensioneze din Poliție. În anul 2018, a încasat o pensie specială de 49.000 lei, plus salariul de funcționar, în cuantum de 37.000 lei.

Laurenția Cătălina Gușavan este șef serviciu la Direcția de Urmărire Lucrări Mari Infrastructură și membru în Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Parcuri și Grădini București SA.

Pentru funcția publică, a primit un salariu de 119.216 lei, iar indemnizația de la companie a fost de 37.416 lei.

Anterior, Gușavan a deținut funcția de director executiv adjunct în cadrul Direcției de Urbanism și Fonduri Europene din Primăria Voluntari, condusă de edilul Florentin Pandele și soțul Gabrielei Firea.

Subalterna lui Pandele a mai lucrat ca stagiar la Primăria Constanța, în mandatul de primar al lui Radu Mazăre, în cadrul Direcției Relații Internaționale și organizări evenimente, dar și ca recepționer la un hotel din Mamaia.

Silvia El Moukaddem, fostă Ioan, a fost angajată de primarul Gabriela Firea pe funcția de consilier juridic al municipalității.

Înainte, a lucrat pe un post asemănător la celebra Agenție Națională pentru Restituirea Proprietăților, care a avut rolul să-i facă milionari în euro pe băieții deștepți ai drepturilor succesorale.

Numele Silviei El Moukaddem, precum şi copia buletinului de identitate a acesteia, au fost descoperite de procurorii DNA şi de ofiţerii DGA în urma unei percheziţii domiciliare efectuate în 2008 la locuinţa unui poliţist al Serviciului Înmatriculări Auto şi Permise de Conducere.

Casa lui Laurenţiu Bălan, din Piteşti, a fost percheziţionată de anchetatori, prilej cu care au fost ridicate zeci de liste cu nume ale unor persoane care au dat şpagă pentru a obține permisul de conducere la Argeş, fără a susţine examenul.

Ninel Toma este consilier local în localitatea Voluntari, unde este primar Florentin Pandele, soțul edilului Gabriela Firea.

Toma figurează ca angajat la Compania Municipală de Consolidări pe funcția de director general adjunct și primește un salariu brut de 17.211 lei, la care se adaugă un spor de 15% pentru funcția de conducere, plus 25% pentru vechime în muncă.

Vlad Gheorghe este șeful Centrului de Protecție a Plantelor București (CPPB), semianalfabet, și-a falsificat CV-ul și a fost concediat pentru indisciplină în urmă cu aproximativ 20 de ani.

A intrat în câmpul muncii în anul 1985.

A fost angajat ca mecanic agricol la IAS „30 Decembrie”. (Comaico S.A.)

În anul 1994, a fost avansat în postul de gestionar. După trei ani, i s-a desfăcut contractul de muncă pentru indisciplină. Apoi, a fost reangajat ca „primitor marfă”.

În anul 1999, a fost promovat în funcția de tehnician la ferma vegetală. A stat pe funcție până în 2003, an în care a fost făcut șef sector plante agricole.

În 2004, și-a dat demisia de la fostul IAS.

A fost reangajat în anul 2005 pe postul de paznic, dar a renunțat la locul de muncă în 2006. În paralel cu munca de la fostul IAS, a lucrat și ca tehnician agronom la firma VLM Agro, până în 2007.

În timp ce lucra la IAS, Vlad Gheorghe urma și cursurile facultății de Drept de la Universitatea Bioterra, implicată în scandalul diplomelor false. A obținut licența în anul 2007. Tot de la Bioterra a obținut și o diplomă de master în management agroturistic.

Pe 26 mai 2017, Vlad Gheorghe (în calitate de președinte al Eco Legum Vidra) a semnat un document prin care și-a aprobat singur detașarea la Centrul de Protecție a Plantelor al Primăriei Municipiului București.

Vlad Gheorghe și-a modificat salariul atunci când a aflat că va fi angajat la Primăria Capitalei. Pe 1 mai 2017, și-a mărit salariul lunar de la suma de 2.000 lei la 4.500 lei. Cu salariul mărit a fost angajat și la Primăria Capitalei. La scurt timp, i-a fost mărit salariul la aproximativ 7.000 lei lunar. Pentru noua funcție încasează nu mai puțin de 10.400 lei. Adică în jur de 2.300 euro lunar.

A fost propus către angajare de nașa Gabrielei Firea, adică șefa de cabinet, doamna Alina Tarcevschi.

Vlad Gheorghe are un buget de achiziții de aproximativ 2 milioane lei, bani pe care i-a primit pe mână de la primăria condusă de edilul Firea.

Conform documentelor publice, cooperativa Eco Legum Vidra înregistrează datorii de peste 140.000 lei la bugetul de stat. În plus, are patru procese pe rolul instanțelor în care i se cere falimentul.

Vlad Gheorghe a acordat un interviu „României libere” în care a explicat cum a găsit un anunț de angajare pe site-ul Centrului de Protecție a Plantelor. Anunț care, de fapt, nu a fost publicat niciodată. Cât despre documentele prezentate la angajare, a spus că una e CV-ul și alta este cartea de muncă.

