Dacă țara e condusă de un nemernic, înseamnă că toți suntem nemernici?

DE Sabin Gherman | Actualizat: 05.05.2019 - 11:17

Penalii scapă de pușcărie – asta a votat Parlamentul României. Adică aleșii noștri – și când citești ”noștri”, să știi că e suma tuturor asistaților, mințiților, fraieriților, șnapanilor și analfabeților. Doar greva fiscală cred că ne mai salvează.

SHARE

Ce-o să facă? O să ne aresteze pe toți? Ne bagă la pușcărie în locul lui Dragnea?

Până la urmă, greva, fiscală sau generală sau ce-o mai fi, e o formă de protest și oamenii au dreptul să protesteze atunci când totul pare pierdut. Ideea e simplă: eu am plătit taxele pentru autostrăzi, școli și spitale și în locul autostrăzilor, școlilor și spitalelor au răsăit averi colosale.

Cine vrea avere, să nu mai conteze pe munca mea. E greu de priceput? Că pesediștii au votat pentru raderea unor infracțiuni din Codul Penal, nu e de mirare. Cei de la ALDE ar fi putut să știe că vor fi următorii sacrificați, indiferent cât de bățos se dă Tăriceanu.

UDMRiștii? – o mușcă de fiecare dată, amețiți pe de o parte de promisiuni pe care pesediștii le-au dinamitat mereu prin interpuși, și pe de altă parte, blocați de naționalismul spumant al unor lideri PNL. Minoritățile, celelalte decât cele maghiare, s-au obișnuit cu sinecura.

Singurii care și-au respectat blazonul de opozanți au fost cei de la USR, care au venit toți să blocheze nemernicia. Mai pune un amețit din PMP, trei neafiliați.

În rest, nimic ești tu! Și eu! Și maică-ta, și taică-meu și toți!

Și poporul ăsta se îndreaptă tot spre nimicnicie.

Degeaba scriu manualele despre multele și strașnicele noastre valori – mint.

Degeaba recită copiii de 1 Decembrie despre țara asta mănoasă și bună – sunt păcăliți. Degeaba ne-arată unii pensionari Bumbești-Livezeniul – acum le pupă ghiulul fiilor ălora de urlau la ei să facă planul.

Suntem un popor foarte mic, o populație care nu mai înseamnă nimic în afara unui teritoriu pe hartă. Suntem părtași, prin tăcere sau amușinând avantajul mărunt. Un popor de compromis – prin compromis am apărut pe hartă, prin compromis o să dispărem.

Acum, când scriu, pe ecran rulează o reclamă la Sfântul Andrei – cică s-o cumpere tovarășul popor, că așa ne-am păstrat noi credința, prin sacrificiu și altele de genul ăsta.

Vă propun o altă reclamă: ești extraterestru și te scoboară Dumnezeu pe planetă hăpt în locul României: ce vezi? Care e povestea românilor despe ei înșiși? Cine sunt cei care îi conduc pe români? Ce școală au? Pot să bage mâna în foc că n-au furat și n-au mințit? Ce vezi? Ce-ai scrie despre pământenii ăstui loc?

Eu sper că, după falimentul acesti țări, să mai putem reconstrui. E ca la o casă: începem una nouă: asta e bucătăria, aici mâncăm; asta e baia, aici ne pișăm; aici e dormitorul, aici ne odihnim. Până acum, ne-am pișat în bucătărie, ne-am odhnit în baie și am mâncat în dormitor.

Era greșită toata alcătuirea acestei țări, am rezistat pe hartă doar pentru că eram la marginea chestiunilor mai puțin importante ale lumii.

Ăștia de acum nu au câștigat puterea, ci au compromis-o. Nu le pasă că totul merge pe datorie, ideea e că vor veni odată ceilalți și vor trebui să taie în carne vie și pesediștii se vor înghesui la tv-urile lor să ne spună că ei au mărit și vechea opoziție taie. Păi atunci să vedem care sunt opțiunile:

1. Răbdăm, ne supunem și ni se rupe că ieșim UE și din NATO;

2. Ne revoltăm, dăm cu ei de pământ și reconstruim ce e de reconstruit pentru o viată normală, a tuturor;

3. Ne despărțim. Da, pur și simplu.

Cine vrea în fostul Imperiu Otoman, meargă cu Dragnea, cui Dăncilă și toti arhiereii ăștia pomanagii.

Poate Ardealul, Banatul, Bucovina, Moldova vor vrea în lumea civilizată. Până la urmă, nu sunt obligat eu, ardelean sau bănățean sau moldovean, să accept bătaia de joc a repetenților patriei. Meargă dracului, să le dea Erdogan ce nu le mai dăm noi.

Ăsta nu e separatism, degeaba vor sări unii. Când un gazetar e amenințat cu moartea de un polițist și, în același timp, Parlamentul votează scăparea de pușcărie a penalilor, eu sunt obligat să mă gândesc la copiii mei și la locurile mele. Ce mi-i face? O să mă tunzi chilug și mă trimiți să împing vagoane?

Maniu a pătimit mai mult – făuritor al unirii, dezamăgit de după unire, omorât de colegii tovarășului Ion Iliescu de la PSD. Cine separă ce și de ce? Nu cumva nemernicii ăștia de-și zic socialiști? Să fiu nemernic și eu, doar pentru că sunt condus de nemernici?

Dacă România nu mai poate trăi în adevăr și modernitate, poate că eu vreau Transilvania mea. Poate că moldoveanul, Moldova lui; Banatul, bănățeanul. Ne retragem în patrii de rezervă cei cărora socialismul le-a furat patria mare de sub nas.

Pur și simplu, în țară oamenii nu mai au aer. Se sufocă.

Se uită la televizor și nu pricep cum mama mă-sii o țară poate cădea atât de repede în asemenea hal. Am auzit azi un domn care suduia:

„Doamne dă să vină rușii peste ei” – omul voia să îi vadă pe mahării naționali mâncând fiere și cufurindu-se pe ei de spaimă și mai voia să vadă în sfârșit un popor atent la ceea ce i se întâmplă. Unii spun că doar prin violență se vor vindeca locurile – ca în 89.

Sigur, oamenii nu o spun public, dar fiecare simte frământarea pumnilor. Te uiți la pădure și nu natură mai e – bâte. Nu cărămidă de clădit – de aruncat.

Știu, pare urât să spui toate acestea, dar e preferabil să vorbești despre adevărul care circulă printre oameni, decât despre mieunăturile politicianului rumân.

Unii râd, cică poporul ăsta în afară de meme-uri  și scrieri pe facebook nu e în stare – dar: ține minte: deocamdată oamenii scriu ca să nu dea cu pumnul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te