Corina Crețu către Viorica Dăncilă: Sunteți dezinformată

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.12.2018 - 17:29
Foto: Guvernul Romaniei

Într-o scrisoare extrem de dură, Comisarul European, Corina Crețu o acuză pe Viorica Dăncilă că este prost informată și nu cunoaște realitățile țării.

SHARE

 „Am urmărit cu mare interes declarațiile autorităților privind absorbția fondurilor europene de către România. Dacă aceste rezultate vor fi confirmate de serviciile mele, a căror evaluare pe țări va fi definitivată în ianuarie, nu pot decât să felicit autoritățile naționale, în mod sincer. Ceea ce este trist în toate aceste declarații triumfaliste este ignorarea completă nu neapărat a muncii mele, dar a întregii echipe de experți de la DG Regio, care au venit cu soluții, discutate la zecile de întâlniri bilaterale, atât în ceea privește achiziționarea de ambulanțe, redirecționarea fondurilor către IMM-uri, etc. Nu cred că există vreo țară, după cum văd în Revista Presei pe care o primesc în fiecare zi, în care să nu fie menționată Comisia Europeana atunci când se vorbește de fonduri europene. Poate că din punct de vedere politic nu este tocmai cel mai nimerit, dar mă simt datoare față de colegii mei de la DG Regio, față de serviciile mele care au venit cu idei și au salvat milioane de euro, să îmi cer scuze pentru faptul că munca Comisiei Europene a fost ignorată în toate interviurile și declarațiile guvernanților. Doamna Prim Ministru, cu tot respectul, Comisia a schimbat Programul Operațional Regional, nu Guvernul.

Îmi pare rău să constat, în fiecare întâlnire pe care am avut-o cu Dvs, cât de dezinformată sunteți de către cei din subordinea Dvs, lucru pe care vi l-am transmis în mai multe rânduri personal. Vă asigur în continuare de tot sprijinul meu și al Comisiei Europene, așa cum am declarat și la Bruxelles, la conferința de presă comună cu Dl Jean-Claude Juncker, Președintele Comisiei Europene. Cât despre cei care încearcă în fiecare zi să mă atace, prin diverse voci, aș vrea să fac următoarele precizări: toate declarațiile, inclusiv în România, s-au referit strict la portofoliul meu, al politicii regionale, la fondurile pe care le gestionez. 

În toate cele 28 de țări ale Uniunii Europene am dat interviuri, am făcut conferințe de presă și am prezentat situația la zi. Care în unele țări e bună, în altele nu. Nu numai că nu e interzis (?), dar e obligația mea să încurajez folosirea la maxim a fondurilor europene și să atrag atenția asupra riscurilor. România nu este o țară care să își poată rata șanse la dezvoltare din orgolii. Am spus și repet, am fost în ultimii patru ani la dispoziția autorităților române. Cu toții m-ați putut vedea, am venit în România în prima săptămână imediat după instalarea fiecărui Guvern, am inclus Valea Jiului în proiectul pilot pentru dezvoltarea regiunilor carbonifere, am inclus regiunile Nord-Est și Nord-Vest din România în cadrul Inițiativei pe care am lansat-o pentru Regiunile lăsate în urma. Am inițiat Grupul de lucru pentru o mai bună implementare, grație căruia România a ajuns la 91% grad de absorbție pentru perioada 2007-2013. La unele probleme am găsit soluții, la altele nu. Dorim în continuare să ajutăm: așteptăm proiecte, mai ales în domeniul infrastructurii de transport, experții nostri au lucrat enorm și vreau să le mulțumesc, știind că vor face eforturi în continuare, indiferent dacă munca lor e apreciată sau nu la București. Voi reveni în ianuarie cu analizele Comisiei Europene”, a scris Corina Crețu pe Facebook.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te