Vica Nela Vrânceanu (51 de ani) este sora cea mare a Gabrielei Firea și director executiv la Primăria Voluntari (Protecția Copilului).

În 2017, sora mai mare a Gabrielei Firea vine de la Bacău și se angajează inspector principal la Direcţia Protecţia Copilului şi Tineretului din Voluntari, instituție subordonată cumnatului Pandele.

În 2018, obține postul de director executiv al direcției respective.

În declarația de avere completată în 2018, de încetare a mandatului în funcția de președinte al Consiliului de Administrație la Green City Voluntari SA, ea a declarat că a încasat în anul fiscal anterior venituri totale de 13.804 lei de la Tudor-Imob SRL, Euro Apavol SA și Direcția Asistență Socio-Medicală Voluntari. Ea a declarat atunci și că este administrator al Beautiful Fashion SRL.

Nela Vrânceanu a cumpărat în 2015 un apartament de 58 de metri pătrați în Voluntari și în 2011 un apartament de 56 de metri pătrați în municipiul Bacău. În iulie 2017 s-a împrumutat cu 90.000 de euro, credit scadent în 2022.

Angelica Cobzaru, sora cea mică a Gabrielei Firea a fost, începând din 2013, consilier juridic la Primăria Voluntari. Un an mai târziu a devenit consilier principal la Ministerul Mediului, iar, din 2015, a fost angajată pe postul de consilier principal la Agenția Națională de Protecția Mediului Ilfov.

Conform declarației de avere deține un apartament de peste 64 de metri pătrați, cumpărat în 2018, în București. Are datorii de 90.000 de euro la bănci și 25.000 de euro către sora sa – Gabriela Firea – bani împrumutați după căsătorie. Aceeași sumă apare și în declarația de avere a Primarului General. Valoarea împrumutului era de 30.000 de euro la nivelul anului 2017.

În 2018, Angelica Cobzaru a încasat de la stat suma de 65.609 lei cu titlul de salariu, iar de la Universitatea Ecologică București a încasat suma de 23.640 de lei, având funcția de lector.

Sebastian Scarlat, partenerul de viață al Angelicai Cobzaru, sora Gabrielei, pompier timp de 13 ani, a ajuns, de la Detașamentul de Pompieri Moreni, direct la conducerea a două dintre firmele înființate de Consiliul General București: director la Compania de Pază și administrator la Compania de străzi.

Scarlat, care se declarată specialist în arte marțiale, are studii de Drept și Agricultură.

CV-ul oficial al lui Sebastian Scarlat arată că acesta a fost numit Director General adjunct al Companiei Municipale de Pază și Securitate București SA în 5 martie 2018, la o zi după ce și-a terminat încadrarea ca Subofițer operativ principal II în cadrul ISU Basarab Dâmbovița – Departamentul de Pompieri Moreni.

A fost administrator la S.C. Sebson SRL din Moreni timp de șase ani (firma a fost radiată între timp), după care între 2005 și 2006 a fost pompier servant la S.C. Sting Prest Prod SRL, alți 12 ani fiind Subofițer la Departamentul de Pompieri Moreni.

CV-ul lui Scarlat arată că acesta a absolvit Facultatea de Drept a Universității Ecologice (cursuri în perioada 2013-2017), Facultatea de Agricultură a Universității de Științe Agricole din Iași (cursuri în perioada 2003 – 2006), precum și un Master în Drept social român și european la Universitatea Ecologică (2010 – 2012).

Sebastian Scarlat are și calificarea de detectiv particular la Școala Agatha Christie București, calificare de Operator introducere date, calificare de servant pompier și de Inspector de protecția muncii.

În plus, Scarlat arată că a urmat cursurile Școlii de Arte Marțiale stilul Sotokan – Fudocan, în urma cărora ”am dobândit aptitudini necesare unui bun instructor și anume: spirit de observație, bun psiholog, viteza de reacție, stăpânire de sine, agilitate și să fiu un bun îndrumător și organizator”.

În ceea ce privește limbile străine cunoscute, Sebastian Scarlat arată în CV că vorbește satisfăcător engleza și turca.

Mariana Brod, preşedinta Consiliului de Administraţie al Companiei Municipale Publicitate şi Afişaj, vine din Voluntari, unde a îndeplinit funcţia de şef serviciu Monitorizare Acte Administrative, Registratură şi Evidenţă Electorală.

În 2017, pe lângă banii primiți de la Consiliul de administraţie din compania municipală – 18.628 de lei, a primit bani de la Primăria Voluntari – 9.393 lei, Primăria Bucureşti – 77.396 lei şi SC Green City Voluntari SA, companie municipală locală – 14.469 de lei, adică un total de 119.886 de lei.

Simona Valentina Butacu, secretar executiv PSD Sector 6 şi preşedinta organizației de tineret PSD București, una dintre consilierele personale ale Gabrielei Firea, este membru în CA al Companiei Municipale Publicitate şi Afişaj, directoarea Companiei Municipale Tehnologia Informaţiei din aprilie 2018.

