EXCLUSIV Șefa Direcției Valutare a lui Ceaușescu, candidată la Consiliul Local 1 din partea ALDE

DE Petru Zoltan | Actualizat: 18.09.2020 - 13:22
Zoe Ghinescu cu niște unii de la ALDE, inclusiv Teddy mână iute/FOTO: facebook.com

Pensionara Zoe Ghinescu, fosta șefă a Direcției Valutare din perioada regimului comunist, candidează la Consiliul Local Sector 1 din partea partidului ALDE, condus de Călin Popescu Tăriceanu. Nici în prezent, în democrație, tovarășa Ghinescu nu duce lipsă de slujbe la stat.

SHARE

Ea trebuie să recupereze 230.000 lei de la Andrei Gerea, candidatul Partidului Puterii Umaniste la fotoliul de primar al Sectorului 1. Numele lui Zoe Ghinescu este strâns legat de Nova Bank, controversata bancă românescă cumpărată de afaceriști ruși cu conexiuni în sfera serviciului de spionaj moscovit.

Declarațiile de avere depuse de pensionara Zoe Ghinescu sunt contradictorii. În 2017 avea o avere de invidiat, îl împrumutase pe Daniel Chițoiu cu 50.000 lei iar prin conturi avea vreo 400.000 lei. Doi ani mai târziu a fost, când a fost angajată pe funcția de consilier la Autoritatea Electorală Permanentă, averea i-a dispărut în neant. Acum, în pragul alegerilor locale, o parte din avere i-a reapărut în declarații.

Agenția Națională de Integritate, instituția publică care ar trebui să verifice declarațiile de avere, a intrat într-un con de umbră și nu mai verifică declarațiile de avere ale funcționarilor și aleșilor locali.

Șefa Direcției Valutare ceaușiste, președinte la banca rușilor

Newsweek România a dezvăluit, în octombrie 2019, că fosta trezorieră a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu este Zoe Ghinescu, fosta șefă a Direcției Valutare din perioada regimului comunist. Ea și-a început activitatea ca șef serviciu financiar contabil la Întreprinderea de Comerț Exterior Romagrimex. A lucrat acolo până în 1982, an în care a început cursurile de specialist în comerț exterior la Academia „Ștefan Gheorghiu“, celebra școală de cadre pentru Partidul Comunist Român. O dată cu începerea specializării, a fost numită în funcția de director la Direcția Eficiență și Prețuri din cadrul Ministerului Comerțului Exterior.

Din anul 1986, o regăsim pe funcția de Director Direcția Valutară, unde coordona toate plățile în valută ale României, întocmea și urmărea balanța de plăți externe, încheierea acordurilor cu țările socialiste, dar și recuperarea datoriilor externe.

A rezistat pe funcție până în anul 1990, când a fost numită consilier al ministrului de Comerț Exterior, Nicolae M. Nicolae, fost ambasador la Washington în perioada 1976-1978, dar și ofițer acoperit al Direcției de Informații Externe. A fost tras pe linie moartă după dezertarea generalului Ion Mihai Pacepa.

De la Ministerul de Comerț Exterior, Zoe Ghinescu a fost numită vicepreședinte la Bancpost. Se întâmpla în 1991. A stat în funcție până în 2002, dar în paralel era și membru în Consiliul de Administrație al Transfond, o societate a Băncii Naționale a României.

Apoi a ajuns pe funcția de președinte al Nova Bank, fosta Bancă Unirea, preluată de ruși prin compania elvețiană Alpus Invest. Nova Bank a fost suspectată de spălare de bani în urma unor transferuri bancare suspecte în străinătate. Banca Națională a României a suspendat licența de funcționare a băncii.

Ce avere are fosta șefă a Direcției Valutare?

Conform propriei declarații de avere, Zoe Ghinesu deține trei apartamente în București și două vile. Una de 500 mp în București, iar cealaltă la Breaza. Mai are o casă de locuit în orașul ilfovean Afumați. În conturi mai are 47.000 euro și 7000 lei, dar are de recuperat un împrumut de 230.000 lei de la Andrei Gerea, fostul ei coleg de partid la ALDE. Între timp, Andrei Gerea este candidatul Partidului Puterii Umaniste la Primăria Sector 1, partid controlat de Dan Voiculescu.

Cu o pensie de 90.000 lei, Zoe Ghinescu este angajată pe postul de consilier la Autoritatea Electorală Permanentă, de unde a încasat salarii în sumă de 62.000 lei. Și, pentru că este membru în Consiliul de Administrație al Electrocentrale Grup, a mai primit 80.250 lei.

Averea evaporată

Dar cu un an înainte, pe 28 februarie 2019, la preluarea postului de consilier la Autoritatea Electorală Permanentă a completat o declarație de avere din care rezultă că nu are apartamente, case sau alte bunuri. Doar acțiuni de 200.000 lei la Banca Transilvania și 100.000 investiți în titluri emise de Trezoreria Statului. În plus, și-a mai declarat și veniturile: 74.639 lei, dar nu a menționat instituția care i-a plătit salariul, 95.000 lei pensie, plus 40.000 lei de la Electrocentrale Grup.

Cu trei ani în urmă, însă...

În august 2017, tot în calitate de consilier la AEP, a depus o declarație de avere în care a menționat că deține un teren agricol de 8,5 ha la Contanța, un teren intravilan de 1.000 mp la Corbeanca, 1.500 mp în localitatea ilfoveană Gruiu, plus un teren de 1.000 mp în Tărtășești din județul Dâmbovița. Avea cele trei apartamente de 2,3 și 4 camere, o casă de 30 mp la Afumați, dar și o vilă la Breaza, de 120 mp. La CEC avea 200.000 lei și 47.000 euro, dar și 50.000 lei împrumutați lui Daniel Chițoiu. Pe atunci, avea o pensie de 73.000 lei, plus 20.000 lei primiți ca expert parlamentar de la Senatul României.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te