EXCLUSIV Ambasadei Rusiei îi e rușine cu Oana Lovin. Nu recunoaște că a primit întrebări

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 27.04.2021 - 15:56
Cariera publică a Oanei Lovin a început cu un sparanghel. Foto Inquam Photos/

Ambasada Rusiei la București nu a dorit să recunoască public dacă ambasadorul Valery Kuzmin a postat pe 23 aprilie răspunsuri la întrebările adresate de Oana Lovin, așa cum s-a lăudat videochatista.

SHARE

Activista anti vaccinare și anti restricții Oana Lovin a postat sâmbătă pe Facebook 15 întrebări pe care le-ar fi trimis Ambasadei Rusiei la București, din calitatea sa de „cetățean îngrijorat și abandonat”.

Oana Lovin, videchatista suspectată și anterior că este unul dintre instrumentele prin care Kremlinul sabotează eforturile autorităților române de a controla pandemia de coronavirus, a anunțat pe 24 aprilie că a trimis ambasadorului Rusiei la București, Valery Kuzmin, 15 întrebări. A făcut-o în calitate de „cetățean îngrijorat și abandonat”. 

Dincolo de întrebări ridicole, gen „Crede Moscova în lacrimi?” sau „Ce apreciați la poporul român”, sunt și unele cu o tentă periculoasă. 

Citește și: Videochatista Oana Lovin întreabă, Ambasada Rusiei răspunde. Acuze la adresa UE și NATO

Pe 23 aprilie, deci cu o zi înainte de anunțul postat de Oana Lovin, pe site-ul Ambasadei Rusiei la București, au apărut „Răspunsurile domnului Valery Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, la întrebările adresate Ambasadei”

Pe site este precizat că răspunsurile au fost formulat cu o zi mai devreme, pe 22 aprilie. 

Ce spune ambasadorul? 

„Primim întrebări dacă celebra Convenție de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, semnată în urmă cu 60 de ani, este relevantă și acum. Deseori, întrebările sunt legate de motivele comportamentului «imperceptibil» al diplomaților ruși în România în comparație cu mulți colegi occidentali.

Serviciul diplomatic rus a acționat întotdeauna pe baza prevederilor Convenției de la Viena din 1961, adică normele respective ale dreptului internațional, care, în special, interzic strict ambasadelor străine și angajaților acestora să intervină în treburile interne ale acelor state în care sunt acreditate”, a răspuns Valery Kuzmin. 

Citește și: România îl expulzează pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București

Ambasadorul nu răspunde des cetățenilor

Newsweek România a cerut Ambasadei Rusiei la București să comunice public dacă întreține o corespondență cu Oana Lovin, videochatista cunoscută pentru acțiunile anti-restricții, anti-vaccinare și de negare a COVID-19. Mai mult, în ultima vreme, are și poziții anti-europene.

Citește și: Explicația ex-ministrului de Externe Cristian Diaconescu pentru expulzarea spionului rus din România

Mai mult, nu e un fapt obișnuit ca ambasador Valery Kuzmin să răspundă cetățenilor. De ce a ales această cale de comunicare de această dată?

Reprezentanța diplomatică a Federației Ruse a evitat un răspuns clar. 

„Bună ziua. Ambasada primește în mod regulat multe întrebări de către cetățenii români. În acest sens, am selectat cele mai frecvente dintre ele și Ambasadorul a dat răspunsuri detaliate. Am scris despre acest lucru în prima parte a textului nostru”, a fost răspunsul Ambasadei Rusiei, la solicitarea Newsweek România.

Citește și: Kuzmin: Decizia de expulzare a adjunctului atașatului militar rus, „incontestabil neprietenoasă”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te