Vectorii manipulărilor eurofobe: Antena 3, Evz, Iulian Capsali

DE Flavia Drăgan, Ramona Ursu | Actualizat: 18.03.2019 - 16:40
Editorial al lui Iulian Capsali, fostul director al ziarului România liberă, pe site-ul Active News

Uniunea Europeană exportă corupție în România (Liviu Pleșoianu), finanțează, alături de NATO, statul paralel (Liviu Dragnea), se amestecă în politica internă și sfidează legile românești (Viorica Dăncilă).

SHARE

România este tratată ca o țară de mâna a doua (Călin Popescu Tăriceanu), MCV-ul blochează legile justiției (Florin Iordache). Așa sună, rezumate, câteva dintre atacurile politicienilor Puterii (PSD-ALDE), care sunt rostogolite și completate, apoi, de televiziuni și site-uri „de casă“: de la prezentarea unei „liste negre“ de către Mihai Gâdea, realizator Antena 3, care ar proba „ingerințele UE în România“, la depunerea unei plângeri penale pe numele prim vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, de site-ul Lumea Justiției, care îl acuză pe oficialul european de falsificarea raportului MCV. În ciuda discursurilor care transformă Uniunea Europeană în dușmanul României, Facebook a închis, recent, 31 de conturi și pagini ale PSD pentru că rostogoleau
știri false.

Vă prezentăm câteva dintre cele mai cunoscute declarații anti-UE aruncate în spațiul public, de la formarea USL până în prezent:

  „Toți partenerii noștri, NATO, UE ne-au spus și ne-au promis că o să ne învețe democrația pentru că noi nu o știam, venind din comunism, noi trebuia să învățăm democrația de la dumnealor (..) Eu zic că ar trebui să își asume toți, toţi partenerii noștri străini, această responsabilitate că au încurajat — ba chiar parțial au și finanțat acest stat paralel, acest sistem odios. Chiar au susținut public, în mai multe rânduri“, Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, președintele PSD, iunie 2018.

  „Noi, dacă introducem în lege să fie procurorii şefi din România votaţi de Parlament, sunt absolut convins că o să urle tot Bruxelles-ul“, Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, președintele PSD, martie 2019, în contextul desemnării unui șef al Parchetului European, funcție pentru care este susținută Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef al DNA.

__________________

Citește dosarul integral „Cooperativa anti-UE”

 

Cine sunt politicienii și jurnaliștii români care atacă ne vor afară din Europa

UE versus propaganda Kremlinului. Efectele manipulărilor asupra României

Stratfor: De ce nu-și permite România să fie anti-UE

Radiografia euroscepticismului la români

Vladimir Tismăneanu: Partida Rusă, de la Dan Zamfirescu la Răzvan Theodorescu

Cristian Diaconescu: „Toţi împotriva sistemului“

Putin și războiul său asimetric cu democrația

__________________

  „E nevoie de un guvern, de un partid și de coaliție care să le spună atât băncilor, cât și multinaționalelor din România că și această țară are dreptul să ceară ca din profiturile uriașe pe care le fac aici taxele să le plătească aici, nu în paradisurile fiscale sau în țările de origine (…)  Eu le spun tuturor acestora că România nu e sat fără câini. De mâine, să finanțeze din nou toate atacurile la adresa mea, a premierului, a guvernului și a partidului. Noi nu putem sta ca momâile, să ne ia alții resursele“, Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, președintele PSD, decembrie 2018.

  „Nu mai putem accepta ca românii să fie certați pentru ceea ce se face peste tot în Europa sau să li se ceară lucruri pe care nu le face nimeni în Europa (...).Revoltată pentru că României i se cer lucruri de neacceptat într-o altă țară europeană, de exemplu să suspendăm imediat legile votate de Parlament și validate de Curtea Constituțională. Este o ingerință gravă în treburile interne ale unui stat membru“, Viorica Dăncilă, prim-ministru PSD, noiembrie 2018, după publicarea raportului MCV, care cerea suspendarea modificărilor aduse legilor justiției.

  „Eu nu pot accepta să fim trataţi ca o ţară de mâna a doua. Acum am înţeles mai bine de ce Marea Britanie a ajuns la situaţia de a alege Brexit-ul: pentru că şi-au dat seama că deciziile cele mai importante în loc să fie luate în parlamentul britanic sunt luate la Bruxelles de funcţionari europeni care nu au nicio legitimitate“, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și ALDE, 7 februarie 2017, reacție după adoptarea OUG 7, care a provocat proteste masive de stradă pentru susținerea unei justiții independente.

  „Eu ştiu că şi în Germania oamenii decid la vot. Sau în Germania e democratic să decidă oamenii la vot şi în România nu e democratic? Ce, suntem colonie?“, Victor Ponta, iulie 2012, fost premier, fost președinte PSD, fost co-președinte USL.

Declarația i-a fost adresată cancelarului german Angela Merkel, în contextul în care ex-președintele Traian Băsescu fusese suspendat de USL, atacurile puterii asupra justiției se țineau lanț în România, iar liderii din Vest le transmiteau conducătorilor de la București să nu deraieze de la traseul european.

Mihai Gâdea, Mircea Badea, 
Răzvan Savaliuc, Adrian Ursu și Bogdan Chireac au dezbătut, la Antena 3, presupusele ingerințe ale UE în România

  „Vreau să le spun tuturor prietenilor noștri europeni: «Ich bin ein Berliner!»“, Crin Antonescu, iulie 2012, fost președinte al Senatului, fost președinte PNL, fost co-președinte USL.

