UPDATE Joc politic pe alocațiile pentru copii: Senatul a respins proiectul Guvernului

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.08.2020 - 17:03
Premierul Orban, șeful PSD, Marcel Ciolacu, și Teodor Meleșcanu. FOTO: g4media.ro

UPDATE: Senatul a respins proiectul privind creșterea alocațiilor pentru copii în etape. Decizia fost adoptată cu 87 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” și 12 abțineri.

SHARE

„Demonstrați că vă pasă și faceți un pas necesar pentru copiii țării. Alocați fondurile necesare. Dacă nu, plecați cu toți incompetenții de la Guvern. Nu mai mințiți, nu mai furați și veți avea bani pentru alocații și pentru pensii. PSD va vota pentru raportul de respingere a ordonanței de urgență”, a spus în timpul dezbaterilor senatorul PSD Ion Rotaru, citat de Mediafax.

Senatoarea Florina Presadă a anunțat că USR se abține de la vot: „Am asistat în ultimii doi ani la o confruntare politică între cele două partide, plină de populism și ipocrizie. Alocațiile copiilor au devenit un subiect preferat de politicienii vechilor partide, PNL și PSD, pentru a câștiga capital politic. USR e de acord cu aceste creșteri, atât timp cât sunt sustenabile. USR va vota abținere”. 
 
Reprezentantul UDMR, Derzsi Ákos, a afirmat că parlamentarii formațiunii au votat mereu pentru majorarea alocațiilor copiilor.
 
„Am făcut acest lucru indiferent din ce parte a eșicherului politic a venit propunerea. Fiind consecvenți, am votat și pentru dublare de această dată. Nu cred că trebuie să facem economie pe generația care reprezintă viitorul țării. Nu suntem de acord cu majorarea în tranșe. Legea votată de Parlament trebuie respectată. Drepturile copiilor nu se negociază”, a continuat senatorul UDMR.

---

Comisia de muncă din Senat a dat un raport de respingere pentru proiectul de lege privind OUG care prevede creșterea în etape a alocațiilor pentru copii. Propunerea ar trebui să ajungă marți în plenul Senatului.

Au fost cinci voturi „pentru” raportul de respingere, două abţineri şi două voturi „împotrivă”.

Senatul este prima cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaților. 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern din 29 iulie, că, la 1 septembrie, copiii vor primi mărite alocaţiile aferente lunii august. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.

În 30 iulie, preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc (PSD) a afirmat că ordonanţa de urgenţă a Guvernului care prevede o creştere etapizată a alocaţiilor pentru copii este „o altă ipocrizie marca PNL”.

Întrebat dacă va fi respinsă OUG atunci când ajunge în Parlament, Cazanciuc a spus că rămâne de văzut dacă va fi respingere sau depunerea unor amendamente prin care să fie respectat angajamentul iniţial şi anume dublarea alocaţiilor pentru copii.

Totodată, preşedintele Camerei Deputaţilor şi șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că ordonanţa de urgenţă care prevede o creştere etapizată a alocaţiilor pentru copii înseamnă de fapt o tăiere cu 80% a alocaţiilor şi nu o majorare a acestor cu 20%. Liderul interimar al PSD a precizat că partidul pe care îl conduce vrea să respecte legile ţării, iar alocaţiile să fie dublate, aşa cum era prevăzut iniţial în lege.

Proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.123/2020 pentru modificarea art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii se află în procedură de urgenţă în Parlament.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te