Anul trecut a câştigat, doar din relaţiile contractuale cu firme sau autorităţi locale bucureştene 177.211 lei. Asta înseamnă o medie lunară de 14.767 de lei, mai mult decât primii trei oameni din stat.

A câştigat: 106.389 de la Service Ciclop ca director general, 12.100 de lei pentru poziţia de consilier ocupată în Consiliul General al Sectorului 6, 23.642 de lei de la Primăria Municipiului București, unde a fost consilier personal al Gabrielei Firea, 18.628 de lei de la Compania Municipală Publicitate şi Afişaj şi 16.452 de lei de la Compania Municipală Agrement Bucureşti pentru un contract de mandat.

Constantin Niculae a fost administrator public al oraşului Voluntari, fost director general al Companiei Municipale Parking Bucureşti SA, actual membru al CA al Companiei Municipale Publicitate şi Afişaj.

În 2017, a încasat şi el 128.214 lei de la Primăria Bucureşti şi de la cea din Voluntari: 31.659 de lei ca Director General al Euro Apa Vol Oraş Voluntari, 42.375 de lei de la Primăria Bucureşti şi 54.180 de lei de la Compania Municipală Parking Bucureşti SA, ca director general.

Soţia sa, Anişoara, este directoare executivă a Direcţiei de Asistenţă Socială din Primăria Voluntari şi membru în Consiliul de Administraţie al SC Security Vol SA Voluntari, companie subordonată şi ea Oraşului Voluntari.

Anca Sorina Comănici este consilieră personală a Gabrielei Firea pe probleme de sănătate, consilier local PSD la Sectorul 1, consilier al Ministrului Sănătăţii, membru al Consiliului de Administraţie al Companiei Municipale Parking Bucureşti. Ar fi fost responsabilă cu achiziţiile la Spitalul Sfânta Maria, potrivit unei investigații a lui Catalin Tolontan.

Manuela Geanina Dediu este membru al Consiliului de Administraţie al Companiei Municipale Străzi Poduri şi Pasaje, şefa Biroului de Presă din Primăria Capitalei.

Mihai Sandu Niță este membru în Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă, fost consilier local la Voluntari, fost angajat al Primăriei Voluntari.

Petre Anghelina Cosmin este vecin cu familia Pandele. Este directorul Companiei Municipale Parcuri și Grădini București, cu un salariu 17.295 lei/lună/brut. Este originar din Câmpulung Muscel. Înainte de a deveni specialist în parcuri, Anghelina a lucrat în asigurări, fiind expert daune. Anterior, el a fost declarant vamal la o firmă din Otopeni. În CV-ul său mai figurează studii la ”fabrica de diplome” Spiru Haret.

Burghiu David Alexandru este director la Compania Municipală Termoenergetica București (fost RADET). Din surse s-ar parea că Gabriela Firea este nașa lui Burghiu. Soția sa este Florea Anna Maria, fiica masonului Gheorghe Florea. Primarul de Voluntari, Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, a fost cercetat alături de Florea de procurorii anticorupție, cum că ar fi facilitat construirea unui ansamblu rezidențial ilegal. Ambii au fost achitați în 2013.

În 2017, Burghiu, la doar 32 de ani, mai adaugă două funcții publice: administrator la Compania Națională Parcuri și Grădini și director la Compania Municipală Managamentul Traficului aflată în subordinea Primăriei București și înființată de Gabriela Firea.

În 2017 a primit pentru postul de la Compania Municipală o îndemnizație de 12.472 lei și un salariu de 19.040. La acestea se pun în plus 72.922 lei de la CNAB și 16.794 de la Metrorex. În total 120.000 de lei, adică un venit de 10.000 de lei pe lună.

Odată ajuns administrator la RADET și, ulterior, director la Termoenergetica, veniturile anuale ale lui David Burghiu s-au triplat până la aproape 350.000 lei. Conform ultimei declarații de avere, în 2019 el a primit îndemnizație și pentru participarea în Comisia pentru aplicarea Legii 550/2002, o îndemnizație în valoare de 65.762 lei.

Detalii AICI, AICI și AICI. 

Diana Chifa este directoare la Compania Municipală de Agrement. Este foarte bună prietenă cu Tone Cosmina (consilier local Voluntari – Pandele) în Kuni Cosmetics, marcă înregistrată a Minimalist Design Investments SRL, unde Diana Chifa este asociat unic și administrator. E prietena lui Robert Frunză, preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Voluntari, din subordinea Primăriei Voluntari.

Firma ASC SYSTEMS COM SRL, având ca acționiariat pe Oprița Ștefan și Oprița Alexandru, a devenit o abonată a Direcțiilor Primăriei Capitalei ce au ca obiect principal de activitate organizarea de evenimente (ArCub, Creat, Centrele Educaționale, s.a.)

De reținut că firma de mai sus nu a obținut nici un contract cu Statul înainte de 2016, iar toate licitațiile care au fost câștigate între timp de către aceasta au fost prin “cumpărare directă”, procedura de achiziție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te