Ghinea dă vina pe UE pentru eșecul PNRR: „S-a creat un monstru politico-birocratic“

DE Mircea Marian | Actualizat: 12.05.2021 - 14:52
Ghinea dă vina pe UE Foto: Inquam

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristina Ghinea, a blamat Uniunea Europeană pentru problemele pe care le are România în procesul de aprobare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

SHARE

Ghinea a făcut aceste mărturisiri într-un interviu pentru site-ul lui Bogdan Chirieac, DCNews, iar interviul a fost luat de Claudia Țapardel, fost europarlamentar PSD. Newsweek România a scris că Țapardel a ajuns europarlamentar cu sprijinul lui Marian Vanghelie.

Citește și: Eurodeputata PSD Țapardel a economisit 350.000 euro în cinci ani de mandat

Acum, Ghinea i s-a plâns lui Țapardel de barierele create de UE.

Uniunea Europeană a creat un animal politic complet nou şi bizar, pe care mi se pare că nu ştie să îl gestioneze. A fost ideea... facem planul Marshall, Europa se autosalvează, o grămadă de bani, repornim economiile. Asta a fost ideea, după care nişte ţări de prin nord au zis: "Băi, dar banii noştri comuni nu putem, aşa, să îi dăm, ia-i şi cheltui cum vrei. Trebuie să punem condiţii. Şi au început să pună condiţii peste condiţii. A venit şi Parlamentul cu condiţii şi s-a creat un monstru politico-birocratic, pe care, acum, Comisia care va fi responsabilă de gestiunea banilor nu ştie cum să îl gestioneze.

Drept urmare, pune multă presiune şi cere multe detalii de la statele membre şi sunt din ăștia de prin Guvernul naţional, cum sunt eu, care sunt la capătul acestui lanţ trofic şi care trebuie să pună multe detalii de dinainte. Nimeni nu a fost pregătit pentru asta. Îmi dau seama că administraţia din România nu era pregătită, dar facem eforturi să fim credibili în procesul ăsta şi să livrăm partea tehnică", a spus ministrul USRPLUS, citat de DCNews. 

Ghinea dă vina și pe alte ministere

El a vorbit și despre responsabilitatea altor ministere.

“Ca să fim foarte clari. Premierul îşi asumă şi este implicat, este şeful Guvernului, PNRR-ul este al întregului Guvern. Ştiu că eu răspund, că sunt ministru coordonator şi e capul meu în joc pe subiectul ăsta. Dar PNRR nu este al ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Dacă era al nostru, îl făceam mai repede şi mai bine de la început. Acum îl luăm şi lucrăm pe propunerile făcute de alte ministere, pe care încercăm să le facem mai bine!", a afirmat demnitarul. 

Acum circa trei luni, Ghinea părea a fi conștient că PNRR nu înseamnă obișnuitele proiecte europene. “Două precizări foarte, foarte importante, pentru că sunt unele neînţelegeri: banii din PNRR nu sunt fonduri europene obişnuite, nu merg pe regulamentele de coeziune. Nu ne obligă nimeni să facem sisteme complicate, să trimitem facturi la Bruxelles. Tot ce trebuie să facem este să ne propunem nişte reforme, nişte ţinte bianuale, pe care le raportăm de două ori pe an la Comisie, şi luăm banii pe ele”, declara Cristian Ghinea. 

Citiți și: USR pierde subprefectul de Alba la două luni de la numire. Acesta și-ar fi falsificat diploma

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te