Fostul co-președinte al USL făcea această declarație la câteva zile după a doua suspendare a lui Traian Băsescu, când Occidentul își manifesta îngrijorarea față de evenimentele din România.

  „Am văzut raportul MCV, deci eu asemenea porcărie n-am văzut, nu înţeleg de ce am mai scăpat de Ceauşescu. Nu văd nicio diferenţă între Comisia Europeană şi Ceauşescu. Deci, dacă ăia îmi spun mie că a comenta public, conform dreptului la libera exprimare, deciziile Justiţiei, asta înseamnă atacuri la adresa Justiţiei, păi de ce l-am mai omorât pe Ceauşescu“, Mircea Badea, ianuarie 2013, realizator Antena 3.

  „Ungurii au dat năvală la urne pentru a vota împotriva Uniunii Europene ca instituție arogantă, ciocoiască, obișnuită cu popoare de babuini în genul românilor. Încăpățînarea neghioabă de a apăra Bruxellesul fără nuanțe a costat partidele de Opoziție din Ungaria. La fel cum le vor costa pe cele din România, apărarea Binomului SRI-DNA fără nuanțe, în condițiile unei opinii publice de mult convinse de abuzurile Binomului“, Ion Cristoiu, fondator Evenimentul Zilei, 12 aprilie 2018, editorial în EVZ, după alegerea lui Viktor Orban ca premier al Ungariei, pentru al treilea mandat consecutiv.

Luju face plângere pe numele unui oficial european

  „România, Planeta Maimuțelor pentru Juncker și Timmermans: După analiza câtorva cerințe din Raportul MCV pe 2017, repet, publicată de EVZ acum un an, imediat după apariția Raportului, mai poate afirma cineva că cei de la Comisia Europeană «sunt foarte bine informați»? Da! Doar ei înșiși, despre ei înșiși! Iar asta pentru că nu le pasă de adevăr. În fața babuinilor din Colonia România nu adevărul te preocupă!“, Mirel Curea, prim redactor-șef adjunct EVZ, 29 ianuarie 2018.

  „România este văzută în cadrul Uniunii Europene ca un copil sărac venit într-o clasă de familii de oameni bogați, care se cunosc între ei“, Dan Andronic, director EVZ, 10 ianuarie 2019.

  „Şi dacă îmi veţi demonstra că Uniunea Europeană e o realitate palpabilă pe care o putem vedea în timpul vieţii, atunci i-aş putea înţelege pe acei tineri care înlocuiesc idealul naţional cu idealul internaţional, ca să nu zic internaţionalist“, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, octombrie 2018.

  „Suntem lumea Europei răsăritene. (...) Am dreptul moral de a spune astăzi că noi avem nevoie de relaţii cu Rusia şi cu Turcia, cu Putin şi cu Erdogan“, Răzvan Theodorescu, vicepreședinte Academia Română, decembrie 2018

Organul de propagandă al Moscovei reinterpretează raportul MCV

  „UE se răzbună pe țările care nu respectă dictatele Bruxelles-ului, există propunerea ca votul la nivelul UE să nu mai fie pe bază de unanimitate, ci de majoritate, statele care-și apără independența fiind astfel izolate și scoase din joc“,Sputnik, octombrie 2018.

Sputnik Moldova-România, organul de propagandă al Moscovei, prezintă o relatare din punctul său de vedere a discuțiilor din PE privind alocarea fondurilor UE către țările care nu respectă statul de drept.

  „Implementarea solicitărilor absurde ale Comisiei Europene din MCV ar bloca întreaga justiție din România“, Florin Iordache, deputat PSD, noiembrie 2018, după publicarea raportului MCV, care cerea suspendarea modificărilor aduse legilor justiției.

  „Ne trezim? Sunt cetățean european și am dreptul să mă doară undeva de ordinele de la Bruxelles. Foarte bine. Comisia Europeană o susține pe suspecta Kovesi și își dă arama pe față și deconspiră interesele sale oculte din România“, Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, suspect în dosarul Black Cube, care cercetează modul în care s-a încercat intimidarea fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, februarie 2019. Dragomir este unul dintre cei care susțin constant ieșirea României din UE.

__________________

Citește dosarul integral „Cooperativa anti-UE”

 

Cine sunt politicienii și jurnaliștii români care atacă ne vor afară din Europa

UE versus propaganda Kremlinului. Efectele manipulărilor asupra României

Stratfor: De ce nu-și permite România să fie anti-UE

Radiografia euroscepticismului la români

Vladimir Tismăneanu: Partida Rusă, de la Dan Zamfirescu la Răzvan Theodorescu

Cristian Diaconescu: „Toţi împotriva sistemului“

Putin și războiul său asimetric cu democrația

__________________

Lista jurnaliștilor premiați de Sputnik în 2018

  Investigații: Răzvan Savaliuc și luju.ro

  Presa politică: Victor Ciutacu (Antena 3) și Bogdan Chireac (fondator DC News)

  Presa financiară: Cristian Hoștiuc (ZF) și Elena Cristian (Antena 3)

  Concept editorial: Dan Andronic (EVZ – Capital), Mirel Curea, Simona Ionescu, Ingrid Mocanu

  Agenții de  presă: DC News

  Puterea presei: Mihai Gâdea, Mircea Badea și Antena 3.

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a lansat o petiție în care acuzățările UE că exportă corupție în România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te