Demers periculos al Dianei Șoșoacă: cinci ani de închisoare pentru „știri antiromânești”

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 30.07.2021 - 22:36
Demers periculos al Dianei Șoșoacă: 5 ani de închisoare pentru „știri antiromânești”: Foto Inquam Photos/George Călin

Senatoarea Diana Șoșoacă a inițiat un proiect de lege prin care vrea combaterea „antiromânismului” prin închisoare. Antiromânismul este, în viziunea politicienei, percepția referitoare la români exprimată ca ură împotriva acestora. Legea vizează și cenzura presei.

SHARE

Diana Șoșoacă a depus pe 28 iulie un proiect de lege prin care vrea condamnarea cu până la 5 ani de închisoare a celor care distribuie sau pune la dispoziția publiclui, prin orice mijloace, știri, informații și materiale considerate antiromânești. 

Senatoarea menționează că, în viziunea sa, „antiromânismul este considerat ca fiind percepția referitoare la românii exprimată ca ură împotriva acestora, precum și manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva românilor. indreptate împotriva românilor sau a ne-românilor, a proprietaților românilor, a instituliilor comunităților româanești sau a lăcașurilor de cult ale românilor.

Diana Șoșoacă face referire, în motivare pentru proiectul său de lege, la Emil Cioran, care „a încercat să nu mai fie român, a devenit chiar cel mai mare stilist al limbii franceze, a refuzat să mai vorbească limba română sau să mai revină vreodată în țara natală, dar în ultimul an de viață, bolnav fiind de Alzheimer, a uitat... limba franceză.”

De asemenea, îi invocă pe Nicolae Iorga, Mircea Eliade, Grigore Vieru sau Mihai Eminescu.

„Prezenta iniţiativă legislativă se impune a fi adoptată având în vedere discriminările și jignirile la care sunt supuși românii atât în străinătate, cât și pe plan naţional, atât de către străinii care ne vizitează, cât, mai ales, de minorităţi sau chiar de către românii lipsiţi de orice normă de civilizaţie și respect la adresa României și a cetăţenilor români. 

În contextul adoptăriiîi legii antisemitismului nr. 157/2018 §i a legii antitigănismului nr. 2/2021, este inacceptabil să nu adoptăm o lege a antiromânsimului, când din ce în ce mai multe acțiuni sunt îndreptate împotriva poporului român,
limbii românee, României, ajungând să avem păreri depreciative la adresa noastră ca popor, deși istoria ne arată că ar trebui să fim unii dintre cei mai mândri din lume”, susține Diana Șoșoacă în expunerea de motive de 22 de pagini.

 

„Știrile antiromânești”, 5 ani de închisoare

Senatoarea vrea să câștige respect pentru România prin închisoare. Astfel, potrivit proiectului de lege pe care l-a inițiat, fapta unei persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antiromânești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.

 „Art. 4 - Distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, prin orice mijloace, de știri și informații, materiale antiromanești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani și interzicerea unor drepturi.

Art. 5 - (1) Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum și deţinerea în vederea răspândirii de simboluri antiromanești constituie infracțiune și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. 

2) Cu aceeași pedeapsș se sancţionează și utilizarea în public a simbolurilor antiromanești.

(3) Nu constituie infracțiune fapta prevăzută la alin. (1) sau (2), dacă este săvârșită în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public.

Art. 6 - (1) Constituie infracţiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiromânesc, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup”, prevede proiectul de lege depus la Senat de Diana Șoșoacă.

 

29 de deputați, și mai duri cu antiromânismul

Inițiativa Dianei Șoșoacă nu este o noutate. Anul trecut, 29 de deputați de la PMP, PNL și PSD au depus proiect de lege controversat, care prevede pedepsirea  „antiromânismului” cu închisoare de până la 10 ani, pentru „inițierea sau constituitea unei organizații cu caracter antiromânesc”. Proiectul a picat deja în Senat.

Deputuatul PNL Daniel Gheorghe a explicat atunci, pentru Newsweek România, că antiromânismul reprezintă: „Acțiunile cu caracter violent, care au potențial distructiv și care se pot transforma inclusiv în forme extrem de grave nu doar de atac la simbolurile naționale și la elementele ce țin de coarda noastră interioară, patriotică, ci mai ales acțiunile care au un caracter violent și care pun în discuție o serie de articole din Constituția României, cu privire la caracterul suveran național al statului român și care articole sunt acoperite parțial de legislația în vigoare.

Citește și: 10 ani de pușcărie pentru „antiromânism” de la deputatul Daniel Gheorghe: „E o lege preventivă”

Dacă cineva critică România nu e antiromânism, antiromânismul este pentru organizații inclusiv cu caracter terorist, deci e o lege preventivă, nu are nici o legătură cu libertatea de expresie, așa cum s-a vorbit”, a mai spus deputatul PNL.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te