Cum se fură voturi în România anului 2020: curs scurt de fraudare a alegerilor într-o țară UE

DE Mircea Marian | Actualizat: 29.09.2020 - 17:08
Clotilde Armand a denunțat un jaf la vot/FOTO: facebook.com

Alegerile locale din 2020 sunt marcate de acuzații de fraudă fără precedent în ultimii ani, prin falsificarea proceselor verbale cu rezultate. În 2016, Liviu Dragnea a fost primul lider politic important condamnat pentru fraudarea alegerilor. Frauda de azi, chiar în București.

SHARE

Primele acuzații de fraudă au apărut la Sectorul 1, unde un individ a fost surprins de candidații USR PLUS și PNL la Consiliu Local având asupra sa un teanc de procese verbale originale de la alegeri.

Fiind interpelat de reprezentanții USR/ PNL, respectivul individ a luat-o la fugă, speriat, și s-a refugiat la etajul al doilea al primăriei Sectorului 1, în sediul Direcției de mediu a Primăriei, unde era un sediu ad-hoc de campanie al PSD/ primarului Dan Tudorache. 

„Iată ce avem în sediul Direcției de Salubrizare și Investiții situat în Complexul din piața Mureș, un etaj deasupra Biroului Electoral de Sector. Procese Verbale necompletate! Așa pregăteau frauda. Și-a făcut apariția pe aici și directorul ADP S1 și nu știu ce caută el la BES. O să ne lămurească Poliția”, a scirs Clotilde Armand (USR), pe Facebook. 

Ulterior, au început să apară probele că între datele înregistrate pe un proces verbal (PV) și cele care apar pe site-ul Autorității Electorale Permanente/ înregistrate la Biroul Electoral Central sunt mari diferențe. USR Sector 1 a prezentat procese verbale cu coduri QR decupate și lipite.

“Colegii mei bănuiesc ca procedura de fraudare a presupus următorul modus operandi: azi noapte o parte din președinții de secție au băgat voturile nule în sacii cu voturi normale - din cauza asta la BES, angajații erau obligați să desigileze sacii - în sacii desigilați, oamenii lui Tudorache au băgat și urmau să mai bage PV-urile falsificate și să le scoată pe cele originale”, a scris și deputatul USR Tudor Pop pe Facebook.

USR a sesizat poliția, care a audiat mai multe persoane. 

Voturile dispar între secție și BEC

Deputatul USR Claudiu Năsui a prezentat dovada fraudării la secția 127 din București: “Dovada că se fură voturile USR-PLUS. Am avut curiozitatea să verificăm secțiile de votare în care, conform site-ului AEP, am avut zero voturi la Consiliul general al municipiului București. Iată cazul secției 127. Conform procesului verbal USR-PLUS a avut cel mai mare număr de voturi din secție: 164. Conform site-ului AEP a obținut zero voturi. Ați citit bine. Zero voturi. Și așa s-au furat dintr-un foc 164 de voturi. Modul de furt: au pus altui partid voturile USR-PLUS“.

O situație asemănătoare a fost descoperită de candidatul PNL-USRPLUS, Cristian Băcanu, în sectorul 5. “Avem dovada că într-o secție de vot au fost furate 90 de voturi PNL de la consiliul local. Acestea au fost puse din pix către alte formațiuni (81 de voturi către Partida Romilor). În aceeași secție, un vot pentru mine a fost înlăturat.

În total, în această secție, vorbim despre o fraudă uriașă de 91 de voturi în detrimentul Partidului Național Liberal (90 voturi la CL si un vot la Primar - aproape 20% din totalul voturilor CL din acea secție).
 
Dacă pe o singură secție de vot frauda este atât de mare, este clar că se impune verificarea existenței unei fraude masive în sectorul 5“, a scris Băcanu pe Facebook. 
 
Luni seara, site-ul Hotnews a susținut că a descoperit o fraudă asemănătoare în sectorul 4, la secția 759. “Conform datelor centralizate de BEC, consultate și verificate și de HotNews.ro, numărul de voturi consemnat în poza procesului verbal din secția de votare e complet diferit față de datele raportate la Biroul electoral de Sector (BES): Marii perdanți - USR - PLUS și PNL“, a scris Hotnews. 
 
Pe fondul acestor acuzații către PSD, și liderul acestui partid, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD a depus la BEC o solicitare de renumărare a voturilor pentru Primăria Sectorului 1: „E posibil să fi fost introduse eronat în soft anumite procese verbale”.
 
PNL a depus cereri pentru renumărarea voturilor pentru Consiliul Județean Vaslui și pentru Primăria Focșani.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te