Melania Cincea: PSD decontează costurile sfidării

DE Marginalia | Actualizat: 12.05.2019 - 10:55

Mitingul PSD din 9 mai, de la Iaşi, o înfrângere umilitoare pentru partid, este o dovadă că liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, şi-a pierdut propriul control şi începe să piardă şi controlul partidului.

SHARE

Și este o nouă dovadă că a izolat partidul, drum pe care încearcă să ducă şi România.

Organizarea unui miting de partid într-un mare oraş în care liderul respectivului partid a fost huiduit foarte recent, în care acesta nu mai are de facto sprijin politic în administraţia locală şi, în plus, într-o perioadă de intense tensiuni sociale, în care partidul a ajuns la cel mai scăzut nivel în intenţia de vot, din istoria sa, arată o mare eroare de strategie electorală.

Generată, pe de o parte, de o disperare vecină cu pierderea raţiunii, în cazul liderului, şi de o foarte proastă consiliere a acestuia. Mai ales când acel miting este gândit doar pentru gonflarea egoului şefului de partid, în încercarea acestuia de a (se) convinge că nu a scăpat toate frâiele puterii.

Mitingul PSD din 9 mai, de la Iaşi, a arătat lumii exact ce Liviu Dragnea şi staff-ul partidului ar fi vrut să mascheze sau măcar să estompeze.

Au vrut să arate putere şi să arunce în derizoriu, ca pe un banal incident, umilinţa suportată la Iaşi în 20 aprilie, când staff-ul PSD plecase la cules aplauze şi voturi, dar s-a trezit cu puţini şi dezinteresaţi susţinători, cu huiduieli ale contramanifestanţilor, ce nu au putut fi acoperite nici de taraful de lăutari tocmit de PSD-ul local, şi cu un final de spectacol în care liderul de partid era „evacuat” cu un microbuz tras până la scara Teatrului unde îşi ţinuse discursul. Pe de alta, au vrut să mascheze, în prag de alegeri, consistenta pierdere a popularităţii electorale într-un fost fief al PSD, cum este Moldova.

Nu au reuşit nici una, nici alta. Nu a existat empatie între oamenii de la tribună şi cei din piaţă, aduşi cu autocarele din toată Moldova. Nu au fost lozinci înflăcărate, nici ovaţii, nici aplauze îndelungi, nici zâmbete, nici băi de mulţime. Am văzut în schimb un Liviu Dragnea livid, rostindu-şi discursul – cu dificultăţi de dicţie pe care nu le are în mod curent –, flancat de câţiva lideri ai partidului, crispaţi şi ei şi lipsiţi de orice interes de a lua cuvântul.

Citește comentariul integral al Melaniei Cincea pe platforma de dezbateri Marginalia

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.