De ce nu este Vlad Voiculescu viceprimar. Alegerea sa, amânată de contestații și de schimbarea legii

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 17.11.2020 - 17:52
Vlad Voiculescu urmează să se ocupe de spitalele din București. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Bucureștiul nu are încă viceprimari, deși a trecut o lună și jumătate de la alegerile locale din 27 septembrie. Situația stârnește tot mai multă furie în rândul suporterilor USR PLUS, nemulțumiți că Vlad Voiculescu nu a primit încă această funcție, potrivit protocolului cu PNL.

SHARE

Nicușor Dan și Vlad Voiculescu au candidat în tandem în alegerile locale din septembrie, primul pentru funcția de primar, iar al doilea pentru cea de viceprimar al Bucureștiului.

Conform protocolului încheiat de către PNL și USR PLUS, care i-au susținut pe cei doi în cursa electorală, Vlad Voiculescu urmează să coordoneze trei domenii importante: spitalele din administrația Primăriei Generale, asistența socială și educația.

De asemenea, al doilea viceprimar vine de la liberal, în persoana lui Stelian Bujduveanu, care a fost consilier general din partea acestui partid și în mandatul anterior. 

Nici unul dintre cei doi, nici Vlad Voiculescu, nici Stelian Bujduveanu, nu și-au primit încă postul, deși a trecut o lună și jumătate de la scrutinul din 27 septembrie. Cum s-a ajuns aici?

Prima amânare a fost cauzată de numărul mare de contestații depuse împotriva Nicușor Dan, cel care a câștigat funcția de primar în fața Gabrielei Firea. 

Citește și: Nicușor Dan, trolat violent de fanii USR-PLUS pentru că Vlad Voiculescu nu este încă viceprimar

Validarea mandatului a fost contestată prin 52 de cereri depuse în instanță în majoritate de foști sau actuali consilieri PSD. Termenul de judecată a fost stabilit pentru 26 octombrie, la o lună de la momentul alegerilor locale. 

Contestații au fost respinse în integralitate, dar Nicușor Dan a depus jurământul abia pe 29 octombrie, când a devenit oficial primar al Bucureștiului. 

Aceasta a fost doar prima întârziere. 

Viceprimarii sunt aleși de către majoritatea politică din Consiliul General al Muncipiului București. În acest mandat, majoritatea este deținută de către USR PLUS și PNL.

În 30 octombrie, a intrat în vigoare o ordonanță de urgență a Guvernului prin care schimba modul în care poate fi depus jurământul de către politicienii aleși în funcții publice, ca urmare a situației create de pandemia de coronavirus. 

Concret, s-a instituit permisiunea, care nu exista până atunci, ca ceremonia să poate avea loc de la distanță, fără prezența fizică, prin mijloace electronice de comunicare de la distanță audiovideo.

Ultimul punct al acestui act normativ a mai venit cu o schimbare: a prevăzut că „alegerea vicepreședinților de consilii județene, a viceprimarilor, inclusiv cei ai sectoarelor municipiului București, se va face după validarea tuturor mandatelor și depunerea jurământului, în condițiile legii, de către toți consilierii județeni/locali.”

Aceasta a creat a doua întârziere.

La București, după alegerile locale instanţa a invalidat zece mandate: Gabriela Firea (PSD), care a preferat să candideze pentru Senat, Traian Băsescu, care a rămas europarlamentar, Ioana Constantin și Mihail Neamţu, care candidează, de asemenea, pentru Parlament (toți de la PMP), Costin Moise, Petre Roman, Cornel Dinu, Daniel Pancu, Sorin Ilieșiu (toți de la PSD), care s-au retras, şi Dumitru Dragomir, căruia PSD i-a retras sprijinul politic. 

Toți cei invalidați au fost înlocuiți de supleanți, candidații care erau în continuare pe lista partidelor. Au urmat alte zile până când și acești au fost la rândul lor validați de instanță, o procedură legală obligatorie.

În total, în Consiliul General al Muncipiului București sunt 55 de consilieri generali. 

Alegerea viceprimarilor, din rândul acestora, respectiv a lui Vlad Voiculescu și Stelian Bujduveanu, poate avea loc, potrivit ordonanței de urgență, abia după ce toți cei 10 supleanți vor depune jurământul. 

„Marțea trecută au fost validați și acești ultimi consilieri, trebuie să depună jurământul și, sigur, instanța trebuie să trimită o comunicare pe care nu a trimis-o încă, ceea ce, mă rog, m-aș abține să comentez.

Dar în general lucrul ăsta se întâmplă în primele 24 de ore. Suntem luni spre prânz (momentul înregistrării interviului – n.red.) și lucrul ăsta nu s-a întâmplat”, a declarat Vlad Voiculescu, într-un interviu pentru Spotmedia.

Hotărârea de validare a mandatului unui consilier supleant a fost atacată în instanță de o persoană pe nume Veronica Bunescu și urmează judecarea apelului. 

Aceasta este a treia întârziere.

Blocaj și în țară

Situații similare există și în restul țării. La Timișoara, Consiliul Local a putut trece la alegerea viceprimariilor abia după ce doi consilieri supleanți au depus jurământul pe 13 noiembrie, la o lună și jumătate de la alegerile locale. 

„Ss-a dat o ordonanță de urgență care dispune că nu putem vota viceprimarii și vicepreședinții CJ decât dacă toți supleanții de după alegeri au depus jurământul.

Or, la noi, doi consilieri locali au renunțat la mandat imediat după alegeri, iar tot procesul de validare a supleanților a durat foarte mult în instanță și nu au depus jurământul”, a declarat primarul Dominic Fritz pentru Newsweek România.

Citește și: VIDEO Ce spune Dominic Fritz despre o alianță cu PSD în Consiliul Local Timișoara

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te