Ministrul Bogdan Aurescu: „2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România până acum”

DE Alin Crișan | 18.07.2022 - 19:01
Ministrul Bogdan Aurescu - Foto: Profimedia

Ministrul Bogdan Aurescu a participat la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, context în care a declarat că, aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România.

SHARE

Ministrul Bogdan Aurescu a participat, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), context în care a declarat că, potrivit datelor disponibile, aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România până acum, reprezentând aproximativ o jumătate din totalul cantităţii de cereale exportate de Ucraina.

Potrivit unui comunicat MAE, agenda reuniunii de la Bruxelles a inclus discuţii aprofundate privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relaţiile UE cu America Latină şi Caraibi şi diplomaţia digitală a UE. Alte subiecte de pe ordinea de zi au fost relaţiile UE cu Liga Statelor Arabe, combaterea interferenţelor şi manipulării informaţiilor de către terţi.

Citește și: Erdogan amenință că îngheață aderarea Suediei și Finlandei la NATO: „Găzduiesc teroriști”

Oficialii europeni au avut un schimb de opinii, prin videoconferinţă, cu ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmytro Kuleba, fiind prima discuţie cu acesta după reuniunea Consiliului European din 23-24 iunie, când s-a decis acordarea statutului de candidat la UE acestei ţări.

Cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Bogdan Aurescu a salutat participarea ministrului ucrainean al afacerilor externe la reuniunea CAE după decizia istorică a Consiliului European din 23 şi 24 iunie şi a reiterat sprijinul României pentru atingerea acestui obiectiv.

A încurajat Ucraina să continue pe calea reformelor în domeniile incluse în Opinia Comisiei Europene din 17 iunie, dar a evidenţiat contextul dificil în care acestea trebuie realizate, ca urmare a agresiunii Rusiei, fiind necesar sprijinul UE şi al statelor membre în acest sens, precum şi continuarea susţinerii ferme a UE şi a statelor membre pentru Ucraina pe toate palierele, financiar, umanitar, militar şi economic.

De asemenea, a exprimat sprijinul pentru consolidarea regimului de sancţiuni la adresa Rusiei, precum şi cu privire la sprijinirea Ucrainei de către UE, inclusiv prin alocarea unei noi tranşe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF).

Citește și: Primarul Elena Lasconi: „Avocatul Poporului mi-a cerut să opresc audiențele în stradă”

Cu referire la punctul de pe agendă privind interferenţele şi manipularea informaţiilor de către terţi, Bogdan Aurescu a subliniat relevanţa contracarării narativelor ruse care sunt propagate intenţionat sau nu în statele membre, de exemplu cele care contestă sau nu înţeleg necesitatea sprijinirii Ucrainei în războiul cu Rusia. Ministrul a reiterat, cu fermitate, faptul că este în interesul strategic al tuturor statelor membre susţinerea Ucrainei, în caz de eşec al acesteia, securitatea statelor vecine, cum este şi România, a cetăţenilor acestora, dar şi securitatea europeană şi euroatlantică în ansamblu fiind ameninţate şi afectate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te