Alegerea unei bărci gonflabile, pentru o aventură plutitoare pe râu sau lac

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 24.09.2021 - 11:50
Alegerea unei bărci gonflabile, pentru o aventură plutitoare pe râu sau lac
Alegerea unei bărci gonflabile, pentru o aventură plutitoare pe râu sau lac

Dacă îți dorești să pescuiești singur sau cu un prieten, ar fi bine să ai și o barcă gonflabilă. Orice recreere de acest gen necesită și cercetare, instruire, pentru a naviga în siguranță.

SHARE

Alegerea ei se face în funcție de mai multe criterii: mărime, capacitate de încărcare, tip de material, cu vâsle sau cu motor, etc. De multe ori, pescarii aleg barca gonflabilă în funcție de obiectivul lor, pe care vor să-l atingă în aventura pe apă.

Barca gonflabilă

Barca gonflabilă este concepută în mod special pentru recreere și pescuit după bunul plac. Cei care o folosesc nu se pot lăuda neapărat cu niște capturi mari, dar cu siguranță pot ajunge în locuri de pescuit mai interesante, unde pot visa la rezultate diferite ca cele de pe țărm.

Principalele avantaje ale unei bărci gonflabile sunt:

· Mobilitatea – să fie ușor de transportat, umflat, asamblat, lansat pe apă; după pliere să ocupe puțin spațiu

· Foarte stabilă, mai puțin legănată dintr-o parte în alta pe apă

· Mai ușoară, lucru important la lansarea ei pe apă

· Este compactă și are o greutate destul de mică

· Este fabricată în general dintr-un material PVC ranforsat, de cea mai bună calitate, care are rezistență mare la abraziune, la apa sărată, radiații ultraviolete și substanțe chimice (ex. uleiuri)

· Poate fi cu motor sau cu vâsle, în funcție de obiectivele pe care le are pescarul

· Poate fi echipată cu o traversă detașabilă, ce permite instalarea unui motor electric

· Cele cu motor sunt mai ușor de manevrat și pot atinge viteze mai mari

· Mărimea mare este un atuu; contează dimensiunea modelului de barcă gonflabilă, spațiul interior al acesteia poate varia destul de mult; unele bărci au și scaune glisante, detașabile

· Fiabilitatea și performanța acesteia sunt mari

· Are podina din aluminiu, respectiv dintr-un material rezistent la umiditate, sigur și funcțional, ceea ce face canotarea pe vâsle să fie mai confortabilă

·  Poate avea chila gonflabilă în formă de „V” – un beneficiu care oferă o manevrabilitate mai bună și stabilizează direcția la barca gonflabilă.

Barca gonflabilă ponton

Aceasta este în general o barcă mai grea, dar potrivită pentru a te recrea pe întinderi mari de ape – iazuri și lacuri. Ea și-a câștigat reputația de a fi o ambarcațiune stabilă, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care a devenit atât de populară.

Are o stabilitate excelentă, este mai lungă și mai largă decât una simplă.

Anumite modele pot avea scaune mai puțin confortabile decât o barcă gonflabilă simplă. În plus, asamblarea ei necesită mai multă muncă și mai mult timp, la fel ca și procesul invers. Acest lucru poate fi un dezavantaj pentru pescarii care sunt mereu pe grabă.

Uneori vântul poate crea turbulențe pe anumite secțiuni ale râurilor sau ale întinderilor de ape, cum se poate întâmpla de pildă pe Dunăre sau pe canalele din Delta Dunării, în zilele ploioase.

Aceste turbulențe pot modifica condițiile de navigare și pot provoca valuri pe apă. Dacă se întâmplă pe anumite canale să fie și blocaje de bușteni, atunci acele zone sunt considerate mai periculoase. Și în acest caz există multe opțiuni, deci alegerea nu este chiar simplă, pentru a beneficia de principalele avantaje.

De asemenea, sunt necesare și câteva echipamente suplimentare și anume:

· Manometru pentru controlul presiunii

· Pompă pentru barca gonflabilă

· Dispozitiv de plutire personal

· Vâslă suplimentară

· Vestă ori sac de aruncare salvare

· Ochelari de soare

· Protecție împotriva insectelor

· Protecție solară

· Trusă de prim ajutor și altele.

Indiferent de alegere, trebuie să recunoaștem că pescarii, care au bărci gonflabile, se bucură de distracție pe apă. Aceste bărci sunt în general mai ușor de transportat și manevrat decât caiacele cu pedale. În prezent, există diferite modele potrivite pentru o excursie de o zi pe apă.

Toate sunt produse sigure, incredibil de rezistente și suficient de confortabile. Unele modele au un design îmbunătățit, care oferă mai multă stabilitate și au mai mult spațiu, pentru depozitarea echipamentului necesar.

O barcă gonflabilă trebuie să fie destul de mare, având în vedere că trebuie să transporte anumite lucruri, ce includ echipamente de pescuit și camping, dar și obiecte esențiale într-o călătorie pe rău, baltă sau lac.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te