Marius Oprea îl acuză pe Cioloș că colaborează cu fiul unui securist. Cioloș: Un lucru mizerabil

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.01.2019 - 14:47
Foto: Steluța Popescu

Marius Oprea îl acuză pe Dacian Cioloș că ar fi preluat partidul PLUS de la fiul unui fost ofițer de Securitate, acum avocat.

SHARE

Istoricul Marius Oprea, cercetător al fostei Securități comuniste, îl acuză pe Dacian Cioloș că și-a înregistrat partidul PLUS cu ajutorul casei de avocatură „Iordache & Partners”, fondată de Alexandru Iordache, despre care spune că a fost maior de Securitate și coordonatorul anchetei penale la care a fost supus în 1988, cu un an înainte de Revoluție.

Marius Oprea a scris într-un articol publicat pe portalul Podul.ro că secretarul general al partidului condus de Dacian Cioloș este fiul maiorului de Securitate, Adrian Alexandru Iordache, care este și managing partner la casa de avocatură a firmei, iar vicepreședinte al partidului PLUS este nora fostului securist.
 

„La ancheta din 1988, prietenii mei, Caius Dobrescu şi Sorin Matei, au fost bătuţi serios de anchetatori, conduşi de Alexandru Iordache, care se recomanda „maiorul Alexandru”, venit pentru această anchetă de la Bucureşti, şi de căpitanul Gheorghe Moldoveanu din Serviciul de Anchete Penale al Inspectoratului de Securitate Braşov (acesta se prezenta tăios „Moldovan”, copiindu‑l cumva comic pe comisarul din filmele lui Sergiu Nicolaescu). 

Eu am avut mai mult noroc. Securitatea m-a găsit la Sarmisegetuza, de unde am fost fost ”săltat” chiar de pe șantierul arheologic. În mașina care m-a dus la sediul Miliției din comună, maiorul Iordache ședea în față, lîngă șeful de post, plutonierul Rusu. Eu eram încadrat de doi securiști, un anchetator de la Brașov și șeful biroului Securității din Hațeg, căpitanul Jurconi. Cei trei conversau între ei, făcînd pronosticuri asupra viitorului meu.

Toate sumbre. Atît am mai apucat să le spun, ”dacă mă bateți, îi spun englezului și află BBC-ul” (lucram pe șantier cu un arheolog britanic, Mike Dawson), la care maiorul Iordache s-a întors către mine, cumva neliniștit, spunîndu-mi ”băiete, noi nu procedăm așa”. E drept, în vreme ce și-a petrecut amiaza jucînd table cu directorul muzeului pe treptele Miliției din Sarmisegetuza, maiorul Iordache mai lua o pauză și venea la anchetă, spre a domoli zelul căpitanului  Moldoveanu. Cel din urmă a devenit după 1989 membru fondator al Vetrei Românești”, a susținut Marius Oprea.

Dacian Cioloș: Asocierea numelui meu cu oameni pe care nu îi cunosc este un lucru mizerabil

Liderul PLUS a respins acuzațiile și a scris, într-o postare pe Facebook, că „asocierea numelui meu cu oameni pe care nu îi cunosc este un lucru mizerabil. La fel de mizerabilă este și afirmația că ar exista o eminență cenușie în spatele meu. Nu am judecat și nici nu voi judeca vreodată oamenii în funcție de rudele lor, ci în funcție de faptele lor”.
Fostul premier a adaăugat că „insinuările pline de răutate vehiculate în media reprezintă o tactică veche, bine pusă la punct de oamenii care controlează de peste zece ani politica și o bună parte a presei”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te